Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 25ης Μαΐου

 Τάση του καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 25ης Μαΐου.

 Αν και έχει καταντήσει κουραστικό θα το πούμε ακόμα μία φορά. Πρόγνωση δεν υφίσταται για πάνω από 3ημέρες και το παρόν άρθρο δίνει τις πιθανότητες για την πορεία του καιρού από την 4η έως την 14η ημέρα προγνώσης.

 28 έως 29 Μαΐου.

 Πιθανότητα >90% για σύντομη διαταραχή που θα επηρεάσει την κεντρική και ανατολική Μακεδονία  και  Θράκης με τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα της 28ης Μαΐου.

++++++++++++++++++++++++

30 Μαΐου έως 1η Ιουνίου.

 Πιθανότητα 40% για άστατο καιρό στην  κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές ώρες ενώ υπάρχει πιθανότητα λίγα μεμονωμένα φαινόμενα να εκδηλωθούν και στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

 Πιθανότητα 33% για αρκετά οργανωμένη διαταραχή που θα δώσει τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αρκετά φαινόμενα σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα μακριά από τη θάλασσα από την Θράκη έως και την Πελοπόννησο. Σημαντική η πιθανότητα  για ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

 Πιθανότητα 27% για περιορισμένη  αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και εκδήλωση σποραδικών βροχών και καταιγίδων στη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο και πιθανόν σε ορεινά κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς μικρής έντασης και διάρκειας.

++++++++++++++++++++++

2 έως 4 Ιουνίου.

  Πιθανότητα 25% για διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα επηρεάσει με σποραδικά φαινόμενα στις 2 και 3 Μαΐου πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου με τοπικές βροχές και καταιγίδες που στη συνέχεια θα σταματήσουν.

 Πιθανότητα 22% για διατήρηση του καλού γενικά καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχει το ενδεχόμενο στις 3 του μήνα να σημειωθούν λίγες τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

 Πιθανότητα 20% για σχετικά αξιόλογες διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα δώσει αξιόλογες βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της δυτικής και βόρειας Στερεάς και σε ορεινά κυρίως τμήματα της Πελοποννήσου της ανατολικής Στερεάς.

 Πιθανότητα 15% για ασθενική διαταραχή που θα επηρεάσει μόνο τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης μακριά από τη θάλασσα και πιθανόν και κάποια ορεινά της Ηπείρου με κάποιες βροχές και καταιγίδες και βελτίωση του καιρού.

 Πιθανότητα 12% για σύντομη διαταραχή που θα επηρεάσει την Ήπειρο τη  Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βορειότερα τμήματα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποια φαινόμενα και σε ορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

 Πιθανότητα  6% για διατήρηση του καλού καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ σύντομη διαταραχή θα επηρεάσει με λίγες βροχές και καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++++++++

5 με 9 Ιουνίου.

 Το βασικό μοτίβο του καιρού που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι ο ασταθής καιρός να διατηρηθεί κατά διαστήματα πρώτα σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και του βορείου Αιγαίου ενώ στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν σημαντικά και άλλα τμήματα(Στερεά Ελλάδα – ορεινά της Πελοποννήσου καθώς και νησιών του κεντρικού Αιγαίου) με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Είναι πολύ μακριά και πολύ ρευστή η εποχή για να μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε επακριβώς την πορεία της ψυχρής λίμνης στην μέση και ανώτερη τροχόσπιτα.

+++++++++++++++++++++

 Σύνοψη.

 Με λίγα απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι για την περίοδο 28 με 29 Μαΐου μόνο τμήματα της κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα δουν κάποιες βροχές και καταιγίδες  και το θέμα αυτό έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει.

Στη συνέχεια  φαίνονται μοιρασμένες οι πιθανότητες για το αν θα υπάρξει κάποια διαταραχή που θα επηρεάσει μεγάλο τμήμα της χώρας ή και πάλι τα φαινόμενα θα παραμείνουν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στη συνέχεια μπαίνουμε στο πιο ρευστό κομμάτι της των επόμενων 14 ημερών όπου από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου όπου υπάρχει ένα ποσοστό 50 με 60% για γενικευμένη αστάθεια σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά υπάρχει και ένα άλλο σεβαστό ποσοστό κοντά στο 40 με 50% τα φαινόμενα αυτά να παραμείνουν κύριως σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

Τέλος το βασικό μοτίβο του καιρού για τις 5 έως τις 9 Ιουνίου είναι η αστάθεια να παραμείνει γενικά στην κεντρική και βόρεια χώρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. 

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Μάιος θα τελειώσει με μία σχετική αστάθεια κυρίως στη βόρεια Ελλάδα που το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου φαίνεται να μεταφέρεται και σε άλλες περιοχές της χώρας νοτιότερα.

Την ακριβή πορεία του καιρού και ποιες περιοχές θα επηρεάζει θα το γνωρίζουμε όπως είπαμε και πιο πάνω 2-3 μέρες πιο πριν.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

4 thoughts on “Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 25ης Μαΐου

  1. Ευγενία says:

    Μακάρι να βρέξει θέλουμε βροχή χωρίς ζημιές!!Θα περιμένουμε την πορεία τού καιρού κ την εξέλιξη υπομονή!Ευχαριστούμε Βασίλη

  2. Pingback: Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη Χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 27ης Μαΐου. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *