Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 22ης Ιουνίου 2021.

Η τάση του καιρού και τα πιθανά σενάρια για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα μας.

 Κύμα καύσωνα μικρής έως μέτριας έντασης στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές τις επόμενες ημέρες με την μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει ενδεικτικά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.  Να μην ξεχάσουμε να τονίσουμε ότι μέσα από το weathergroup.gr θα σας ενημερώνουμε για τις πραγματικά μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται κάθε μέρα και όχι αμφιβόλου τύπου  μετεωρολογικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες μετεωρολόγοι  οπως τους παθητικούς κλωβούς που βράζουν της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας σε πολλές περιοχές της Αττικής, στις Σέρρες, στη Λαμία, στο Λεωνίδιο, στο Πολύκαστρο, στο Ορμένιο, στην Πυργελα κτλ.  Όλοι αυτοί οι μετεωρολογικοί σταθμοί δείχνουν 1-2 βαθμούς πιο πάνω σε επεισόδια καύσωνα.  Επίσης δεν δίνουμε σημασία σε αμφιβόλου ποιότητας μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λάθος τοποθέτηση από ιδιώτες και δείχνουν και αυτοί 1-2β.κ πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες.

 

 25 και 26 Ιουνίου.

 Πιθανότητες πάνω από 90% για λίγες οι μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κυρίως στις ορεινές περιοχές. Μέγιστες θερμοκρασίες έως 41 με 43 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++++++++

 27 με 29 Ιουνίου.

 Πιθανότητα 36% για θερμοκρασίες αρχικά έως 40 βαθμούς με σημαντική πτώση στην ανατολική Ελλάδα στη συνέχεια. Τοπικές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική καανατολική Μακεδονία τη Θράκη και πιθανόν τμήματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

 Πιθανότητα 30% για συνέχιση των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Αρκετά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μόνο.

 Πιθανότητα 17% για θερμοκρασίες 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου και επικράτηση καλοκαιρίας σε όλη τη χώρα.

 Πιθανότητα 17% για θερμοκρασίες 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου και λίγες τοπικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

+++++++++++++++++++++++++++++++

30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου.

 Πιθανότητα 68% για σταδιακή πρόσκαιρη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και πάλι στους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιουνίου και στην 1η Ιουλίου σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και πτώση στη συνέχεια. Λίγες τοπικές καταιγίδες προς το τέλος της περιόδου στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

 Πιθανότητα 32% για υψηλές θερμοκρασίες έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές και πολύ λίγα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μικρής έντασης και διάρκειας.

+++++++++++++++++++++++++++

3 έως 7 Ιουλίου.

 Πιθανότητα 55% θερμοκρασίες γενικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 32 και 35 βαθμούς Κελσίου με μικρή άνοδο στο τέλος της περιόδου.  Σημαντικό κύμα αστάθειας στη Μακεδονία και τη Θράκη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν σταδιακά και τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς Ελλάδας του βορείου Ιονίου και των ορεινών της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Σημαντική πιθανότητα χαλαζόπτωσης σύμφωνα με  την πρώτη εικόνα που έχουμε για  την δυνητική αστάθεια.

 Πιθανότητα 45% θερμοκρασίες έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου μεταφορά ψυχρής λίμνης πάνω από τον ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα σημαντικές βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν την Ηπειρωτική χώρα στην αρχή της περιόδου. Ισχυρά φαινόμενα ,σημαντικές χαλαζοπτώσεις.

++++++++++++++++++++++++++

Σύνοψη.

 Όπως έχουμε εδώ και πολλές μέρες  το νησί κύμα καύσωνα μικρής έως μέτριας έντασης και μεγάλης σχετικά διάρκειας θα επικρατήσει στη χώρα μας έως και τις 28 με 29 Ιουνίου. Οι ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες που θα φτάσουν στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα είναι μεταξύ των 40 και των 43 βαθμών Κελσίου αν το ευνοήσουν ηλιοφάνεια, η ανάπτυξη τοπικών ανέμων  που δρουν  ως λίβας  και ο περιορισμός της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.  Η αστάθεια βέβαια θα συνεχιστεί κατά διαστήματα πρώτα στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και πιθανόν προς της 28-29 Ιουνίου να επηρεάσει και άλλα τμήματα της βόρειας Ελλάδας από την Λαμία και βορειότερα.

Στη συνέχεια μπαίνοντας στον καινούργιο μήνα έχουμε σημαντικές πιθανότητες να έχουμε μία μικρή πρόσκαιρη άνοδο και πάλι της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα των 41 με 43 βαθμούς Κελσίου το πολύ για ένα διήμερο και σημαντική πτώση στη συνέχεια με την αστάθεια να γενικεύεται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και τη θερμοκρασία να πέφτει σημαντικά.  Όταν λέμε σημαντικά εννοούμε ότι από τους 40 και 42 βαθμούς Κελσίου θα πέσει περίπου στους 30 με 32 που είναι θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *