Προειδοποιήσεις καιρού (Κύμα καύσωνα) 30-6/2-7/2021

Μία νέα έξαρση γεωδυναμικών υψών από την βόρεια Αφρική θα κινηθεί προς την κεντρική Μεσόγειο και τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο. Θα αναπτυχθούν συνθήκες καύσωνα σε πολλές ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Ετοιμάσαμε αποκλειστικούς χάρτες με τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας.

 Για αύριο Τετάρτη 30/6 θα υπάρξει σταδιακή άνοδο σε πολλές πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου που τοπικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου. 

Θερμοκρασίες 37 με 39 βαθμούς Κελσίου θα σημειωθούν σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της ανατολικής Ρόδου καθώς και στα νότια της Κρήτης.

 Για την Πέμπτη 1η Ιουλίου το ρεύμα που θα επικρατήσει θα είναι ισχυρό δυτικό με αποτέλεσμα πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη δυτική Ελλάδα και άνοδο της υγρασίας ενώ αντίθετα σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου της Κρήτης και της Ρόδου θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 Μεγάλη προσοχή στον κίνδυνο πυρκαγιών αφού οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 5 με 7 μποφόρ σε όλη την Ηπειρωτική χώρα.  Οι θερμοκρασίες στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά την δυτική Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν θα ξεπεράσουν τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην κεντρική Μακεδονία θα φτάσει τοπικά τους 40 και πιθανόν 41 βαθμούς Κελσίου.

Στα ανατολικά τμήματα της Ρόδου και  σε τμήματα της Κρήτης θα φτάσει τοπικά τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. 

Τέλος στα πεδινά της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου ο λίβας να ανεβάσει πρόσκαιρα τη θερμοκρασία τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

 

Για την Παρασκευή το ρεύμα θα γίνει σταδιακά βορειοδυτικό και η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ελλάδας και της Μακεδονίας και της Θράκης δεν θα ξεπεράσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα σε τμήματα και πάλι της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου της νότιας Κρήτης και της ανατολικής Ρόδου θα φτάσει τοπικά τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή πτώση από το απόγευμα. 

Και πάλι ανατολικά της Πίνδου η υγρασία θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο κίνδυνος πυρκαγιάς μεγάλος.

Να δώσουμε και μία αισιόδοξη προοπτική ότι το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα πέσει σε ανεκτά επίπεδα των 34 με 36 βαθμών Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Οι ανάσες δροσιάς τις πρωινές και βραδινές ώρες θα μεγαλώσουν αν και όπως βλέπετε και πάλι η θερμοκρασία θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *