Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 11ης Μαΐου.

Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 11ης Μαΐου.

14 με 15 Μαΐου.

75% πιθανότητα μία διαταραχή να δώσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική Στερεά σε τμήματα της Μακεδονίας και σε ορεινά τμήματα της Θράκης της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της κεντρικής Πελοποννήσου.

25% πιθανότητα για διαταραχή να παραμείνει στην κεντρική Μεσόγειο και να σημειώνονται μόνο λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

+++++++++++++++++

16 με 18 Μαΐου.

85% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τον καιρό της ψυχρής λίμνης στη μέση τροπόσφαιρα να δίνει αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του Ιονίου σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

15% πιθανότητα για μία γρήγορη διέλευση ψυχρού μετώπου από τα βόρεια Βαλκάνια με αποτέλεσμα λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες άνευ σημασίας.

+++++++++++++++

19 με 21 Μαΐου.

70% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με επικράτηση νοτιοδυτικού ρεύματος και λίγες καταιγίδες μεμονωμένες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια.

30% πιθανότητα για δημιουργία εκ νέου ψυχρής λίμνης στα δυτικά της χώρας μας θα τροφοδοτεί με υγρασία και αστάθεια ολόκληρα τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας δίνοντας εκ νέου βροχές και καταιγίδες. Δεν θα επηρεαστούν μόνο οι περιοχές της Θράκης και των νησιών του αιγαίου.

++++++++++++++++++++

22 με 26 Μαΐου.

>80% η τάση του καιρού για αυτό το διάστημα είναι να έχουμε δύο τουλάχιστον επισκεψεις ψυχρής λίμνης στη μέση τροπόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας με αποτέλεσμα τον άστατο καιρό. Περισσότερο όπως είναι φυσικό για την εποχή θα επηρεαστούν όλα τα Ηπειρώτικα τα νησιά του Ιονίου και λιγότερο νησιώτικα τμήματα του Αιγαίου και ακόμα λιγότερο τα νοτιότερα τμήματα.

+++++++++++++++++++

Σύνοψη

Φαίνεται λοιπόν να έχουμε μπει σε τροχιά για ένα διαφορετικό δεύτερο μισό του μήνα με αρκετές αστάθειες στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το Βόρειο Αιγαίο και λιγότερο όπως είναι φυσικό για την εποχή στην υπόλοιπη χώρα.

Πρόγνωση καιρού όπως έχουμε πει χίλιες φορές μπορούμε να έχουμε μόνο για τις επόμενες 2-4 ημέρες οπότε πρέπει σιγά-σιγά να σταματήσετε να ρωτάτε αν θα βρέξει στην τάδε πόλη και την τάδε χωριό μετά από 10 ημέρες.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ανέβηκαν σημαντικά οι πιθανότητες για την περίοδο 14-15 Μαΐου για μία διαταραχή που θα επηρεάσει τη δυτική και βόρεια Ελλάδα όπως άλλωστε το έχουμε τονίσει εδώ και πάρα πολλές μέρες.

Στη συνέχεια φαίνεται νέα αλλαγή του καιρού στις 16 με 18 με σημαντικές πιθανότητες σύμφωνα με τα σημερινά πρωινά στοιχεία να επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα με έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα.

Τέλος μετά από μία πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού υπάρχει πιθανότητα και στην τελευταία εβδομάδα του μήνα όπως το τονίσαμε και αυτό ότι θα έχουμε και πάλι αστάθεια.

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

4 ΜΑΙΟΥ – ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

8 ΜΑΙΟΥ – ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *