Τάση του καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 5ης Ιουλίου 2021.

10 έως 12 Ιουλίου.

  70% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας  της Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς θα σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες.  Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κοντά στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

  30% πιθανότητα για καλοκαιρία στην αρχή της περιόδου αλλά σταδιακά στη Μακεδονία στην Ήπειρο στη δυτική Στερεά και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία καθώς και τα ορεινά της Πελοποννήσου η αστάθεια θα αυξηθεί το μεσημέρι και το απόγευμα και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στην κεντρική και νότια Ελλάδα θα φτάνει τοπικά τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++

 13 με 15 Ιουλίου.

 35% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα ανέβει σταδιακά από τους 36 με 37 στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

 35% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας φαίνονται λίγες μεμονωμένες καταιγίδες που πιθανό να επηρεάσουν και κάποια πεδινά τμήματα της Ηπείρου στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στην ανατολική και νότια χώρα θα φτάνει τοπικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

 30% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στο τέλος της περιόδου σε τμήματα της Μακεδονίας υπάρχει το ενδεχόμενο για λίγες σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία σε υψηλότερα αυτά κανονικά επίπεδα θα φτάνει τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++

 16 με 20 Ιουλίου.

 Το γενικό μοτίβο του καιρού δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά και έτσι ο καλός καιρός θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες φαίνεται να επηρεάζουν κυρίως την Ήπειρο και την Μακεδονία τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 33 και 36 βαθμών κελσίου.

+++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

 Ο καλοκαιρινός καιρός συνεχίζεται και τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Η θερμοκρασία φαίνεται να έχει κάποια μικρό σκαμπανεβάσματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται ούτε κάποιος ισχυρός καύσωνας αλλά ούτε και κάποια έντονη δροσιά. Οι θερμοκρασίες όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πολλές μέρες θα βρίσκονται σε ανεκτά επίπεδα αλλά πάνω από τα κανονικά. Τέλος από θέμα βροχών και καταιγίδων φαίνεται ότι η απουσία αυτών θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές και μόνο τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν της Ηπείρου θα δέχονται κατά περιόδους κάποιες σποραδικές.  Η μόνη ορατή περίοδος του ενδέχεται  να υπάρξει κάποια αστάθεια είναι στις 10 με 12 Ιουλίου  για την δυτική και βόρεια χώρα αλλά το ποσοστό δεν ξεπερνά το 30% αυτή τη στιγμή.  Να επισημάνουμε τέλος ότι κατά διαστήματα οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχύονται σημαντικά και έτσι το μελτέμι θα προσπαθεί κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και τη νότια να φέρνει κάποιες ανάσες Δροσιάς.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *