Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 9-10/6/2021 (+ΧΑΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Τετάρτη  9 Ιουνίου 2021.

 Προβλέπεται στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία αρχικά  τοπικές νεφώσεις με  σποραδικές μπόρες και καταιγίδες μικρής έντασης και διαρκείας  που πρόσκαιρα θα σταματήσουν. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες όμως η αστάθεια θα ενταθεί και πάλι και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα από την Θράκη έως και την Πελοπόννησο καθώς και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα στην περιοχή της Πελοποννήσου. Από αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζόπτωσης σε τμήματα  της δυτικής Μακεδονίας, των νησιών του Ιονίου , της δυτικής Πελοποννήσου και στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής  Μακεδονίας και της Ηπείρου κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Περιορισμένη θα είναι η ορατότητα αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί σε περιοχές που θα έχουν εκδηλωθεί ισχυρά φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα μεταβλητοί ασθενείς.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 11 έως 27 βαθμούς στα δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές με τα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας έως και το μεσημέρι θα φτάσει τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές μπόρες τις πρωινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες μικρής έντασης και διαρκείας ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας. Υπάρχει πιθανότητα λόγω τοπικών συγκλίσεις ανέμων να αναπτυχθούν σποραδικές καταιγίδες και στις πεδινές περιοχές αυτών των νόμων. Αντίθετα τα παραθαλάσσια τμήματα το μεγαλύτερο μέρος του νομού Μαγνησίας και τις Σποράδες πριν από το μεσημέρι θα δουν σημαντικά ανοίγματα στον καιρό. Πιθανόν περιορισμένη ορατότητα το πρωί και το βράδυ κοντά σε ποτάμια και λίμνες

 Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές μπόρες κατά περιόδους μικρής έντασης και διάρκειας μέχρι και το μεσημέρι  ενώ στη συνέχεια η αστάθεια θα αυξηθεί και ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή η καταιγίδα τις απογευματινές ώρες με βελτίωση αργότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοι 3 με 4 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και στα πεδινά τμήματα αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι πρόσκαιρα για λίγο βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση με εξασθένηση και πάλι.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα  18 με 27°C

 Τρίκαλα 18 με 27°C

 Καρδίτσα  18 με 27°C

 Βόλος 19 με 28°C

 Καλαμπάκα 16 με 26°C

 Ελασσόνα 15 με 25°C

 Φάρσαλα 16 με 26°C

 Αγια  17 με 26°C

 Σποράδες  19 με 24°C

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.

Προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός στην κεντρική Μακεδονία τη νότια Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες  αλλά θα σημειώσει πρόσκαιρη βελτίωση τις προ μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά το μεσημέρι και το απόγευμα η αστάθεια εκ νέου θα ενισχυθεί πρώτα στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν περισσότερο τμήματα προς το εσωτερικό μακριά από τη θάλασσα ενώ αργά το απόγευμα και μετά θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν και το βράδυ να σταματούν σε όλες τις περιοχές. Έντονα φαινόμενα αναμένονται στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και παροδικά  και σε πεδινά τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας της δυτικής Θεσσαλίας Και πιθανόν της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη σε τμήματα των Κυκλάδων τις πρωινές ώρες ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα σε μεγάλο μέρος της δυτικής Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου μακριά από τη θάλασσα.

  Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 μποφόρ  και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 4.

 Η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 11 έως 27 με 29 βαθμούς κατά τόπους.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά σχετικά βελτιωμένος καιρός με ανοίγματα του καιρού αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες  η αστάθεια θα αυξηθεί και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες  σε πολλά τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας της Λάρισας και της Μαγνησίας μακριά από τη θάλασσα που θα είναι έντονα στα βουνά της Πίνδου τα Χάσια και τον Όλυμπο. Αργά το απόγευμα και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά βελτιωμένος καιρός με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες εκδήλωσης πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας που αργά το απόγευμα θα σταματήσει και ο καιρός θα βελτιωθεί.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ με εξασθένηση και στα ορεινά τμήματα αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι πρόσκαιρα ανατολικοί με την ίδια ένταση με γρήγορη εξασθένηση.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 16 με 27°C

 Τρίκαλα 16 με 27°C

 Καρδίτσα 16 με 27°C

 Βόλος 18 με 27°C

 Καλαμπάκα 15 με 26°C

 Ελασσόνα 15 με 25°C

 Φάρσαλα 15 με  26°C

 Αγια 15 με 26°C

 Σποράδες  18 με 24°C

Σημαντικές επισημάνσεις

  1.  Δεν υπάρχουν τοπικές προγνώσεις την θερινή περίοδο για το αν θα βρέξει στη Λάρισα ή στο παραδίπλα χωριό.
  2.  Δεν υπάρχει εκτίμηση χιλιοστών αφού κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν καταιγίδες.
  3.  Δεν γνωρίζει κανένας πέραν των 2 ημερών τι καιρός θα επικρατήσει στην τάδε περιοχή ή ακόμα και σε ευρύτερες περιοχές αφού η αστάθεια δεν είναι κάτι το οποίο μετριέται 3 και 4 μέρες νωρίτερα.
  4. Οι καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες χωρίς κανένας να γνωρίζει την την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης τους.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *