Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 22ης Μαΐου

Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα της 22ας Μαΐου.

 25 με 26 Μαΐου.

 Πιθανότητα> 90% για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές ενώ Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για τα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης να δεχθούν κάποιες πρόσκαιρες μεμονωμένες καταιγίδες.

+++++++++++++++

27 με 29 Μαΐου.

 Πιθανότητα 80%  για γενικά βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο μία μικρό διαταραχή  θα δώσει τοπικές καταιγίδες στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

 Πιθανότητα  20% για βελτιωμένο καιρό στην αρχή αλλά στη συνέχεια μία μικρό διαταραχή  ενδέχεται να δώσει τοπικές μπόρες ή καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία Και πιθανόν στις ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

++++++++++++++

30 Μαΐου έως 1η Ιουνίου.

 Πιθανότητα 43% για ανάπτυξη διαταραχές βορειοδυτικά και δυτικά της χώρας μας που θα δώσει τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία που Πιθανόν να είναι ισχυρές ενώ κάποια φαινόμενα ενδέχεται να σημειωθούν και σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Βόρειας Στερεάς της Θράκης και στα ορεινά της Πελοποννήσου μικρής διάρκειας και έντασης.

 Πιθανότητα 30% για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές και μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και τα ορεινά της Βόρειας Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης θα σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες.

 Πιθανότητα 27% για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με φρεσκάρισμα του Βόρειου ρεύματος και κάμψη της θερμοκρασίας.

+++++++++++++++

2 έως 6 Ιουνίου.

Πιθανότητα 40% για καλό καιρό σε όλη τη χώρα  αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ασταθής αέριες μάζες θα δίνουν τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

 Πιθανότατα 33% για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με βόρειο ρεύμα και λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της δυτικής και Βόρειας χώρας το μεσημέρι της 5ης Ιουνίου.

 Πιθανότητα 27% για διατήρηση του καλού καιρού σε όλη τη χώρα με έναν βορειοδυτικό άνεμο κατά περιόδους και πιθανότητα μόνο για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να σημειωθούν λίγες σποραδικές μεμονωμένες καταιγίδες στις 4 και στις 5 του μήνα.

+++++++++++++++

 Σύνοψη.

 Θέρμη εισβολή θα σημειωθεί στη χώρα μας από τις 23 έως και τις 27 του μήνα με θερμοκρασίες που δύσκολα θα ξεπεράσουν τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου παρουσία ενός βορείου ρεύματος κατά περιόδους. Από τις 27 του μήνα και μετά μόνο η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και κυρίως τα βουνά των περιοχών δίνουν σοβαρή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες ενώ για τα πεδινά τμήματα ολης της υπόλοιπης χώρας η πιθανότητα παραμένει κάτω από το 20% έως και το τέλος  τις προγνωστικης περιόδου. 

Το μόνο μικρό παράθυρο που υπάρχει είναι για τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου που υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 40 με 45% για κάποια πρόσκαιρη διαταραχή όπως βλέπετε και πιο πάνω στα σενάρια.

 Φαίνεται λοιπόν ότι η ανομβρία θα συνεχιστεί σίγουρα στη δυτική κεντρική και νότια χώρα ενώ κάποιες περιοχές της βορείου Ελλάδας πιθανόν να είναι τυχερές και να  δεχτούν κάποιες βροχές και καταιγίδες περιορισμένες.  Λόγω της ανοίξεως και τις αρχές του καλοκαιριού που είναι από τις πιο ασταθείς περιόδους του έτους ευελπιστούμε σε αλλαγή των προγνωστικών δεδομένων και την εμφάνισή των πολυπόθητων των βροχών και καταιγίδων της εποχής. 

”Να τονίσουμε και τα στατιστικά ότι για την κεντρική και βόρεια χώρα ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι μήνες με τις περισσότερες ημέρες καταιγίδων ανεξαρτήτως των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν στις καλλιέργειες.”

 Μείνετε συντονισμένοι  για ότι νεότερο υπάρξει για τις επόμενες 2 εβδομάδες στη χώρα μας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *