Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 7-8/6/2021 (+ΧΑΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά από νωρίς το πρωί στις ορεινές κυρίως περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές μπόρες κατά περιόδους που γρήγορα θα επεκταθούν και σε πεδινά τμήματα. Σταδιακά τα φαινόμενα προς το μεσημέρι θα μεταφερθούν στη Θράκη και τη Θεσσαλία αλλά και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και τοπικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν αλλά δεν θα σταματήσουν κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη για τμήματα των νόμων Δράμας ,Ξάνθης και Καβάλας και μικρότερη για τα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο νότιο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στο υπόλοιπο Ιόνιο νοτιάδες 3-4 και στο υπόλοιπο Αιγαίο βοριάδες με την ίδια ένταση.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 11 έως 30 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα τη Μακεδονία και τη Θράκη ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα φτάσει πρόσκαιρα τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά δεν θα ξεπεράσει τους 31.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρκετά καλός καιρός αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν λίγες σποραδικές καταιγίδες κυρίως σε τμήματα των νόμων Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα αργά το βράδυ θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις Σποράδες παρόλο τη συννεφιά δεν αναμένονται φαινόμενα. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μέτρια και κυρίως αφορά το νομό Λάρισας και τα ορεινά του.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και υπάρχει σημαντική πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης σύντομης καταιγίδας.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και γρήγορα νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι πιθανόν και 5 στα πεδινά και ανατολικοί βορειοανατολικοι στα θαλάσσια 4 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 17 έως 34°C

 Τρίκαλα 17 έως 34°C

 Καρδίτσα 17 έως 34°C

 Βόλος 18 έως 32°C

 Καλαμπάκα 16 έως 32°C

 Ελασσόνα 16 έως 32°C

 Φάρσαλα 16 έως 33°C

 Αγιά 16 έως 32°C

 Σποράδες 21 έως 30°C

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021.

 Προβλέπεται στη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κατά τόπους θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά γρήγορα από τις προ μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στην Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Στερεά (+Αττική) και το εσωτερικό της Πελοποννήσου και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν σε κάποιες περιοχές να είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα αργά το βράδυ θα αρχίσουν να εξασθενούν στις περισσότερες περιοχές και θα παραμείνουν έως αργά το βράδυ μόνο σε τμήματα της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι πολύ μεγάλη στην δυτικής Μακεδονίας  και τα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ενώ στη συνέχεια προς το μεσημέρι θα επηρεαστούν και  πεδινά τμήματα της Χαλκιδικής της Θεσσαλίας της Στερεάς (+Αττική) και πιθανόν η περιοχή της Κέρκυρας. Η πιθανότητα ανάπτυξης υδροστρόβιλων είναι σημαντική για  στην θαλάσσια περιοχή του νομού Μαγνησίας των Σποράδων και της Σκύρου.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βοριάδες 4 μποφόρ στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 5 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία σε κάμψη σε όλη τη χώρα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 11 έως 30 βαθμούς στα νησιωτικά τμήματα του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου πιθανόν να φτάσει και τους 32 με 33.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα πριν από το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες μακριά από τη θάλασσα που πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρές.  Η πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις είναι μεγάλη κυρίως για τους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και ακόμα μεγαλύτερη για τα ορεινά αυτών των περιοχών. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως και αργά το βράδυ κατά τόπους. Λίγα θα είναι τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας ενώ καθόλου δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι Σποράδες.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά βελτιωμένος καιρός με κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά από το μεσημέρι και μετά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, μπόρες και καταιγίδες έως και αργά το βράδυ.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς αλλά προς τις μεσημεριανές ώρες θα επικρατήσει ένας ανατολικός άνεμος έως 4 μποφόρ στα πεδινά και 2 με 3 στα θαλάσσια τμήματα που αργά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς ασθενείς.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 17 έως 29°C

 Τρίκαλα 17 έως 28°C

 Καρδίτσα 16 έως 28°C

 Βόλος 18 έως 27°C

 Καλαμπάκα 16 έως 27°C

 Ελασσόνα 15 έως 26°C

 Φάρσαλα 16 έως 28°C

  Αγία 16 έως 26°C

 Σποράδες  19 έως 26°C

Ενδεικτικοί χάρτες υετού

Σημαντικές επισημάνσεις

  1.  Δεν υπάρχουν τοπικές προγνώσεις την θερινή περίοδο για το αν θα βρέξει στη Λάρισα ή στο παραδίπλα χωριό.
  2.  Δεν υπάρχει εκτίμηση χιλιοστών αφού κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν καταιγίδες.
  3.  Δεν γνωρίζει κανένας πέραν των 2 ημερών τι καιρός θα επικρατήσει στην τάδε περιοχή ή ακόμα και σε ευρύτερες περιοχές αφού η αστάθεια δεν είναι κάτι το οποίο μετριέται 3 και 4 μέρες νωρίτερα.
  4. Οι καταιγίδες σημειώνονται συνήθως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες χωρίς κανένας να γνωρίζει την την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης τους.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *