Τα δύο πρόσωπα του Ιουνίου 2021.

Ο Ιούνιος του 2021 είχε δύο εμφανή τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Ένα πρώτο εικοσαήμερο που χαρακτηρίστηκε από αρκετές αστάθειες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά περιόδους και ένα μικρότερο διάστημα στο τέλος με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

 Όπως βλέπετε στην πρώτη εικόνα  η μέση θερμοκρασία στα δύο μέτρα από το έδαφος βρέθηκε μέχρι και τρεις βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές για την περίοδο τιμές. Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είχε πολύ υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες που άγγιξαν μέχρι και τους 4-7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Γερμανίας όπως και στην βορειοδυτική Αφρική. Είναι εμφανής η δυσκολία που υπάρχει τα καλοκαίρια να υπάρξουν χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες και η ευκολία του να υπάρχουν μόνιμα υψηλότερες.  Η εικόνα παρουσιάζει την περίοδο από 1η έως 20 Ιουνίου.

εικονα 1
ΕΙΚΟΝΑ 1

Όπως βλέπετε στη δεύτερη εικόνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα είχαμε την ισχυρή διαρκείας θερμή εισβολή στην περιοχή μας αλλά όπως φαίνεται και από το χάρτη γενικά σε όλη την ανατολική , βόρεια και νότια Ευρώπη. Οι αποκλίσεις στην περιοχή μας έφτασαν τους 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές της μέσης θερμοκρασίας όταν σε τμήματα της Ρωσίας και της Τυνησίας ξεπέρασαν τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου. Μόνο κάποια μικρά τμήματα της Ισπανίας της Γαλλίας και της Πορτογαλίας με την παραμονή των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στη μέση τροπόσφαιρα κατάφεραν να βρεθούν σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.  Είναι εμφανής και πάλι η ευκολία με την οποία η θερμοκρασία εκτοξεύεται πολλούς βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές και η δυσκολία που υπάρχει να πέσει κάτω από αυτές.  Η σημαντική αλλαγή του κλίματος  είναι γεγονός τα τουλάχιστον τελευταία 20 χρόνια με τα καλοκαίρια  να έχουν γίνει αφρικανικά στην περιοχή της Μεσογείου  τις περισσότερες χρονιές.

ΕΙΚΟΝΑ 2

Στην τελευταία εικόνα βλέπουμε τη μέση θερμοκρασία όλου του μήνα για την περιοχή της Ευρώπης. Όπως βλέπετε συνολικά όλη η Ευρώπη βρέθηκε αρκετούς βαθμούς πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή από 1-5 ολόκληρους βαθμούς η στιγμή που μόνο μικρές περιοχές της Ισπανίας και της Τουρκίας είχαν οριακά χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές.  Η χώρα μας όπως βλέπετε βρέθηκε ακριβώς στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες με τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και της Θράκης να βρίσκονται οριακά λίγο κάτω από αυτές  ενώ στο ηπειρωτικό κομμάτι και το Ιόνιο οριακά λίγο πάνω από αυτές. Φαίνεται Λοιπόν η ευκολία που οι 10 θερμές ημέρες κατάφεραν να ισοσκελίσουν το 1ο εικοσαήμερο διάστημα χαμηλότερων τιμών.  Είναι άκρως ανησυχητικό το πόσο εύκολα οι θερμές μάζες ανεβαίνουν πολύ ψηλά στην Ευρώπη έως και τη Σκανδιναβία δημιουργώντας πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις  ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Πρέπει επιτέλους να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ρομαντικά ότι ο καιρός κύκλους κάνει και ότι τίποτα περίεργο  δεν συμβαίνει.  Τόσο σοβαρές μεταβολές ανόδου της θερμοκρασίας μεσα σε λίγα χρόνια δεν έχουν συμβεί ποτέ.

ΕΙΚΟΝΑ 3

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *