Τάση του καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 12ης Ιουλίου 2021.

Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της 12ης Ιουλίου 2021.

17 με 19 Ιουλίου. 

35% πιθανότητα για σταδιακή έναρξη αστάθειας στις 18 και 19 του μήνα κυρίως στην Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία την δυτική Στερεά και ορεινά κυρίως τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε κάμψη στα δυτικά και βόρεια και σταδιακά σε όλη τη χώρα.

25% πιθανότητα για σταδιακή έναρξη της αστάθειας κυρίως στις 18 και 19 του μήνα σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από τη Θράκη έως και την Πελοπόννησο τις θερμές ώρες της ημέρας. Σταδιακή κάμψη της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια αρχικά και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.

20% πιθανότητα για παραμονή της αστάθειας μόνο στα δυτικά τμήματα της χώρας στις 18 του μήνα στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

20% πιθανότητα ο καιρός να μην μεταβληθεί σημαντικά σε κανένα τμήμα της χώρας εκτός από την δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας όπου αναμένονται στο τέλος της περιόδου λίγες μεμονωμένες καταιγίδες.

+++++++++++++++

20 με 22 Ιουλίου.

40% πιθανότητα χαμηλά γεωδυναμικά ύψη να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας δίνοντας αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε πολλές περιοχές από τη Θράκη έως και την Πελοπόννησο με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.  Θερμοκρασία σε κάμψη στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα βρίσκεται σε επίπεδα κανονικά ή και κάτω από τα κανονικά.

36% πιθανότητα  για αστάθεια θα εκδηλώνονται το μεσημέρι και το απόγευμα σε τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας και των ορεινών της Πελοποννήσου.  Θερμοκρασία θα παραμείνει σε επίπεδα κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά.

 24% πιθανότητα για αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε αρκετά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τις θερμές ώρες της ημέρας. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και στη Θράκη.

++++++++++++++++++

23 με 27 Ιουλίου.

57% πιθανότητα για μέτρια αστάθεια στη Μακεδονία ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Σταδιακά και πάλι από τις 25 του μήνα αστάθεια στη Μακεδονία και την Ήπειρο με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές ώρες. Θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερες από τις κανονικές τιμές στην κεντρική και νότια χώρα.

30% πιθανότητα για μικρή αστάθεια στα βουνά κυρίως της ηπειρωτικής χώρας κατά περιόδους. Θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. 

 13% πιθανότητα για αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου μικρής έντασης και διάρκειας με βελτίωση στο τέλος. Θερμοκρασία σε κανονικά η λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.

+++++++++++++++++++

Σύνοψη.

Μικρός καύσωνας από άποψη έντασης και μέτριας διάρκειας 4 ημερών από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν σε λίγες περιοχές τους 39-40 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντική πιθανότητα άνω του 60% για αλλαγή του καιρού στην κεντρική και βόρεια χώρα από τις 17 Ιουλίου και μετά με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Όσο βορειότερα και δυτικά τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.

Η αστάθεια φαίνεται να συνεχίζεται και το επόμενο τριήμερο 20 με 22 Ιουλίου και αυτή τη φορά ίσως να επεκταθεί και νοτιότερα από τη Θεσσαλία χωρίς βέβαια από τώρα να γνωρίζουμε τι θα συμβεί ακριβώς.  Ο καιρός ψυχρής λίμνης που φέρνει το καλοκαίρι τις καταιγίδες είναι ένα φαινόμενο που δεν προβλέπεται ακριβώς για τόσες μέρες μετά.

Για το τέλος της περιόδου μετά τις 23 Ιουλίου έως και τις 27 φαίνεται ότι η αστάθεια έστω και με διακοπές θα συνεχιστεί κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας και της Ηπείρου ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα βελτιωθεί ο καιρός. Η θερμοκρασία τις ημέρες της αστάθειας φαίνεται να πέφτουν κυρίως στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα κάποιους βαθμούς επανερχόμενοι σε κανονικές για την εποχή τιμές. Στα υπόλοιπα τμήματα όμως θερμοκρασίας 35 με 37 βαθμών κελσίου πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για κάποιες από τις επόμενες 14 ημέρες. 

Ας ελπίσουμε αυτή η ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα που δείχνει διάθεση να πλησιάσει τη χώρα μας να έρθει τελικά ώστε να υπάρξει μία αποκλιμάκωση και μία αύξηση της άνεσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *