ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από μία πολύ πετυχημένη εκτίμηση για τον Ιούνιο ήρθε ημέρα που πρέπει να δώσουμε το στίγμα για τον επόμενο μήνα.  Υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση για αυτό και η εκτίμηση αυτού του μήνα είναι πάρα πολύ δύσκολη.  Από τη μία η αργοπορία έναρξης της δραστηριότητας στον Ατλαντικό ωκεανό  με ελάχιστη δραστηριότητα τροπικών υφέσεων αλλά και τροπικών κυκλώνων  και από την άλλη το ουδέτερο ENSO (+0,3 βαθμοί κελσίου).  Όλα αυτά δίνουν την εικόνα ενός καυτού καλοκαιριού με πολλές θερμές εισβολές. Από την άλλη αναμένουμε σε λίγες μέρες να αρχίσει μία πτώση της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού και επαναφορά σε οριακά αρνητικές τιμές. Αυτό θα δραστηριοποιήσει έντονα και τον Ατλαντικό για να μπούμε στην ρότα που φαινόταν πριν από 30 μέρες στην προηγούμενη εκτίμηση για τον Ιούνιο.

 Έτσι λοιπόν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον Ιούλιο και με αρκετές επιφυλάξεις πάμε εβδομάδα – εβδομάδα να δώσουμε το στίγμα του καιρού.

 1 με 7 Ιουλίου.

 Υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας- ανατολικής και νότιας Ευρώπης που στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της ανατολικής Μεσογείου θα είναι με τη μορφή καύσωνα. Θερμοκρασίες έως 40 με 44 βαθμούς Κελσίου στις προαναφερθείσες περιοχές  Σταδιακή κάμψη από τις 2 Ιουλίου και μετά αλλά και πάλι θα βρίσκεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές. Τα φαινόμενα που μπορεί να σημειωθούν θα είναι λίγα και θα αφορουν αποκλειστικά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και το βορειο Αιγαίο.

++++++++++++++++++

7 με 14 Ιουλίου.

 Οι υψηλες θερμοκρασιες συνεχιζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ειδικά στη βόρεια Ευρώπη ενώ στην περιοχή των Βαλκανίων και της χώρας μας ένα βόρειο ρεύμα θα προσπαθεί να κρατάει τις θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Δεν φαίνεται σε αυτή την περίοδο κάποιο κύμα καύσωνα εκ νέου αλλά αρκετές ανάσες δροσιάς ειδικά τα πρωινά και τα βράδια.  Η αστάθεια θα εμφανιστεί σε κάποια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας από τη Θεσσαλία και βορειότερα και δεν θα είναι έντονη.  Μόνο στη βορειοανατολική Ελλάδα πιθανόν καταιγίδες έντονες και αρκετών ημερών διάρκειας.

+++++++++++++++++++

15 με 23 Ιουλίου.

 Συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο του καιρού με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και κυρίως στα βόρεια τμήματα ενώ και πάλι στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου θα πνέει κατά περιόδους βορειοανατολικό ρεύμα που θα προσπαθεί να κρατήσει τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Πολύ πιθανό κάποιο κύμα καύσωνα να επηρεάζει κυρίως στη δυτική Ελλάδα όπου το βορειοανατολικό ρεύμα δρα ως λίβας. Γενική τάση είναι ότι δεν αναμένουμε κάποιο κύμα καύσωνα εκτεταμένο στη χώρα.  Η αστάθεια και πάλι θα είναι παρούσα σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας κατά περιόδους χωρίς γενικά να είναι ισχυρά τα φαινόμενα.

+++++++++++++++++++

 24 με 31 Ιουλίου.

 Και πάλι το γενικό μοτίβο του καιρού δεν θα αλλάξει με τις περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης καθώς και τμημάτων της κεντρικής Μεσογείου νέα συνεχίζουν να έχουν υψηλότερες από την στις κανονικές θερμοκρασίες.  Το βόρειο ρεύμα και πάλι στην ανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας θα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία στα κανονικά περίπου επίπεδα.  Μόνο στη δυτική Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα παραμένουν κατά περιόδους υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Η πιθανότητα εκτεταμένου κύματος καύσωνα είναι μικρό για όλη τη χώρα. Η αστάθεια θα είναι πιο ενισχυμένη αυτή τη φορά σε πολλά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης κατά περιόδους.  Αναμένονται αρκετά φαινόμενα είτε με τη μορφή καταιγίδων είτε και με την μορφή χαλαζόπτωση.

++++++++++++++++++++++++++

 Σύνοψη.

 Φαίνεται ότι αυτός ο μήνας θα έχει τον έναν και μοναδικό καύσωνας στην αρχή του όμως θα είναι οριακά ισχυρός αλλά δεν θα διαρκέσει για πολλές ημέρες.  Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά ενώ από τις 10 του μήνα και μετά δεν φαίνονται γενικά να υπάρχει κύμα καύσωνα στη χώρα μας μιας και ο βοριάς κατά περιόδους ενισχύεται στο Αιγαίο. Μόνο η δυτική Ελλάδα δίνει σημαντικές πιθανότητες να παραμείνουν οι θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές και μόνο εκεί πιθανόν κάποιες από τις μέρες να φτάσουμε σε επίπεδα καύσωνα. Από θέμα φαινομένων φαίνεται ότι το πρώτο πενθήμερο του μήνα δεν θα έχει φαινόμενα αλλά από κει και μετά  θα υπάρχουν κανονικά πόσα αστάθειας στην κεντρική και βόρεια χώρα τις τρεις επόμενες εβδομάδες. Μεγαλύτερες πιθανότητες δίνει  η περίοδος μετά τις 20 του μήνα τα φαινόμενα σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας να είναι κατά τόπους ισχυρά. 

 Φαίνεται λοιπόν αυτό ακριβώς που είπαμε πριν αρκετές μέρες στο TV10 Θεσσαλιας  το τηλεοπτικό κανάλι που μας εμπιστεύεται ότι το φετινό καλοκαίρι παρόλες τις ζέστες που θα έχει θα διακόπτεται πολλές φορές από καταιγίδες και αστάθεια.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *