Καύσωνας μικρής έντασης αλλά χαμηλής υγρασίας ενόψει.

Μικρής έντασης καύσωνας 3 ημερών στη χώρα μας από αύριο.  Η θερμοκρασία στη στάθμη των 1500 μέτρων περίπου θα φτάσει τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου  ενώ τα γεωδυναμικά ύψη θα φτάσουν τα 1530-1540gpm.  Στην καλύτερη περίπτωση της ξηρής αδιαβατικής θέρμανσης η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει έως τους 41 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι η θερμοκρασία που μπορούμε να θεωρήσουμε ως ταβάνι στον μίνι καύσωνα που έρχεται.

Πιο κάτω ετοιμάσαμε για σας τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν κάθε μία από τις 3 επόμενες ημέρες στη χώρα και τις περιοχές που θα έχουν τις υψηλότερες κάθε μέρα αναλόγως του ανεμολογικού πεδίου.

Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες έως 39 με 41 βαθμούς κελσίου σε τμήματα της Θεσσαλίας της Αιτωλοακαρνανίας της Αργολίδας και της Λακωνίας.  Λίγο χαμηλότερες θα σημειωθούν σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της νότιας Κρήτης της δυτικής Αττικής και της ανατολικής Ρόδου.

 

Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες έως 39 με 40 βαθμούς θα σημειωθούν σε τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας της Θεσσαλίας της δυτικής Αττικής της Αργολίδας και της Λακωνίας. Λίγο χαμηλότερες θα σημειωθούν σε τμήματα της νότιας Κρήτης και της ανατολικής Ρόδου.

 

Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Θερμοκρασίες έως 38 με 40 βαθμούς θα σημειωθούν σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας  και της ανατολικής Στερεάς.  Λίγο χαμηλότερες σε τμήματα της Λακωνίας της Αργολίδας της νότιας Κρήτης της κεντρικής Μακεδονίας της ανατολικής Ρόδου όπως και της Λέσβου.

 

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα μακριά από τη θάλασσα. Όπως φαίνεται και στις επόμενες 3 εικόνες τις περισσότερες ημέρες στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο τη νότια Κρήτη την ανατολική Ρόδο και κατά περίπτωση σε τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς η υγρασία θα πέφτει και κάτω από το 30% με αποτέλεσμα η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών να είναι εξαιρετικά μεγάλη.  Το μόνο ευχάριστο είναι ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν αναμένονται πολύ ισχυροί άνεμοι που θα ευνοούσαν την επέκταση των πιθανών πυρκαγιών.

Να πούμε και κάτι μεσοπρόθεσμο.  Κάμψη θα σημειώσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο και μετά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.  Αρχικά στη δυτική και βόρεια χώρα και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές.  Αυτή τη στιγμή η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται κυρίως στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα κάποιες από τις ημέρες και έτσι και η θερμοκρασία θα πέσουν μεν αλλά όχι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να απολαύσουμε πραγματική δροσιά.  Θα είμαστε βέβαια σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από ότι βιώνουμε τις τελευταίες τουλάχιστον 30 ημέρες.

Μείνετε συντονισμένοι για ότι νεότερο θα εκδοθεί άρθρο.  Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών θα υπάρξει και μία περίοδος που δεν θα υπάρχουν αναλυτικές προγνώσεις καιρού.  Θα υπάρχει βέβαια μία στοιχειώδη ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση,

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *