Λόγω εργασίας αλλά και έναρξης σπουδών η μακροπρόθεσμη για τον Μάιο 2021 αναρτάται σήμερα.
Προχωράμε σιγά-σιγά προς το καλοκαίρι και ξεκινάει η ανάπτυξη των τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό και την Καραϊβική. Αναλόγως του μοτίβου που θα δημιουργηθεί θα έχουμε και το αντίστοιχο μοτίβο στον καιρό της Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου. Οι πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι ξεκινάμε με κανονικές ή λίγο υψηλότερες τιμές κυκλωνικής ενέργειας.
Επίσης να τονίσουμε ότι ο δείκτης ΝΑΟ θα βρίσκεται έως το τέλος του μήνα σε θετικές τιμές άλλοτε κοντά στην μονάδα και άλλοτε οριακά πάνω από το μηδέν. Αυτό σε συνδυασμό και με την κίνηση του δείκτη MJO θα ευνοήσει την ανάπτυξη αντικυκλώνα των Αζορών αρκετές ημέρες του νέου μήνα.
Μετά την εισαγωγική επεξήγηση το πώς παράγεται η μακροπρόθεσμη μας πάμε να αναλύσουμε ανά βδομάδα την πιθανή πορεία του καιρού.
1η εβδομάδα 1-7/6/2021
Ο αντικυκλώνας των Αζορών θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και μάλιστα θα καλύπτει κατά περιόδους και τμήματα της δυτικής και βόρειας Ευρώπης με αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα βόρεια Βαλκάνια και πιθανόν οριακά και στα βόρεια της χώρας μας. Χαμηλές θερμοκρασίες λοιπόν στην ανατολική Ευρώπη και υψηλότερες από τις κανονικές στα δυτικά τμήματα αυτής. Για τη χώρα μας οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν έως και 3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα με την πρωινή ψύχρα να είναι έντονη ενώ θα εκδηλωθούν και αρκετές μπόρες και καταιγίδες μετά τις 7 του μήνα σε αρκετές περιοχές των ηπειρωτικών μακριά από τη θάλασσα.
2η εβδομάδα 8-15/6/2021
Δεν φαίνεται σε γενικές γραμμές να αλλάζει κάτι σημαντικό στον καιρό της Ευρώπης με υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στη δυτική και βόρεια Ευρώπη με κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από την Ρωσία προς την κεντρική , ανατολική και νότια Ευρώπη. Κατά μέσο όρο 1 με 3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης. Η αστάθεια φαίνεται και πάλι να είναι παρούσα σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Όσο πιο βόρεια τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.
3η εβδομάδα 16-23/6/2021
Ο αντικυκλώνας των Αζορών φαίνεται να επεκτείνεται σε μεγάλο μέρος της δυτικής κεντρικής, νότιας και βόρειας Ευρώπης με αποτέλεσμα ο καιρός να παρουσιάσει σχετική βελτίωση στις περισσότερες περιοχές εκτός από την ανατολική βορειοανατολική Ευρώπη. Η μεταφορά όμως ψυχρών αερίων μαζών στα πιο ανατολικά της Ευρώπης θα συνεχιστεί και σε αυτή τη βδομάδα. Για τη χώρα μας προβλέπεται καιρός βορείου ρεύματος κατά περιόδους ενώ και οι θερμοκρασίες παρόλο που θα ανέβουν λίγο θα βρίσκονται στις κανονικές για την εποχή τιμές. Η αστάθεια θα παραμείνει παρούσα κυρίως όμως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και δεν θα είναι εκτεταμένη.
4η εβδομάδα 24-30/6/2021
Φαίνεται ότι ο αντικυκλώνας των Αζορών θα υποχώρηση σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη καλύπτοντας την ιβηρική Χερσόνησο τη Γαλλία την Ιταλία και μέρος της Μεσογείου με αποτέλεσμα η μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών προς αυτές τις περιοχές ενώ τη θέση του θα πάρει βαρομετρικό χαμηλό στη βορειοδυτική και βόρεια Ευρώπη. Στην περιοχή της χώρας μας θα υπάρχει μία μάχη μεταξύ θερμών και ψυχρών αερίων μαζών με κατά περιόδους άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα αλλά και την παρουσία του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίου που θα συγκρατεί αυτές τις πιθανές προσπάθειες της Σαχάρας να ανεβάσει ψηλά τη θερμοκρασία. Τέλος και πάλι κάποιες από τις μέρες η αστάθεια θα είναι παρούσα στα ορεινά κυρίως ηπειρωτικά τμήματα μακριά από τη θάλασσα.
Σύνοψη
Φαίνεται ότι ο φετινός Ιούνιος θα έχει ένα σχετικά σταθερό μοτίβο με τον αντικυκλώνας των Αζορών να παραμείνει για τουλάχιστον 20 μέρες στη δυτική και βόρεια Ευρώπη κατά περιόδους μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες στην ανατολική και νότια Ευρώπη και κρατώντας της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Επίσης μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών θα δημιουργήσει ψυχρές λίμνες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή της Ιταλίας και των Βαλκανίων με αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους σε αυτές τις περιοχές αλλά και στην Ελλάδα. Τέλος υπάρχει ένα ενδεχόμενο μετά τις 22-24 του μήνα να υπάρξει κάποια θέρμη εισβολή κυρίως στη δυτική κεντρική και νότια χώρα με την μετακίνηση του υποτροπικού αεροχειμμαρου προς την περιοχή μας. Το βόρειο ρεύμα όμως που θα παραμένει στο Αιγαίο φαίνεται ισχυρό ώστε να μην επιτρέψει σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Τέλος είναι πολύ πιθανό αυτή η προσπάθεια κάποια στιγμή της εισβολής να τελειώσει άδοξα με νέο κύμα αστάθειας να επηρεάζει αρκετά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα προς το τέλος του μηνα. Φαίνεται λοιπόν ότι θα έχουμε έναν Ιούνιο δροσερό και αρκετά ασταθή στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Θα μελετάμε όλα τα προγνωστικά δεδομένα αλλά και τους δείκτες θαλάσσιας αλλά και ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και θα σας ενημερώνουμε με νεότερα άρθρα.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr