Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Προβλέπεται σύντομη αλλαγή του καιρού στη Μακεδονία τη Θεσσαλία από τις πρωινές ώρες και γρήγορα στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο με τοπικές μπόρες ενώ στην περιοχή του Αιγαίου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα πριν από το μεσημέρι θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες μικρή αστάθεια θα δώσει εκ νέου κάποιες λίγες σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ενώ στην περιοχή της Θράκης και της νότιας Πελοποννήσου πιθανόν τα φαινόμενα να είναι έντονα. Από αργά το βράδυ ο καιρός στα βελτιωθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης γενικά είναι μικρή και αφορά κυρίως τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις μεσημεριανές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα δυτικά και το Θερμαϊκό και 4 με 5 στις υπόλοιπες περιοχές αλλά προς το απόγευμα και μετά στο βόρειο Ιόνιο πιθανόν να φτάσουν και τα 7.
Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 10 έως 29 βαθμούς ενώ στα νησιωτικά θα φτάσει μέχρι τις 25.
Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με λίγες σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες που γρήγορα θα σταματήσουν από νωρίς το πρωί. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες μικρή αστάθεια θα αναπτυχθεί κυρίως στα ορεινά τμήματα και ενδέχεται να δώσει λίγες μεμονωμένες μπόρες. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας. Δεν αναμένονται γενικά αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές εκτός από τις Σποράδες.
Λάρισα: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα σύντομη μπόρας αλλά ο καιρός από νωρίς το πρωί θα βελτιωθεί. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις αλλά υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για σύντομη μπόρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και 3-4 στις πεδινές περιοχές αλλά προς το απόγευμα και μετά θα στραφούν παντού σε νοτιοανατολικούς 2-3.
Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 13 έως 28°C
Τρίκαλα 14 έως 28°C
Καρδίτσα 13 έως 28°C
Βόλος 16 έως 27°C
Καλαμπάκα 14 έως 27°C
Ελασσόνα 13 έως 27°C
Φάρσαλα 13 έως 28°C
Αγία 13 έως 27°C
Σποράδες 18 έως 24°C
++++++++++++++++++++++++++++++
Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Προβλέπεται νεφελώδης καιρός στη Χαλκιδική τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο την Κρήτη τις Σποράδες και την Εύβοια με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες θα σταματήσουν στα θαλάσσια τμήματα και η αστάθεια θα μεταφερθεί στα ηπειρωτικά τμήματα και κυρίως στα ορεινά με λίγες σποραδικές μπόρες. Τα φαινόμενα το μεσημέρι και το απόγευμα θα απασχολήσουν περισσότερο τη Θράκη την Πελοπόννησο και την Αττική. Από αργά το βράδυ και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι πολύ μικρή σε όλες τις περιοχές ενώ είναι μεγάλη για τη νότια Πελοπόννησο και τα Κύθηρα το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τον Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.
Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 8 έως 27 βαθμούς και σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας 28 με 30 βαθμούς και στα νησιωτικά έως 25.
Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με σποραδικές καταιγίδες στις Σποράδες και λίγους όμβρους στα ορεινά της περιφέρειας αλλά ο καιρός τα βελτιωθεί γρήγορα και μετά το μεσημέρι θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης μπόρας και γρήγορη βελτίωση με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας από το μεσημέρι και μετά.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί στα θαλάσσια τμήματα 5 με 6 μποφόρ και 2 με 3 στα πεδινά αλλά από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 2 με 4 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 11 έως 28°C
Τρίκαλα 13 έως 28°C
Καρδίτσα 12 έως 28°C
Βόλος 15 έως 27°C
Καλαμπάκα 13 έως 27°C
Ελασσόνα 11 έως 26°C
Φάρσαλα 12 έως 27°C
Αγία 12 έως 27°C
Σποράδες 17 έως 23°C
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
Προβλέπεται καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στη Θράκη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν καθώς και σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και ενδέχεται να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις ορεινές περιοχές που από αργά το βράδυ θα σταματήσουν. Πιθανότητα για χαλαζόπτωση είναι πολύ μικρή.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στα πελάγη και μόνο στη θάλασσα των Δωδεκανήσων θα φτάνουν τα 6 με σταδιακή εξασθένηση προς το βράδυ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 9 έως 31 στα δυτικά ενώ σε τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς θα φτάσει τοπικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.
Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί στα θαλάσσια τμήματα 3 με 4 μποφόρ και μεταβλητοί στα πεδινά αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 2 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια και τα πεδινά τμήματα.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα πλησιάζει τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα κυμανθεί σε
Λάρισα 12 με 31°C
Τρίκαλα 14 με 31°C
Καρδίτσα 13 με 31°C
Βόλος 15 με 29°C
Καλαμπάκα 14 με 30°C
Ελασσόνα 13 με 30°C
Φάρσαλα 13 με 31°C
Αγιά 13 με 29°C
Σποράδες 18 με 27°C
Σημαντικές επισημάνσεις
- Δεν υπάρχουν τοπικές προγνώσεις την θερινή περίοδο για το αν θα βρέξει στη Λάρισα ή στο παραδίπλα χωριό.
- Δεν υπάρχει εκτίμηση χιλιοστών αφού κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν καταιγίδες.
- Δεν γνωρίζει κανένας πέραν των 2 ημερών τι καιρός θα επικρατήσει στην τάδε περιοχή ή ακόμα και σε ευρύτερες περιοχές αφού η αστάθεια δεν είναι κάτι το οποίο μετριέται 3 και 4 μέρες νωρίτερα.
- Οι καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες χωρίς κανένας να γνωρίζει την την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης τους.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr