ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, και την προαναγγελία του ισχυρού κύματος καύσωνα στη χώρα μας ,προχωράμε σε νεότερη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου.
Όπως παρατηρούμε στον 1ο χάρτη η θερμή μεταφορά απο την Αφρική συνεχίζεται προς την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της χώρα μας.
Μάλιστα το προσεχές Σαββ/κο οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα ενταθούν αυξάνοντας την ήδη προυπάρχουσα ζέστη.
Αντιθέτως όπως παρατηρούμε στη ΒΔ Ευρώπη επικρατούν ψυχρότερες αέριες μάζες συνοδευόμενες απο βαρομετρικά χαμηλά με αποτέλεσμα ο καιρός που επικρατεί εκεί να θυμίζει φθινόπωρο.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί οτι οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται αυτή την περίοδο στην χώρα μας είναι 10-14 βαθμούς πάνω απο τις μέσες κλιματικές τιμές για την εποχή!
(χάρτης Νο 2)
Εν κατακλείδι το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα με μέγιστες τιμές τους 42-44 C στα ηπειρωτικά μακριά απο τη θάλασσα.
Παρόμοιες συνθήκες και τη Δευτέρα όπου ο υδράργυρος θα ανέβει λίγο ακόμα φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 44-45 βαθμούς,τοπικά πιθανόν και λίγο παραπάνω!
Το εσωτερικο της Θεσσαλίας .η Πελλ/σος,η Αιτωλο/νια,η Στερεά,η Αττική καθώς και το εσωτερικό της Μακεδονίας είναι οι γεωγραφικές περιοχές της χώρας που αναμένεται να “πρωταγωνιστήσουν” στις μέγιστες τιμές.
Τροπικά αναμένονται και τα βράδια στα αστικά κέντρα με τη θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω απο τους 27-28 βαθμούς.
Σαφώς ποιο ανεκτή η κατάσταση στις παραθαλλάσιες περιοχές και τα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
Αντιθέτως στο Ιόνιο ο καύσωνας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός.
Επειδή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν εώς και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας(7-8/8) πολύ πιθανόν να μιλάμε στο τέλος για κύμα ζέστης όπου θα καταρριφθουν πολλά ρεκόρ!
Στο ερώτημα πότε αναμένεται να έρθει η πολυπόθητη πτώση της θερμοκρασίας και η υποχώρηση του καύσωνα φαίνεται (αν και παρακινδυνευμένο) οτι απο τις 7-8 Αυγούστου (μεθεπόμενο Σ/Κ) να υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση πρώτα στα βόρεια και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα…
Φυσικά για οποιαδήποτε εξέλιξη θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο και πάντα σε συνεργασία με το weathergroup.gr
Kαλό Σαββατοκύριακο σε όλους !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *