Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Νέος καύσωνας αλλά με πορεία αποκλιμάκωσης και αστάθειας.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 6ης Αυγούστου 2021.

9 με 10 Αυγούστου.

> 90% πιθανότητα για θερμοκρασία 41 έως 43 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++

11 έως 13 Αυγούστου.

75% πιθανότητα για θερμοκρασία αρχικά 41 και στη συνέχεια 38 με 39 βαθμούς. Λίγες τοπικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τοπικά στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και βόρειας Θεσσαλίας.

25% πιθανότητα για θερμοκρασίες 38-40 βαθμούς Κελσίου με μικρή κάμψη στο τέλος της περιόδου αρκετές καταιγίδες στη Μακεδονία και πιθανόν σε τμήματα της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και της Θράκης.

+++++++++++++

14 με 16 Αυγούστου.

60% πιθανότητα για θερμοκρασίες αρχικά 36 με 37 και στη συνέχεια 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Λίγες τοπικές καταιγίδες στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης.

40% πιθανότητα θερμοκρασίες αρχικά 41 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στις 16 του μήνα στους 33 με 35 και μόνο στα δυτικά στους 36. Σημαντική αστάθεια στις15 και 16 του μήνα σε όλη την ηπειρωτική χώρα από την Θράκη έως και την Πελοπόννησο που θα επηρεάζει κατά περιόδους και πεδινές περιοχές.

++++++++++++++++

17 με 21 Αυγούστου.

30% πιθανότητα για θερμοκρασίες 34 με 36 βαθμούς και μόνο 38 στα δυτικά με σταδιακή πτώσης  της θερμοκρασίας μετά τις 19 του μήνα σε όλη τη χώρα. Λίγεςτοπικές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία την Ήπειρο και τα ορεινά της  Θεσσαλίας και Θράκης.

22% πιθανότητα για θερμοκρασίες 38 με 39 και στη συνέχεια 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Δεν αναμένονται φαινόμενο στη χώρα.

20% πιθανότητα σημαντική αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν σε τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με τοπικές βροχές και καταιγίδες από τις 20 του μήνα και μετά.  Τα φαινόμενα πολύ έντονα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ υψηλά επίπεδα θα φτάνει και τους 44 με 45 βαθμούς αλλά θα πέσει σταδιακά στους 41 στη συνέχεια στους 38 και από τις 20 του μήνα και μετά στους 34 με 35.

20% πιθανότητα για θερμοκρασίες 35 -37 σταθερούς έως το τέλος της περιόδου. Τοπική αστάθεια από τις 18 του μήνα και μετά σε όλη την ηπειρωτική χώρα και κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα με τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

10% πιθανότητα για κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου με μικρή άνοδο στο τέλος στους 37 με 38. Αστάθεια θα εκδηλωθεί κατά περιόδους στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Έχει αρχίσει και υπάρχει μία σχετικά σταθερή τάση για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Επιβεβαιώνονται σχεδόν στο 100% όσα έχουμε πει από το τέλος του προηγούμενου μήνα. 

9 και 10 του μήνα ημέρες καύσωνα με τη θερμοκρασία να φθάνει κατά τόπους τους 41 με 43 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς τη ζέστη περιοχές.

Στη συνέχεια από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα έχει μία κάμψη αλλά δεν αναμένεται να δροσίσει. Τοπικές καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας της ανατολικής Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς μικρής έντασης και διάρκειας.

Στη συνέχεια για την περίοδο 14 έως 16 Αυγούστου έχουμε αρκετές πιθανότητες η θερμοκρασία να παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο σεβαστό ποσό του 40% να έχουμε σημαντική αστάθεια και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τις 15 με 16 Αυγούστου και μετά. Παρακολουθούμε αυτό το επίμαχο διάστημα και θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση.

Τέλος για την περίοδο 17 έως 21 Αυγούστου φαίνεται θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες από τις κανονικές αλλά στη συνέχεια θα κατέβουμε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τοπικές καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και δευτερευόντως σε ορεινά κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας. και της βόρειας Στερεάς. Υπάρχουν και ένα ακραίο σενάριο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα οποία προς το παρόν κρατιούνται σε ένα μικρό ποσοστό του 20%. Υπάρχουν επίσης και κάποια μικρά σε ποσοστά σενάρια να έχουν εκτεταμένη αστάθεια με πολλές βροχές και καταιγίδες. Παρακολουθούμε και αυτό το διάστημα και θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *