ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλά πήγε η εκτίμηση του Ιουλίου αφού εντόπισε την περίοδο της αστάθειας με κάποιες μέρες βέβαια απόκλιση.  Το κύμα καύσωνα  αναμενόταν στις αρχές Αυγούστου για αυτό και δεν αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Ιουλίου. Φαίνεται λοιπόν ότι  έρχεται λίγο νωρίτερα.  Οι βροχές και καταιγίδες εμφανίστηκαν και αυτό το μήνα και όπως είναι γνωστό τη θερινή περίοδο είναι επιλεκτικές.

Αν ρίξουμε μία ματιά στους δείκτες βλέπουμε ότι ο ENSO βρίσκεται και πάλι σε ουδέτερες τιμές κοντά στο μηδέν πράγμα που σημαίνει ότι καθυστερεί ακόμα η ενεργοποίηση των τροπικών κυκλώνων στην Καραϊβική.  Μάλιστα μία ματιά στις θερμοκρασίες της περιοχής δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε αποκλείσεις κοντά -0,4°C κάτω από τις κανονικές τιμές για την εποχή.  Έτσι όσο αυτή η περίοδος των κυκλώνων αργεί να ξεκινήσει τόσο και η κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή ήπειρο θα παραμένει σε ένα σταθερό μοτίβο.

Έτσι λοιπόν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Αύγουστο και πηγαίνοντας βδομάδα βδομάδα μπορούμε να δώσουμε το στίγμα του καιρού.

1 έως 8 Αυγούστου.

Κύμα καύσωνα με διακυμάνσεις θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Ρωσίας με συνεχή ροή θερμών αέριων μαζών από τη Σαχάρα προς τα βορειοανατολικά. Αντίθετα σταθερός πυρήνας ψυχρής λίμνης θα παραμείνει σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας Ευρώπης δίνοντας δροσερό καιρό πολλές βροχές και καταιγίδες και επικράτηση βορείων ρεύματος σε αυτές τις περιοχές.

++++++++++

9 έως 16 Αυγούστου.

Θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη ροή από τη Σαχάρα προς την ανατολική Ευρώπη καλύπτοντας κατά διαστήματα και τη χώρα μας. Θερμές αέριες μάζες κατά περιόδους τα ανεβάζουν ψηλά τη θερμοκρασία αν και θα υπάρχουν διαστήματα πρόσκαιρων ενισχύσεων του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο. Και πάλι στη δυτική και βόρεια Ευρώπη σχετικά χαμηλές πιέσεις θα παραμένουν δίνοντας άστατο καιρό και δροσερό.

++++++++++++++++

17 με  23 Αυγούστου.

Φαίνεται να παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας το δυτικό ρεύμα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα αρκετοί δροσιά σε χώρες όπως η Αγγλία η Ισπανία η Γερμανία η Τσεχία η Ουκρανία η βόρεια Ιταλία ενώ αντίθετα οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χώρες της Μεσογείου αλλά και στη Σκανδιναβία και την Ρωσίας.

+++++++++++++++

24 με 31 Αυγούστου.

Το γενικό μοτίβο του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά με τις υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες να διατηρούνται σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου της Σκανδιναβίας αλλά και της Ιβηρικής Χερσονήσου.

++++++++++++++

Ελλάδα.

Για την περίοδο 1η έως 8 Αυγούστου αναμένεται κύμα καύσωνα με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες από τη Θεσσαλία και νοτιότερα που θα βρεθούν κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.  Δεν αναμένονται καθόλου βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο λίγες μεμονωμένες καταιγίδες υπάρχει πιθανότητα στα βουνά της Ηπείρου της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Για την περίοδο 9 έως 16 Αυγούστου αναμένεται συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είμαστε στα επίπεδα της πρώτης εβδομάδας. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο εκδηλώσεις κάποιον καταιγίδων στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη το βόρειο Αιγαίο και τα ανατολικά της Θεσσαλίας και της Εύβοιας.

Για την περίοδο 17 έως 23 Αυγούστου φαίνεται ότι οι ζέστες αέριες μάζες θα παραμείνουν σε όλη τη χώρα ενώ θα είναι πιο εμφανής η ζέστη στη δυτική Ελλάδα. Απουσία βροχών και καταιγίδων στη χώρα εκτός ίσως από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου πιθανόν να εκδηλωθούν λίγα φαινόμενα.

Για την περίοδο 24 έως 31 Αυγούστου η πιθανότητα του σχετικά ζεστού καιρού είναι μεγάλη και ξεπερνά το 70% για τη δυτική Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα ενισχύεται σημαντικά η πιθανότητα (50%) για άστατο καιρό σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Στερεάς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου με αποτέλεσμα να συγκρατούνται και οι θερμοκρασίες σε πιο ανεκτά επίπεδα.

Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ ζεστό μήνα (τουλάχιστον 2 με 2,5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα) με έναν ισχυρό καύσωνα την πρώτη εβδομάδα και αρκετή ζέστη για την δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα  επικεντρωμένη κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα του μήνα αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες (50%) για κάποιες καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα και κάμψη της θερμοκρασίας η οποία όμως και πάλι θα βρίσκεται σε ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.  Συνολικά ο μήνας θα είναι αρκετά ξηρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από αυτές στις οποίες θα σημειωθούν φαινόμενα την τελευταία εβδομάδα λόγω των προ υπαρχουσών θερμών αερίων μαζών.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *