Θερμό κύμα μεγάλης διάρκειας και μέτριας έντασης(διάγραμμα).

Ένα ακόμα θερμό κύμα φαίνεται να πλησιάζει τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά από τη νεα εβδομάδα.  Το φετινό καλοκαίρι παρουσίασε δύο σταθερά πρόσωπα. Ένα κρύο μισό Ιούνιο που μας πρόσφερε τις δροσιές και την άνεση και έναν μισό Ιούνιο και ολόκληρο Ιούλιο με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα.  Η αρχή του Αυγούστου φαίνεται να είναι και πάλι πολύ θερμή χωρίς να φαίνεται κάποια ορατή αλλαγή. (Τις επόμενες μέρες θα αναρτήσω και τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση μου για τον Αύγουστο).

Αν ο Αύγουστος τελικά δείξουν τα στοιχεία ότι θα βγει και αυτός πολύ θερμός τότε θα μιλάμε για ένα καλοκαίρι μέσα στα 3 με 5 πιο θερμά από το 1955 και μετά.

Για τον Ιούλιο που είμαστε και πιο σίγουροι λόγω των θερμοκρασιών που αναμένουμε τις επόμενες μέρες το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μέσα στους 3 πιο θερμούς Ιούληδες από το 1955 και μετά.

Για τον Ιούνιο τα στοιχεία έχουν βγει και αυτός βρέθηκε κοντά στον μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στο επόμενο διάγραμμα ετοιμάσαμε για εσάς τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της Θεσσαλίας της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου κατά κύριο λόγο. Κάποιες από τις μέρες όμως που το μελτέμι θα εξασθενήσει οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σχεδόν σε αυτά τα επίπεδα και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Μόνο περιοχές του Αιγαίου και παραθαλάσσιων περιοχών που δέχονται το ευεργετικό βοριαδάκι(μελτέμι) θα διατηρηθούν σε θερμοκρασίες κάτω των 33 βαθμών κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *