Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 11-13/6/2021 (+ΧΑΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία και τη νότια Πελοπόννησο και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες σποραδικές καταιγίδες οι οποίες προς τις πρωινές ώρες θα επεκταθούν  σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας πρώτα στη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά και την δυτική Μακεδονία ενώ προς τις μεσημεριανές ώρες σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο. Μικρή πιθανότητα κάποια από αυτά να επηρεάσουν και ορεινά τμήματα των Δωδεκανήσων και της Κρήτης. Από αργά το απόγευμα αλλά και τις βραδυνές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές. Τα εντονότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι σημαντική τις μεσημβρινές ώρες σε πολλά τμήματα  ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο 4 με 5 μποφόρ και 2 με 3 στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 10 έως 29 βαθμούς και πιθανόν 30 στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιωτικά τμήματα θα φτάσει τους 26 με 28.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες πρώτα στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα επηρεάσουν πρόσκαιρα και πεδινές περιοχές  περισσότερο στους νόμους Λάρισας, Μαγνησίας και στα νότια του νομού Καρδίτσας. Η πιθανότητα για χαλαζόπτωση στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Τρικάλων της Καρδίτσας της Λάρισας και της Μαγνησίας είναι μεγάλη. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές της περιφέρειας.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά τις μεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες που αργά το βράδυ θα σταματήσουν.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ και δυτικοί ασθενείς στα πεδινά.

  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 14 με 28°C

 Τρίκαλα 14 με 28°C

 Καρδίτσα 14 με 28°C

 Βόλος 16 με 27°C

 Καλαμπάκα 14 με 28°C

 Ελασσόνα 13 με 27°C

 Φάρσαλα 13 με 27°C

 Αγία 13 με 27°C

 Σποράδες 17 με 25°C

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα αλλά γρήγορα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες οι οποίες κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών θα επεκταθούν σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου ενώ αργά το βράδυ και πάλι ο καιρός θα βελτιωθεί παντού. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου και πιθανόν της Ηπείρου μακριά από τη θάλασσα. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη στις ορεινές και ημιορεινές κυρίως περιοχές ολόκληρες της ηπειρωτικής χώρας από την κεντρική Μακεδονία και νοτιότερα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ στα πελάγη με μικρή ενίσχυση στο νότιο Ιόνιο το απόγευμα.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 9 έως 28 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 30 ενώ στα νησιωτικά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 27.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες στα ορεινά τμήματα που γρήγορα θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές κυρίως τους νόμους Λάρισας Τρικάλων και Καρδίτσας. Αργά το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί παντού. Η πιθανότητα χαλαζόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα των νομών της περιφέρειας είναι αυξημένη.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες ενώ ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ και μεταβλητοί ασθενείς στις πεδινές περιοχές.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 14 με 27°C

 Τρίκαλα 14 με 27°C

 Καρδίτσα 14 με 27°C

 Βόλος 16 με 26°C

 Καλαμπάκα 14 με 26°C

 Ελασσόνα 13 με 26°C

 Φάρσαλα  13 με 27°C

 Αγία 13 με 27°C

 Σποράδες 18 με 25°C

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και περιορισμένη ορατότητα κυρίως στις ορεινές περιοχές. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά τμήματα και θα εκδηλωθούν λίγες σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Αργά το βράδυ υπάρχει πιθανότητα γρήγορη δέσμη βροχών και καταιγίδων να επηρεάσει τα βόρεια τμήματα του Αιγαίου και πιθανόν τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας μικρής έντασης και διάρκειας που γρήγορα θα σταματήσουν. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι πολύ μικρή ενώ τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ στο Αιγαίο έως 5 με 6 στο Ιόνιο με ενίσχυση στο Θερμαϊκό στα 7 μποφόρ το απόγευμα και το βράδυ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 9 έως 30 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία την κεντρική Μακεδονία την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στις Σποράδες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα σύντομης μπόρας. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες  οι νεφώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες που το βράδυ πιθανόν να επηρεάσουν για λίγο και πεδινές περιοχές. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις πρόσκαιρα θα αυξηθούν με μικρή πιθανότητα σύντομης μπόρας.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς αλλά μετά το μεσημέρι θα επικρατήσει ένας βοριάς 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά και ένας βορειοδυτικός άνεμος έως και 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 13 με 31°C

Τρίκαλα 14 με 31°C

 Καρδίτσα 13 με 31°C

 Βόλος 16 με 29°C

 Καλαμπάκα 14 με 30°C

 Ελασσόνα 13 με 29°C

 Φάρσαλα 13 με 30°C

 Αγία 13 με 28°C

Σποράδες 18 με 25°C

 

 

 

 

Σημαντικές επισημάνσεις

  1.  Δεν υπάρχουν τοπικές προγνώσεις την θερινή περίοδο για το αν θα βρέξει στη Λάρισα ή στο παραδίπλα χωριό.
  2.  Δεν υπάρχει εκτίμηση χιλιοστών αφού κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν καταιγίδες.
  3.  Δεν γνωρίζει κανένας πέραν των 2 ημερών τι καιρός θα επικρατήσει στην τάδε περιοχή ή ακόμα και σε ευρύτερες περιοχές αφού η αστάθεια δεν είναι κάτι το οποίο μετριέται 3 και 4 μέρες νωρίτερα.
  4. Οι καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες χωρίς κανένας να γνωρίζει την την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης τους.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *