Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 28ης Ιουνίου 2021.

1 έως 2 Ιουλίου

>95% πιθανότητα λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα   θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές τους 41 με 44 βαθμούς Κελσίου. Μικρή κάμψη από τις 2 Ιουλίου.

+++++++++++++++++++

3 έως 5 Ιουλίου.

68% πιθανότητα για κάμψη της θερμοκρασίας στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου και λίγες τοπικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν σε κάποιες λίγες ορεινές περιοχές της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

34% πιθανότητα για κάμψη της θερμοκρασίας στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου και λίγες τοπικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.Δευτερεύουσα διαταραχή στις 5 Ιουλίου φαίνεται να δινει περισσότερα φαινόμενα από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

++++++++++++++++++

6 έως 8 Ιουλίου.

35% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού με έντονη αστάθεια πρώτα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και σταδιακά στις 8/4 σε όλα τα Ηπειρώτικα και το Βόρειο Αιγαίο. Πολλές βροχές και καταιγίδες με σημαντική κάμψη της θερμοκρασίας από τους 35 με 36 βαθμούς στους 30.

25% πιθανότητα συνέχιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών μεταξύ 37 και 41 βαθμών κελσίου ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

20% πιθανότητα για θερμοκρασίες μεταξύ 33 και 36 βαθμών κελσίου ενώ θα υπάρξει και μικρή αστάθεια κυρίως στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας το μεσημέρι και το απόγευμα της 7ης και 8ης Ιουλίου.

20% πιθανότητα για διαταραχή μικρής έκτασης από τα βορειοδυτικά της χώρας μας προς τη Μαύρη θάλασσα που θα δώσει τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν στα ορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Θερμοκρασίες  υψηλές μόνο στα ανατολικά τμήματα της χώρας μεταξύ 35 και 37 βαθμών κελσίου.

+++++++++++++++++++

9 έως 13 Ιουλίου.

 44% πιθανότητα για καλοκαίρια στη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας  λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας βοριαδάκι στο Αιγαίο και θερμοκρασίες σε κανονικά σχετικά επίπεδα μεταξύ 32 και 36 βαθμών κελσίου.

 28% πιθανότητα για αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Θα επηρεαστούν ελαφρώς και άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 33 και 36 βαθμών κελσίου.

 28% πιθανότητα για υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 35 με 38 βαθμών Κελσίου που σταδιακά θα πέσουν στις κανονικές για την εποχή τιμές. Τοπική αστάθεια με λίγες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

+++++++++++++++++++

Σύνοψη

 Κύμα καύσωνα στις 1 και 2 Ιουλίου με τη θερμοκρασία σε τμήματα της ανατολικής χώρας λόγω των δυτικών ανέμων να φτάνει στα επίπεδα των 42 με 44 βαθμών κελσίου. Κάμψη από τις 2 Ιουλίου.

  Στο επόμενο διάστημα 3 με 5 Ιουλίου  ανοίγεται η πιθανότητα για κάποιες τοπικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χωρίς να αποκλείεται να επηρεαστούν και λίγα ακόμα τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 Την περίοδο 6 έως 8 Ιουλίου δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στα προγνωστικά στοιχεία και δεν μπορούμε να εξάγουμε κάποια γενική σοβαρή τάση του καιρού.  Η πιο πιθανή εξέλιξη του καιρού με τα στιγμής στοιχεία είναι να έχουμε ένα κύμα αστάθειας 2 τουλάχιστον ημερών που θα επηρεάσει σίγουρα τη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

 Τέλος για την περίοδο 9 με 13 Ιουλίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ο καιρός να βελτιωθεί, οι καταιγίδες να είναι λίγες και μόνο σε κάποια βουνά της ηπειρωτικής χώρας και το βοριαδάκι στο Αιγαίο να συγκρατεί τις θερμοκρασία σε κανονικές για την εποχή τιμές την ίδια στιγμή που η κεντρική Μεσόγειος και κεντρική Ευρώπη θα έχει κύμα καύσωνα.

 Όπως βλέπετε τα ποσοστά από τις 6 Ιουλίου και μετά είναι αρκετά μοιρασμένα και έτσι θα πρέπει να κρατήσουμε αρκετές επιφυλάξεις ακόμα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *