Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 27ης Μαΐου.

Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη Χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 27ης Μαΐου.

30 με 31 Μαΐου.

 Πιθανότητα 34% για σημαντική αλλαγή του καιρού στην Μακεδονία και τη Θράκη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και κάποιες ορεινές κυρίως περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

 Πιθανότητα 17% για σύντομη διαταραχή η οποία θα δώσει τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο και πιθανόν στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας.

 Πιθανότητα 17% για σημαντική αλλαγή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη την Στερεά Ελλάδα και τα ανατολικά κυρίως τμήματα της Πελοποννήσου.

 Πιθανότητα 14% σύντομη διαταραχή η οποία θα δώσει τοπικές καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν και σε κάποιες λίγες πεδινές περιοχές.

 Πιθανότητα 10% για σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλα τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές και καταιγίδες που θα είναι ισχυρές στη Μακεδονία τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

 Πιθανότητα  8% για σημαντική αλλαγή σε τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της Θεσσαλίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να επηρεάσουν και κάποια ορεινά τμήματα της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

+++++++++++++++

 1η έως 3 Ιουνίου.

 Πιθανότητα >90% έντονη αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία στην Ήπειρο και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας των ορεινών της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη και σημαντική κάμψη της θερμοκρασίας.

++++++++++++++++++++++

  4 έως 6 Ιουνίου.

 Πιθανότητα 60% για νέο κύκλο ισχυρής αστάθειας στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τη Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρώτικα.

 Πιθανότητα 40% για περιορισμένη αστάθεια κυρίως στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες μόνο.

+++++++++++++++

7 έως 11 Ιουνίου.

 Το γενικό μοτίβο του καιρού θα είναι η συνέχιση της αστάθειας στα ηπειρωτικά τμήματα της Θράκης της Μακεδονίας της Θεσσαλίας στο εσωτερικό της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου με αρκετές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.  Σχετικά κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή.

+++++++++++++++

Σύνοψη.

 Σε συνέχεια της προηγούμενης εκτίμησης μας της 25ης Μαΐου φαίνεται όντως να επιβεβαιώνεται αυτή η διαταραχή της σημερινής και αυριανής ημέρας.

Στη συνέχεια για την περίοδο 30 έως 31 Μαΐου υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια ανοιχτά με το επικρατέστερο να είναι να επηρεάζεται σημαντικά περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και λιγότερο και τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας καθώς και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.  Η πληθώρα όμως των σεναρίων δεν μπορεί να μας δώσει από σήμερα την τελική εικόνα και έτσι θα αναμένουμε μια μερα πριν να έχουμε την τελική εκτίμηση.

Στη συνέχεια για την περίοδο 1 έως 3 Ιουνίου επιβεβαιώνεται και η προηγούμενη εκτίμηση που είχαμε για ένα ποσοστό σημαντικό τότε και πάρα πολύ μεγάλο τώρα για ισχυρή αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός των νησιωτικών με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Επίσης φαίνεται να επιβεβαιώνεται και η γενική εικόνα που είχαμε δώσει στην προηγούμενη ανάλυση για μετά τις 4 με 5 του μήνα ότι ο άστατος καιρός και τα πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί έως και τις 11 Ιουνίου με τα περισσότερα βέβαια φαινόμενα να εκδηλώνονται από το ύψος του εσωτερικού της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα ενώ δεν θα λείψουν φαινόμενα και στο βόρειο Αιγαίο αλλά και στα ορεινά κυρίως τμήματα και ανατολικά της Πελοποννήσου.

 Να το πούμε ακόμα μία φορά ότι η πρόγνωση δεν υφίσταται πάνω από δύο με τρεις ημέρες οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε ερωτήσεις για το τι καιρό θα κάνει στην τάδε περιοχή μετά από 4 , 7 ή 14 ημέρες.  Μείνετε απλά συντονισμένοι στο weather group.gr και μπαίνετε στο site καθημερινά βλέποντας την λίστα με τα τελευταία άρθρα για να μη χάνετε τις τελευταίες καιρικές ενημερώσεις.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *