Ευρώπη και Ελλάδα Μαίος 2021 Θερμοκρασία-Υετός

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Κάτω από τα κανονικά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία του Μαΐου στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής ανατολικής και βόρειας Ευρώπης. Υπήρξαν και κάποια τμήματα στη βόρεια Αφρική, στη χώρα μας και την ανατολική Μεσόγειο όπου  η θερμοκρασία βρέθηκε σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.  Αυτό είχαμε πει και εμείς στη μακροπρόθεσμη εκτίμηση Μαΐου στα τέλη Απρίλη ότι ο καιρός θα ευνοήσει την δυτική και κεντρική Ευρώπη με βροχές και δροσιές ενώ αντίθετα στην περιοχή μας θα έχουμε έλλειψη βροχής και υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες. 

NOAA Physical Sciences Laboratory

Κάνοντας ένα zoom στην Ελλάδα βλέπουμε ότι τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας βρέθηκαν κοντά στις κλιματικές τιμές ενώ όσο ανατολικότερα πηγαίναμε η απόκλιση ξεπερνούσε τον +1°C στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας ενώ σε τμήματα της Πελοποννήσου της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ξεπέρασε τοπικά και τον 1,5°C.  Αυτό δείχνει έναν αρκετά έως πολύ ζεστό Μάιο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας όχι όμως σε επίπεδα ρεκόρ για την τελευταία 70 χρόνια.

NOAA Physical Sciences Laboratory

ΥΕΤΟΣ

Πάνω από τα κανονικά επίπεδα βρέθηκαν οι βροχοπτώσεις και καταιγίδες στο πιο μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Μόνο τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου των Βαλκανίων και επίσης Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής είχαν βροχοπτώσεις κάτω από τις κανονικές τιμές.  Και πάλι πολύ έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει ότι ο τροπικός αεροχειμμαρος τις περισσότερες μέρες του Μαΐου θα βρίσκεται κοντά στη χώρα μας και τα Βαλκάνια μην αφήνοντας πολλές βροχές και καταιγίδες να σημειωθούν στη χώρα μας.

NOAA Physical Sciences Laboratory

 Κάνοντας ένα zoom πάνω στη  Ελλάδα βλέπουμε ότι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις υετού σημειώθηκαν στα βόρεια τμήματα όπου οι τελικές τιμές ήταν αρκετά πιο κάτω από τις κανονικές για την εποχή. Νοτιότερα έτσι κι αλλιώς η ανομβρία για τη θερινή περίοδο ξεκινάει σχετικά νωρίς και έτσι και οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές δεν μπορεί ποτέ να είναι μεγάλες.

NOAA Physical Sciences Laboratory

Για το μετεωρολογικό σταθμό της Λάρισας στην περιοχή ΑΤΑ όπου υπάρχει βάση δεδομένων από το 2006 έχουμε να πούμε τα εξής για το φετινό Μάιο.

Ο φετινός Μάιος ήταν ο 5ος πιο θερμός από το 2006 έως το 2021.  Αυτό μας δείχνει ότι δεν είχαμε κάτι ακραίο από άποψη ζέστης αλλά ούτε και από άποψη κρύου. Απλά ήταν ένας αρκετά θερμός μήνας χωρίς κάποιο ρεκόρ.

 Ο φετινός Μάιος  ήταν ο 5ος πιο ξηρός από το 2006 έως το 2021.  Αυτό μας δείχνει ότι και πάλι δεν είχαμε κάτι ακραίο από άποψη βροχόπτωσης. Ήταν μεν αρκετά λιγότερη από την κανονική για την εποχή αλλά και πάλι όπως βλέπετε δεν ήταν κάποια ακραία τιμή.

ΠΗΓΗ: NOAA Physical Sciences Laboratory

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *