Τάση του καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 15ης Ιουλίου 2021.

Τάση του καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χωρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 15ης Ιουλίου 2021.

18 με 19 Ιουλίου.

74% πιθανότητα για αστάθεια σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της κεντρικής Μακεδονίας της Ηπείρου και των ορεινών της Πελοποννήσου με σποραδικές καταιγίδες που θα είναι περισσότερες όσο βορειότερα πάμε.  Θερμοκρασία σε σταδιακή κάμψη θα κυμανθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

14% πιθανότητα για λίγες σποραδικές καταιγίδες σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα μόνο στα σύνορα με τις βόρειες χώρες θα είναι αξιόλογα.  Θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

12% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν και σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας της Ηπείρου και της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασίες σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στην κεντρική και νότια χώρα κυρίως.

++++++++++++++++

20 με 22 Ιουλίου.

36% πιθανότητα για σημαντικό κύμα αστάθειας στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από τη Θράκη και την Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

64% πιθανότητα για τοπικές μπόρες  και καταιγίδες μικρής διάρκειας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.  Θερμοκρασίες σε σχεδόν κανονικά για την εποχή επίπεδα.

+++++++++++++++

23 με 25  Ιουλίου.

66% πιθανότητα για λίγες τοπικές μπόρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κυρίως σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με μικρή άνοδο.

34% πιθανότητα για συνέχιση της αστάθειας σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της ανατολικής Στερεάς καθώς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και σε ορεινά κυρίως τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.  Θερμοκρασία σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

+++++++++++++++

26 με 30 Ιουλίου.

48% πιθανότητα μία μικρή αστάθεια αρχικά μόνο στα βουνά της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά κοντά στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

37% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα και μόνο στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης δεν αποκλείονται λίγες μεμονωμένες καταιγίδες. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα αγγίξει προς το τέλος της περιόδου τοπικά στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

15% πιθανότητα για λίγες καταιγίδες στη δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάσει τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Φαίνονται σημαντικές οι πιθανότητες πια να μπούμε σε μία περίοδο με αστάθεια αρχής γενομένης από τις 18 Ιουλίου έως και τις 22.  Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης στην αρχή της περιόδου φαίνεται να είναι σημαντική αλλά αυτό θα το βλέπουμε μέρα με την ημέρα. Τα περισσότερα φαινόμενα θα σημειωθούν σε τμήματα της Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της Ηπείρου και κάποιες από τις μέρες και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς και τα ορεινά κυρίως τμήματα της Θράκης και της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία επιτέλους θα πέσει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα δηλαδή μεταξύ των 31 και 34 βαθμών Κελσίου ενώ και τα πρωινά θα είναι αρκετά δροσερά.

Στη συνέχεια για την περίοδο 23 με 25 Ιουλίου υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό του 34% να συνεχιστεί η αστάθεια από τη Στερεά και βορειότερα αλλά όπως φαίνεται η πιο σημαντική τάση είναι ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα να είναι λίγα και τοπικά κυρίως στην ανατολική και βόρεια χώρα με βελτίωση. Οι θερμοκρασίες όμως και πάλι φαίνεται να παραμένουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και έτσι ανάσες δροσιάς θα συνεχιστούν.

Τέλος για το τελευταίο πενθήμερο της εκτίμησης μας οι πιθανότητες οι σημαντικότερες είναι ο καιρός να βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της δυτικής  κεντρικής και νότιας χώρας με τη θερμοκρασία να παίρνει τον ανήφορο αλλά αυτή τη στιγμή ΔΕΝ φαίνεται να υπάρξει κάποιο σημαντικό θερμό επεισόδιο με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Από θέμα αστάθειας φαίνεται ότι μόνο στα βουνά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης θα συνεχιστούν κάποιες μπόρες.  Πολύ μικρή είναι η πιθανότητα κάτω του 15% να συνεχιστούν οι καταιγίδες στη Μακεδονία.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *