Μνήμες θερμοκρασίας του 2007 και του 2017 πλησίασαν οι σημερινές τιμές. Τοπικά αγγίξαμε και τους 45 με 46 βαθμούς κελσίου σε λίγες περιοχές.

Σημαντική θερμή μεταφορά τη σημερινή μέρα όπως το αναμέναμε με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι θερμοκρασίες να φτάσουν σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ 45 με 46 βαθμούς Κελσίου.

 Όπως βλέπετε με τα μπλε κείμενα τα soundings που έγιναν στις 15:00 το μεσημέρι έδωσαν τις κάτωθι θερμοκρασίες στο υψόμετρο των 1.500 μέτρων στους 3 μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας που διενεργούν την διαδικασία.

Θεσσαλονίκη  26,4 βαθμοί κελσίου

Αθήνα 25,4 βαθμοί κελσίου

Ηράκλειο 24,0 βαθμούς κελσίου

Όπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και αρκετό καιρό μέσω της ΕΜΥ έχει αναπτυχθεί  επιχειρησιακος τύπος μετά από όλες τις θερμές εισβολές της χώρας ξέρουμε περίπου με πολύ μικρή απόκλιση δεκαδικών πόσο θα φτάσει η μέγιστη θερμοκρασία με με επικράτηση καταβάτη ανέμου σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. 

Έτσι στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας αν είχε επικρατήσει τοπικός καταβάτης άνεμος η μέγιστη θα μπορούσε να είχε φτάσει τους 43,5 με 44,0 βαθμούς Κελσίου.

Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής (Θριάσιο) η θερμοκρασία θα μπορούσε να είχε φτάσει σήμερα τους 43 με 43,5 βαθμούς Κελσίου υπό την επίδραση ισχυρού καταβάτη ανέμου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης θα μπορούσε η μέγιστη θερμοκρασία να φτάσει σήμερα  υπό την επίδραση καταβατή ανέμου του 42 με 42,5 βαθμούς Κελσίου. 

Οποιεσδήποτε θερμοκρασίες και αν μετρηθούν από μετεωρολογικούς σταθμούς πιο υψηλές από τις προϋπάρχουσες απλά είναι εσφαλμένες αφού δεν ακολουθούν τους νόμους της φυσικής και τους νόμους του ρυθμού μεταβολής της θερμοκρασίας σε ξηρή τροπόσφαιρα (ξηρή αδιαβατική).

Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σημειώθηκαν πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου εκτός από τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Όσο πιο εσωτερικά μακριά από τη θάλασσα τόσο πιο υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες αγγίζοντας τους 45 με 46 βαθμούς κελσίου σε μετεωρολογικούς σταθμούς της Λάρισας της Φθιώτιδας και της Λακωνίας.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τις 8 μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα μέσα από το τεράστιο δίκτυο του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών που διενεργεί και τη συντήρηση των σταθμών.  Τιμές που σημειώνονται σε φαρμακεία, αυτοκίνητα, μετεωρολογικούς σταθμούς ακόμα και Davis οι οποίοι είναι παρατημένοι και μη συντηρημένοι δεν λαμβάνονται υπόψη από το site μας.

ΡΕΚΟΡ

Αξίζει να τονιστεί ότι στο μετεωρολογικό σταθμό Σπάρτης έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 44,4 από τον καύσωνα του 2017 και το νέο ρεκόρ από τη σημερινή μέρα είναι 44,7 βαθμοί κελσίου.

Κοντά στο ρεκόρ των 45,5 βαθμών κελσίου έφτασε και ο σταθμός της Λάρισας αλλά σταμάτησε στους 44,9 που είναι η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία από το 2010 που λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός.

Ο Σταθμός της Μακρακώμης συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ του που ήταν 43,5 βαθμοί Κελσίου από το μακρινό 2009. Από τη σημερινή ημέρα το ρεκόρ του που είναι και η μεγαλύτερη θερμοκρασία που μετρήθηκε εδώ και πολλά χρόνια από το αστεροσκοπείο Αθηνών είναι 46,3 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *