Ένταση και διάρκεια ενός καύσωνα (Χρήσιμες πληροφορίες).

Θερινή περίοδος και αν μη τι άλλο ζούμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.  Πριν αρκετό καιρό μου δόθηκε αφορμή από μηνύματα που δέχτηκα να εξηγήσω πώς μετράμε την ένταση και πως τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Ένταση καύσωνα είναι το ύψος της μέγιστης θερμοκρασίας που θα σημειωθεί ξεκινώντας από την βάση των 36,6°C  και φτάνοντας στις απόλυτα μέγιστες που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο και όπως έχουμε πει φτάνουν τους 46 με 46,5°C.  Στον παρακάτω χρηστικό πίνακα βλέπετε για τις διάφορες περιοχές της χώρας το διαχωρισμό των επιπέδων σε πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο αναλόγως με τον δείκτη επικινδυνότητας.  Έχουμε πει πολλές φορές πως η λέξη καύσωνας από μόνη της δεν λέει τίποτα αφού για κάθε μία διαφορετική περιοχή της χώρας τα επίπεδα καύσωνα διαφέρουν σημαντικά. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα αν περιμένουμε έναν καύσωνα να δώσει μέγιστη θερμοκρασία 40 βαθμών κελσίου αν αυτή σημειωθεί στη βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο κατατάσσεται στον δείκτη επικινδυνότητας πορτοκάλι ενώ αν σημειωθεί σε περιοχή της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας είναι απλά μία τιμή που σημειώνεται αρκετά συχνά οπότε βρισκόμαστε στο κίτρινο επίπεδο κινδύνου.  Αν σημειωθεί σε νησιά όμως βλέπουμε ότι είμαστε στο όριο του πορτοκαλί και του κόκκινου αφού όπως είναι γνωστό οι υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμοί Κελσίου δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο στην περιοχή μας.

Διάρκεια καύσωνα είναι οι συνεχόμενες μέρες όπου η θερμοκρασία βρίσκεται πάνω από τους 36,6 βαθμούς Κελσίου.  Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε ότι όταν αυτή η διάρκεια κρατά σε πολλές περιοχές της χώρας  έως 3 ημέρες δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος για τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Στη συνέχεια υπάρχει το κίτρινο επίπεδο αν αυτές οι θερμοκρασίες να συνεχιστούν για 4 έως 6 ημέρες και το πορτοκαλί επίπεδο όταν φτάνουν στις 7 με 9 ημέρες διάρκεια. Στους τελευταίους καύσωνες η διάρκεια αυτών των ημερών δεν ξεπερνούσε τις 4 με 7  συνεχόμενες ημέρες βρισκόμασταν δηλαδή μεταξύ του κίτρινου και του πορτοκαλί επιπέδου  για αυτό και αναφερόμουν σε μέτρια διάρκεια καύσωνα.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται κατανοητό ο τρόπος που λειτουργεί το site μας και η λεπτομέρεια με την οποία γράφουμε την οποιαδήποτε ανάλυση μας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

3 thoughts on “Ένταση και διάρκεια ενός καύσωνα (Χρήσιμες πληροφορίες).

  1. Pingback: Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Η ζέστη έρχεται και στο βάθος καύσωνας – Weathergroup

  2. Pingback: Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Καύσωνας μέτριας έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας εν όψει. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *