Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 9ης Ιουνίου 2021.

Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 9ης Ιουνίου 2021.

 12 με 13 Ιουνίου.

 Πιθανότητα >90%  για παραμονή του αυλώνα ασταθών αερίων μαζών πάνω από την βαλκανική και τη χώρα μας. Αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα και τα ορεινά της Κρήτης. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η ένταση των φαινομένων αφου υπάρχει ένα ποσοστό 55% αυτές να είναι μέτριας έντασης ενώ υπάρχει και ένα 45% να έχουμε έντονα φαινόμενα.

 

 14 με 16 Ιουνίου.

Πιθανότητα 63% ψυχρή λίμνη να κινηθεί από την ανατολική Ευρώπη κατευθείαν πάνω στη χώρα μας με αποτέλεσμα αρκετά φαινόμενα να επηρεάσουν και πάλι τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με βελτίωση στο τέλος της περιόδου.

Πιθανότητα 37% μετακίνηση ψυχρής λίμνης από τη βορειοανατολική Ευρώπη στο ανατολικό Αιγαίο και την Τουρκία με αποτέλεσμα σύντομες βροχές και καταιγίδες σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης της Εύβοιας και νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ελάχιστα φαινόμενα  στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

 

17 με 19 Ιουνίου.

Πιθανότητα 40% για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Πιθανότητα 30% για κάθοδο αυλώνα στο Αιγαίο και την Τουρκία  με ενίσχυση των βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική χώρα.

Πιθανότητα 30% για μεταφορά ψυχρής λίμνης πάνω στη χώρα μας και αργή κίνηση αυτής  με αποτέλεσμα νέο γύρο αστάθειας αρκετά έντονος στα ηπειρωτικά τμήματα και την Κρήτη με βελτίωση του καιρού στο τέλος της περιόδου.

 

20 με 24 Ιουνίου.

 Πιθανότητα > 80% βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα λίγες τοπικές καταιγίδες μόνο στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου στην αρχή της περιόδου ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο πρώτα στα δυτικά και ανατολικά θαλάσσια τμήματα και στη συνέχεια με την εξασθένηση του βόρεια σε όλη τη χώρα.

 

Σύνοψη.

Φαίνεται η αστάθεια να συνεχίζεται και στις 12 αλλά και τις 13 Ιουνίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε την ένταση αυτής με τα ποσοστά να είναι μοιρασμένα ανάμεσα σε φυσιολογική αστάθεια και έντονη.

Στη συνέχεια υπάρχει σημαντική πιθανότητα άνω του 60% αυτή τη στιγμή νέα ψυχρή λίμνη αυτή τη φορά να κινηθεί από την ανατολική Ευρώπη κατευθείαν πάνω στη χώρα μας με αποτέλεσμα ένα σύντομο γύρο καταιγίδων στις 14 και 15 ίσως και στις 16 Ιουνίου σε κάποιες περιοχές.  Δεν έχει βέβαια κλειδώσει αφού το ποσοστό είναι περίπου 60% και όχι άνω του 80.

 Τέλος φαίνεται αρκετά μεγάλη πιθανότητα κοντά στο 70% για βελτιωμένο καιρό από τις 16-17 Ιουνίου και στη συνέχεια με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά επίπεδα η και λίγο πιο ψηλά. Υπάρχει τέλος μία πιθανότητα για καύσωνα και για αρκετά υψηλές θερμοκρασίες μετά τις 22 με 24 Ιουνίου.

 Αν  αν το παρόν άρθρο βγει αληθινό τότε θα μιλάνε για επιτυχία πάνω από 90% στη μακροπρόθεσμη εκτίμηση που αναρτήθηκε την πρώτη μέρα του  Ιουνίου για αυτό το μήνα.  Έχουμε τονίσει την αστάθεια η οποία θα μας αποχαιρετήσει οριστικά μετά τις 17-20 Ιουνίου και ένα διάστημα στη συνέχεια που θα έχουμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που δεν θα κρατήσουν για πολύ. Αυτό φαίνεται πάνω-κάτω και στη σημερινή ανάλυση  που ετοιμάσαμε για σας.

Σημαντικές επισημάνσεις

  1.  Δεν υπάρχουν τοπικές προγνώσεις την θερινή περίοδο για το αν θα βρέξει στη Λάρισα ή στο παραδίπλα χωριό.
  2.  Δεν υπάρχει εκτίμηση χιλιοστών αφού κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν καταιγίδες.
  3.  Δεν γνωρίζει κανένας πέραν των 2 ημερών τι καιρός θα επικρατήσει στην τάδε περιοχή ή ακόμα και σε ευρύτερες περιοχές αφού η αστάθεια δεν είναι κάτι το οποίο μετριέται 3 και 4 μέρες νωρίτερα.
  4. Οι καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες χωρίς κανένας να γνωρίζει την την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης τους.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *