Προοπτική καιρού έως το τέλος του μήνα. Από την άνοιξη στο προχωρημένο καλοκαίρι;

Ο Ιούνιος έχει κινηθεί στις πρώτες 15 ημέρες του γύρω στους 2 με 3 βαθμούς κάτω από τα κλιματικά.  Είχε πάρα πολλά χρόνια ο Ιούνιος να μας είναι δείξει ότι δεν είναι ένας καλοκαιρινός μήνας αλλά είναι η μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι. Πλησιάζουμε όμως στο τρίτο δεκαήμερο που όπως και να έχει αρχίζει και παίρνει την καλοκαιρινή του μορφή.  Αυτό θα συμβεί το φετινό μήνα αφού φαίνεται ότι η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην κατώτερη αλλά και στη μέση τροπόσφαιρα θα αλλάξει σημαντικά.

 Στην πρώτη εικόνα βλέπετε τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Βαλκανίων ,πρώην ρωσικών χωρών και της ανατολικής Μεσογείου. Οι αποκλίσεις ήταν αρνητικές με τη δροσιά να κυριαρχεί και την αστάθεια κατά περιόδους. Αντίθετα στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ο αντικυκλώνας που  αναπτυσσόταν κατά περιόδους προσφέρει καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό Roland Garros στη Γαλλία δεν υπήρξε καμία ματαίωση αγώνα αφού δεν υπήρξαν σημαντικές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια όλης της διοργάνωσης.

Στην δεύτερη εικόνα βλέπετε η σταδιακή μεταφορά δροσερών  αερίων μαζών από την περιοχή της Γροιλανδίας προς τη δυτική Ευρώπη με τη μορφή βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Αγγλίας της Γαλλίας και της Ισπανίας. Αντίθετα υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στην κατώτερη αλλά και μέση τροπόσφαιρα θα ανέβουν από την Αφρική στην ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα το νότιο ρεύμα και τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.  Η μελέτη του πολλαπλού δείγματος των τριών βασικών παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την ένταση της θερμής εισβολής αφού υπάρχουν μοιρασμένες πιθανότητες ενός απλού θερμού κύματος έως και ενός αξιόλογου καύσωνα. Όπως και να έχει θα υπάρξει διόρθωση στην απόκλιση του μήνα ο οποίος θα τελειώσει σε αρνητικά μάλλον επίπεδα αλλά όχι σε δροσερά όπως είναι τώρα. Αυτά όλα θα συμβούν την περίοδο από τις 21 μέχρι τις 26 περίπου του μήνα.

 

 

 

Στην τελευταία εικόνα βλέπετε τα διάφορα σενάρια που έγινε ανοιχτά για το τέλος του μήνα. Υπάρχουν μοιρασμένα σενάρια και πάλι για το αν θα συνεχιστεί αυτή η ζέστα σε λογικά πάντως πλαίσια ή θα έχουμε κάποια κατάβαση ψυχρής λίμνης προς την περιοχή μας ή βόρειο ρεύματος που θα μετριάσει τις θερμοκρασίες και θα τις επαναφέρει κοντά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα πέριξ του Αιγαίου.  Αυτό θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε αφού είμαστε 15 μέρες πριν.

Μπαίνουμε λοιπόν από ότι φαίνεται δυναμικά στο καλοκαίρι αρχικά με κανονικές θερμοκρασίες και από τις 22 του μήνα και μετά σε αρκετά υψηλότερες του κανονικού. Η μόνη διαφωνία που υπάρχει ακόμα στα προγνωστικά στοιχεία είναι αν θα μας επισκεφτούν θερμοκρασίες των 37 και 39 βαθμών Κελσίου ή θα ξεπεράσουμε το ψυχολογικό φράγμα των 40.  Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται βέβαια κάτι εξαιρετικά ισχυρό για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μόνο περιοχές κλασικές στη ζέστη ενδέχεται να δουν σημαντικό κύμα ζέστης.  Μεγάλες αμφιβολίες για την καιρική πορεία του καιρού μετά τις 26 Ιουνίου αφού τα σενάρια είτε του μελτεμιού είτε μιας ψυχρής λίμνης (αστάθειες) είναι υπαρκτά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

 

One thought on “Προοπτική καιρού έως το τέλος του μήνα. Από την άνοιξη στο προχωρημένο καλοκαίρι;

  1. Ευγενία says:

    Ωχχ για να δούμε τη μας επιφυλάσσει ο καιρός!! Καλή επιτυχία στις προβλέψεις σας!! Ευχαριστούμε Βασίλη! Καλό βράδυ σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *