Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 3ης Iουλίου 2021.

Τάση του καιρού τις επόμενες 5 έως 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος των τριών βασικών παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων.

 8 με 10 Ιουλίου.

> 90% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και λίγες τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία την Θράκη και στα βόρεια ορεινά της Θεσσαλίας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Θερμοκρασία στα επίπεδα των 35 με 38 βαθμών Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

+++++++++++++++++++++++++++

11 με 13 Ιουλίου.

> 80% πιθανότητα για διαταραχή από την κεντρική Ευρώπη με κίνηση προς την περιοχή της Μαύρης θάλασσας με αποτέλεσμα λίγες μεμονωμένες καταιγίδες  σε τμήματα της Μακεδονίας και στα βόρεια της Ηπείρου. Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα  δηλαδή στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου  ενώ στα δυτικά τα βόρεια και τα νησιωτικά τμήματα δεν θα ξεπερνά τους 33 με 34.

+++++++++++++++++++++++++++

14 έως 18 Ιουλίου.

70% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης θα σημειωθούν λίγες τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας. Υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή επίπεδα στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές στους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.

 30% πιθανότητα  προβλέπεται σταδιακή μεταφορά ψυχρής λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα από τη βορειοδυτική Ευρώπη στα βόρεια Βαλκάνια αλλά και τη χώρα μας με γρήγορη κίνηση προς τη Μαύρη θάλασσα. Η αστάθεια θα δίνει τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τοπικές καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας που στις 17 και 18 του μήνα θα μεταφερθούν και σε πεδινά τμήματα από τον Έβρο έως και την Πελοπόννησο γενικά μικρής διάρκειας. Θερμοκρασία σταδιακά σε επαναφορά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα δηλαδή μεταξύ 31 και 34 βαθμών κελσίου.

 +++++++++++++++++

Σύνοψη.

 Η χώρα μας μπαίνει σε πιο ομαλές καιρικές συνθήκες με τις τοπικές καταιγίδες να περιορίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές από τις 8 έως και τις 13 του μήνα περίπου.  Η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα κανονικά ή και λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στην ανατολική χώρα χωρίς όμως να φαίνεται προς στιγμήν κάποιο κύμα καύσωνα.

Στη συνέχεια από τις 14 Ιουλίου και μετά το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσει ο καιρός σε καλοκαιρινές διαθέσεις με τις θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια κυρίως τμήματα να βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αλλά όχι σε επίπεδα καύσωνα ενώ και πάλι καταιγίδες θα σημειωνόνται μόνο σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και κυρίως στα ορεινά.  Η πιθανότητα κάποιας πιο γενικευμένης αστάθειας συγκεντρώνει μέχρι στιγμής όπως βλέπετε το 30% οπότε δεν μπορούμε να αναφερθούμε με σοβαρότητα ακόμα  σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Μακάρι πραγματικά τις επόμενες μέρες τα προγνωστικά  στοιχεία να αλλάξουν και να επαναφέρουν και την αστάθεια αλλά και τις κανονικές απόλυτα θερμοκρασίες ωστε οι ανάσες δροσιάς που θα πάρουμε να είναι σημαντικές. 

Όπως και να έχει η γενική εικόνα του καιρού επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής την εκτίμηση μας για καταιγίδες μόνο στα ορεινά και στα βόρεια της χώρας  και οι θερμοκρασίες αν και σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα να μην ξεφεύγουν σε τιμές καύσωνα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 3ης Iουλίου 2021.

  1. Ευγενία says:

    Αυτό ελπίζουμε μακάρι να αλλάξει κάτι στον καιρό, τουλάχιστον να δροσιστούμε λίγο.. Ακριβώς η εκτίμηση σας καλή συνέχεια!!Ευχαριστούμε Βασίλη! Καλό βράδυ σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *