Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 27-29/5/2021 (+ΧΑΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες μακριά από τη θάλασσα και κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες μετά από μία παύση θα επανέλθουν και πάλι ενώ θα επεκταθούν και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της απογευματινές ώρες και πιθανόν και της βόρειας Θεσσαλίας.  Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις σε τμήματα της Ηπείρου της  νοτιάς Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Σημαντική πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χαλαζόπτωσέων αλλά και ισχυρών ανέμων σε περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης,Σερρών, Δράμας, Καβάλας, και πιθανόν Χαλκιδικής Φλωρίνης και Κοζάνης.

  Οι άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ  και στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση με εξασθένηση το βράδυ.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί  στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 11 έως 30 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός αρχικά με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στις περισσότερες περιοχές και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης λίγων  διάσπαρτων καταιγίδων σε τμήματα της Καλαμπάκας της Ελασσόνας και πιθανόν των Τρικάλων της Λάρισας και της Αγίας που αργά το βράδυ θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός αρχικά με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης καταιγίδας κυρίως στα βόρεια και ανατολικά της πόλης που γρήγορα θα σταματήσει.

 Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις αρχικά ασθενείς και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες έως 4 μποφόρ και στα θαλάσσια αλλά και τα πεδινά τμήματα.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 16 με 33°C

 Τρίκαλα 16 με 33°C

 Καρδίτσας 16 με 33°C

 Βόλος 18 με 31°C

 Καλαμπάκα  17 με 32°C

 Φάρσαλα  15 με 32°C

 Ελασσόνα 15 με 31°C

 Αγια 16 με 30°C

 Σποράδες 18 με 27°C

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά σε όλη την κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στα παράλια του νομού Λάρισας νεφώσεις με τοπικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές στην περιοχή της Χαλκιδικής αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος  με διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες που φαίνεται να είναι ισχυρές σε τμήματα των νόμων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης με σημαντική πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζόπτωσέων. Αργά το βράδυ ο καιρός στα βελτιωθεί σε όλα τα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό 5 με 6 μποφόρ και από βόρειες βορειοανατολικές στις υπόλοιπες περιοχές 5 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν και εκεί σε βορειοδυτικούς ενώ στα δυτικά και το Θερμαϊκό θα ενισχυθούν και στα 7 μποφόρ αργότερα.

 Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιωτικά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τοπικά τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις στον Όλυμπο τον Κίσσαβο και τα παράλια τμήματα του νομού Λάρισας και πιθανόν στις Σποράδες με λίγες τοπικές καταιγίδες που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.  Στα υπόλοιπα τμήματα της περιφέρειας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με ηλιοφάνεια και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις αρχικά 3 με 4 μποφόρ αλλά μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν παντού στα 5 με 6 και στα θαλάσσια πιθανόν και 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 17 με 33°C

 Τρίκαλα 17 με 33°C

 Καρδίτσα 17 με 33°C

 Βόλος 19 με 31°C

 Καλαμπάκα 18 με 32°C

 Φάρσαλα 16 με 32°C

 Ελασσόνα 16 με 31°C

 Αγια 16 με 30°C

 Σποράδες 18 με 27°C

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Σάββατο 29 Μαΐου 2021.

 Προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο νωρίς το πρωί στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου οι νεφώσεις πιθανόν να δώσουν λίγες μεμονωμένες μπόρες που γρήγορα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά και υπάρχει μικρή πιθανότητα  για μονωμένες καταιγίδες το απόγευμα και το βράδυ στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας της βόρειας Θεσσαλίας και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και το Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και 4 με 5 στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αρχίσει η σταδιακή εξασθένηση αυτών σε όλα τα πελάγη.

 Θερμοκρασία σε ελαφρώς υψηλότερα για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 10 έως 28 βαθμούς στα δυτικά τμήματα την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλοκαίρια με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βουνά  και υπάρχει μικρή πιθανότητα στον Όλυμπο για μεμονωμένες καταιγίδες.

 Λάρισα: προβλέπεται καλοκαίρια με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και μεταβλητοί στα πεδινά αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα στραφούν σε ανατολικούς 3 με 4 μποφόρ και νοτιοδυτικούς δυτικούς στην Πίνδο με την ίδια ένταση με σταδιακή εξασθένηση το βράδυ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 15 με 31°C

 Τρίκαλα 15 με 31°C

 Καρδίτσα 15 με 31°C

 Βόλος 17 με 28°C

 Καλαμπάκα 16 με 30°C

 Φάρσαλα 15 με 30°C

 Ελασσόνα 15 με 29°C

  Αγια 15 με 27°C

 Σποράδες 18 με 24°C

ΧΑΡΤΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΑ 1 ΕΩΣ 5.

 

 

 

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *