Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 16ης Μαΐου

 19 με 20 Μαΐου.

 80% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

20% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

+++++++++++++++++

21 έως 23 Μαΐου

50% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας με επικράτηση ενός βόρειου ρεύματος, πτώσης της θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια και εκδήλωση λίγων τοπικών καταιγίδων στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στην αρχή της περιόδου.

32% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό με άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη δυτική κεντρική και νότια χώρα και σταδιακή πτώση στις 23 του μήνα.

18% πιθανότητα για έντονη αστάθεια στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τη Χαλκιδική και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ πρόσκαιρα φαινόμενα είναι πιθανόν να σημειωθούν και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στην ανατολική χώρα.

+++++++++++++

24 έως 26 Μαΐου

26% πιθανότητα για καλό καιρό με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στη δυτική κεντρική ανατολική και νότια χώρα

22% πιθανότητα για μεταφορά ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα αστάθεια σε τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και κάμψης της θερμοκρασίας σε αυτές τις περιοχές.

18% πιθανότητα για πολύ καλό καιρό και σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα και πάνω από τους 34 με 35 βαθμούς.

13% πιθανότητα για πολύ καλό καιρό με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας πρόσκαιρη σε επίπεδα και πάνω από τους 30 με 32 βαθμούς αλλά σταδιακή πτώση προς τις 26 Μαΐου πρώτα στα δυτικά και στη συνέχεια και στα βόρεια τμήματα.

13% πιθανότητα για καλό καιρό στη χώρα με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και ίσως λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

8% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα εκτός από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα στην ανατολική χώρα ενώ θα υπάρχει άνοδο στα δυτικά.

+++++++++++++++

27 έως 31 Μαΐου

41% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά κεντρικά και νότια και κανονικές στη βόρεια Ελλάδα ενώ δεν αναμένονται φαινόμενα σε καμία περιοχή.

35% πιθανότητα για κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μικρή αστάθεια στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρώτες 2 ημέρες.

24% πιθανότητα για πολύ καλό και πολύ ζεστό καιρό στη δυτική κεντρική και νότια χώρα ενώ η θερμοκρασία θα ξεπεράσει μετά τις 28 του μήνα και τους 35 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα υπάρχει πιθανότητα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες.

++++++++++++

Σύνοψη.

Η πρώτη εικόνα που έχουμε για τις επόμενες 14 μέρες στη χώρα είναι ότι δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού. Οι μοναδικές περιοχές που ενδέχεται να έχουν υπό προϋποθέσεις κάποιες βροχές και καταιγίδες είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τέλος δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν θα έχουμε κάποια πολύ θερμή εισβολή στη χώρα μας ή όχι αφού ο βοριάς θα καραδοκεί από τα βορειοανατολικά. Σημαντικότερη είναι η πιθανότητα για θερμή εισβολή κυρίως στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας στις 24-25/5 και 27-30/5.

 Φαίνεται λοιπόν να επιβεβαιώνεται το σενάριο που έχουμε πει από τις 28 Απριλίου και ο μήνας αυτός θα είναι γενικά άνομβρος με υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες δυτικές κεντρικές ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας  και οι οποίες βροχές και καταιγίδες θα επηρέαζαν μόνο τη δυτική και βόρεια χώρα κυρίως.  Λόγω όμως της εποχής και της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει μείνετε συντονισμένοι για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη υπάρξει.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *