Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 27ης Ιουλίου 2021(ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗΣ).

29 με 30 Ιουλίου.

>90% πιθανότητα για καύσωνα με θερμοκρασίες 41 έως 43 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της δυτικής  Πελοποννήσου.

++++++++++++++

31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου.

>90% πιθανότητα για καύσωνα 42 έως 45 βαθμών κελσίου σε τμήματα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και της κεντρικής Μακεδονίας.

++++++++++++++

3 έως 5 Αυγούστου.

28% πιθανότητα για συνέχιση του καύσωνα με θερμοκρασίες 42 έως 45 βαθμών κελσίου σε τμήματα της Θεσσαλίας  της Πελοποννήσου και της Στερεάς.

50% πιθανότητα για συνέχιση του καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 43 βαθμών κελσίου.

22% πιθανότητα για σταδιακή μείωση του ταυτόχρονα από τους 42 βαθμούς στους 39 στο τέλος της περιόδου.

++++++++++++++

6 έως 10 Αυγούστου.

20% πιθανότητα για θερμοκρασίες καύσωνα μεταξύ 38 και 40 βαθμών κελσίου ενώ στις 9 και 10 του μήνα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν μόνο στα δυτικά τμήματα έως και 42 βαθμούς Κελσίου.

18% πιθανότητα για συνέχιση του καύσωνα με θερμοκρασίες 41 έως 43 βαθμούς Κελσίου ενώ στις 9 και 10 του μήνα ο καύσωνας θα ενταθεί στα ανατολικά τμήματα με θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου.

17% πιθανότητα για θερμοκρασίες αρχικά 40 βαθμούς αλλά από τις 7 του μήνα και μετά θα πέσει σε υποφερτά επίπεδα των 34 με 35 βαθμών κελσίου.

17% πιθανότητα για ισχυρό αρχικά καύσωνα της τάξης των 42 με 44 βαθμών κελσίου αλλά από τις 7 του μήνα θα πέσει σε επίπεδα των 35 με 37 βαθμών κελσίου.

16% πιθανότητα για καύσωνα στα δυτικά της τάξης των 40 με 42 βαθμών κελσίου που μετά τις 8 του μήνα θα μεταφερθεί στην ανατολική χώρα.

12% πιθανότητα για συνέχιση του σφοδρού κύματος καύσωνα με θερμοκρασίες που θα φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ μεταξύ 45 και 48 βαθμών κελσίου.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Έχει κλειδώσει το έντονο κύμα καύσωνα μεγάλης διάρκειας για πολλές περιοχές της χώρας ευπαθείς στη ζέστη. Από τις 28 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου θα σημειωθούν θερμοκρασίες σταδιακά από 41 έως 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές πρώτα της δυτικής και στη συνέχεια και της ανατολικής χώρας.

Στη συνέχεια για το τριήμερο 3 με 5 Αυγούστου και πάλι υπάρχουν πολλές πιθανότητες σχεδόν 100% για συνέχιση του κύματος καύσωνα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν θα είναι μειωμένης έντασης 39 έως 42 βαθμών κελσίου  ή θα συνεχίσεις σε τιμές πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.

Τέλος για την τελευταία περίοδο 6 έως 10 Αυγούστου τα σενάρια όπως βλέπετε και εσείς είναι πάρα πολλά με τις πιο πολλές πιθανότητες να συγκεντρώνει τη συνέχιση του καύσωνα έως και τις 7 του μήνα τουλάχιστον χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε την ένταση αυτού.

Αν επιβεβαιωθούν όλα τα προγνωστικά στοιχεία μιλάμε για τον πιο μεγάλο καύσωνα σε διάρκεια από καταβολής μετρήσεων στην χώρα μας ενώ από άποψη μεγίστων θερμοκρασιών θα πλησιάσουμε τα ρεκόρ της χώρας( 46 με 46,5 βαθμούς) αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να σπάζουν εύκολα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *