Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 13-16/5/2021 (+ΧΑΡΤEΣ BΡΟΧΗΣ)

 Πέμπτη 13 Μαΐου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στη νότια Ελλάδα. Σταδιακά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης με μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας και έντασης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 5 με 6 μποφόρ στο υπόλοιπο Αιγαίο νότιοι 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 6 έως 25 βαθμούς στο Ιόνιο και τα δυτικά τμήματα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τοπικά τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στον Όλυμπο τα Χάσια και την Πίνδο και υπάρχει μικρή πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι  και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημεριανές και απογευματινές ωρες νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα θαλάσσια τμήματα νοτιοανατολικοί 3-4 μόνο τις απογευματινές ώρες.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 12  με 30°C

 Τρίκαλα 13 με  29°C

 Καρδίτσας 12 με 29°C

 Βόλος 14 με 28°C

 Καλαμπάκα 14 με 27°C

 Ελασσόνα 12 με 28°C

  Φάρσαλα 12 με 20°C

 Αγια 12 με 28°C

 Σποράδες 15 με 23°C

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021.

 Προβλέπεται γενικά καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές και μόνο στη Θράκη και κυρίως στις ορεινές περιοχές θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα συννεφιάσει μετά το μεσημέρι και θα εκδηλωθούν λίγες μπόρες μικρής διάρκειας στην κεντρική Μακεδονία σε τμήματα μακριά από τη θάλασσα και πιθανόν λίγες μεμονωμένες μπόρες στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου με βελτίωση από το απόγευμα και μετά.  Υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης για τμήματα του Έβρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και το νότιο Αιγαίο αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που σταδιακά θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 6 έως 26 βαθμούς στα δυτικά τμήματα ενώ στις υπόλοιπες 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται γενικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά το μεσημέρι και το απόγευμα και δεν αποκλείεται κυρίως στην Πίνδο να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες.

 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις νωρίς το πρωί αλλά και το απόγευμα άνευ σημασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 -4 και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα πεδινά ακόμα και 6 μποφόρ και στα παραθαλάσσια τμήματα το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 13 με 29°C

 Τρίκαλα 12 με 27°C

 Καρδίτσα 12 με 27°C

 Βόλος 15 με 28°C

 Καλαμπάκα 11 με 25°C

 Ελασσόνα 12 με 26°C

 Φάρσαλα 12 με 28°C

 Αγια 12 με 26°C

 Σποράδες  16 με 25°C

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Σάββατο 15 Μαΐου 2021.

 Προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού πρώτα στο Ιόνιο στην Ήπειρο στη δυτική Μακεδονία τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις προ μεσημβρινές και μεσημεριανές ώρες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν και σε τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς των Σποράδων της Εύβοιας των υπολοίπων ορεινών της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.  Αργά τη νύχτα λίγες μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν και στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Ο καιρός από το απόγευμα αργά και μετά θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες στις ορεινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Αναμένονται κατά μέσο όρο 15 με 30 χιλιοστά βροχής σε πολλές περιοχές των νησιών του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και πιθανόν και σε κάποια ορεινά τμήματα της Μακεδονίας της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.  

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και το μεσημέρι και το απόγευμα νοτιοδυτικοί 6 και στα βόρεια 7 μποφόρ και στο Αιγαίο νότιοι 4 με 5.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 6 έως και 20 στα δυτικά τμήματα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει πρόσκαιρα τους 22 με 24 βαθμούς ενώ στα νότια και ανατολικά θαλάσσια τμήματα θα φτάσει τοπικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πριν το μεσημέρι θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ,μπόρες και πιθανόν σύντομες καταιγίδες με βελτίωση από αργά το απόγευμα και μετά. Τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές δεν θα είναι έντονα στις περισσότερες περιοχές εκτός από τα ορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Ελασσόνας στο νομό Λάρισας  όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις. Αναμένονται κατά μέσο όρο και πάνω από 10-15 χιλιοστά υετού στις προαναφερθείσες κυρίως ορεινές περιοχές.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά γρήγορα θα συννεφιάσει και θα σημειωθεί σύντομη βροχή η μπόρα τις μεσημεριανές ώρες.  Μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Σημαντική βελτίωση του καιρού από αργά το απόγευμα αλλά και τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα παραθαλάσσια τμήματα με γρήγορη εξασθένηση το βράδυ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 12 με 22°C

 Τρίκαλα 12 με 21°C

 Καρδίτσα 12 με 21°C

 Βόλος 14 με 24°C

 Καλαμπάκα 12 με 19°C

 Ελασσόνα 12 με 19°C

 Φάρσαλα 12 με 21°C

 Αγια 12 με 22°C

 Σποράδες 17 με 24°C

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κυριακή 16 Μαΐου 2021.

Προβλέπεται στο Ιόνιο την δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές μπόρες και τις μεσημεριανές ώρες σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν να είναι ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλύτερος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια και μόνο τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στις ορεινές περιοχές με βελτίωση το βράδυ. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν σε τμήματα των νομών Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης Ροδόπης, Έβρου καθώς και σε βουνά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί αρχικά και αργότερα στα νότια 6 με 7 μποφόρ.

Θεσσαλία: προβλέπεται στα πεδινά τμήματα και τα παραθαλάσσια γενικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες σύντομες μεμονωμένες μπόρες ή καταιγίδες. Στην ραχοκοκαλιά της Πίνδου ο καιρός θα είναι άστατος όλη την ημέρα με κατά περιόδους αύξηση των νεφώσεων και σποραδικές μπόρες αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Λάρισα: προβλέπεται γενικά καλύτερος καιρός με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης μπόρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και 4 με 5 στα πεδινά τμήματα μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 10 με 26°C

 Τρίκαλα  10 με 25°C

Καρδίτσα 10 με 25°C

Βόλος 12  με 25°C

Καλαμπάκα 10 με 24°C

Ελασσόνα 10 με 24°C

Φάρσαλα 10 με 25°C

Αγια 10 με 24°C

Σποράδες 13 με 20°C

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *