Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 8ης Μαΐου.

Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 8ης Μαΐου.

10 έως 12 Μαΐου

Πιθανότητα 55% για διατήρηση του καλού καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα αρχίσουν να πέφτουν από τα δυτικά Και βόρεια από τις 11 του μήνα.

Πιθανότητα 45% να διαμορφωθούν συνθήκες αστάθειας στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θα δώσουν το μεσημέρι και το απόγευμα της 12ης σποραδικές καταιγίδες σε ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας.  Θερμοκρασία υψηλή έως τις 11 του μήνα ενώ από την 12η θα αρχίσει να πέφτει από τα δυτικά και βόρεια.

+++++++++++++++++

13 έως 15 Μαΐου.

Πιθανότητα 40% για διατήρηση γενικά καλού καιρού με λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε δροσερά επίπεδα στην αρχή στα ηπειρωτικά τμήματα ενώ στη συνέχεια θα ανέβει στα δυτικά και νότια τμήματα.

Πιθανότητα 60% για διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα να σημειωθούν φαινόμενα αστάθεια στη δυτική και βόρεια χώρα κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στις 13 και 15 Μαΐου. Θερμοκρασία στην αρχή σε χαμηλά επίπεδα θα ανέβει στη συνέχεια ενώ υπάρχει πιθανότητα εκ νέου πτώσης στις 15 του μήνα στα δυτικά και βόρεια.

+++++++++++++++++

16 έως 18 Μαΐου.

Πιθανότητα 38% για εκτεταμένο και έντονο κύμα αστάθειας σε ολόκληρα τα Ηπειρώτικα και κατά περίπτωση πιθανόν και σε νησιωτικά τμήματα με τη θερμοκρασία σε δροσερά επίπεδα.

Πιθανότητα 24% για γρήγορη διαταραχή από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας που θα δώσει αξιόλογες βροχές και καταιγίδες το τριήμερο κυρίως στα νησιά του Ιονίου στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία την Ήπειρο την Μακεδονία την Θράκη την δυτική και  κεντρική Στερεά και την δυτική και κεντρική Πελοπόννησο.

Πιθανότητα 14% για διατήρηση του καλού καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και πιθανόν στα υπόλοιπα της ηπειρωτικής χώρας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές καταιγίδες στις 17 και 18 του μήνα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Πιθανότητα 14% για διατήρηση του πολύ καλού καιρού στην περιοχή των Βαλκανίων και της χώρας μας και των υψηλών θερμοκρασιών ενώ οι βροχές και καταιγίδες θα απασχολήσουν την Ιταλία και την κεντρική Μεσόγειο.

Πιθανότητα 10% για σταδιακή μεταβολή του καιρού σύντομη μόνο στα ορεινά της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με λίγες καταιγίδες.

++++++++++++++

19 έως 23 Μαΐου.

Πιθανότητα 40% για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με μικρή πιθανότητα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας για αναμενόμενες καταιγίδες.

Πιθανότητα 36% για διαταραχή που θα επηρεάσει την Μακεδονία και Θράκη με πολύ ισχυρά φαινόμενα ενώ δευτερευόντως θα επηρεαστούν την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα και πιθανόν τα υπόλοιπα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πιθανότητα 24% για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα αλλά και την ανατολική Μεσόγειο και υψηλές θερμοκρασίες στην αρχή και σταδιακή επικράτηση βοριά στη συνέχεια με πτώση της θερμοκρασίας.

ΣΥΝΟΨΗ

 Κάνοντας μία σύνοψη μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει μία διαταραχή στις 10 με 12 Μαΐου η οποία φαίνεται να επηρεάζει κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας.

 Στη συνέχεια αυξάνονται οι πιθανότητες για μία δεύτερη διαταραχή στις 13 με 15 Μαΐου  η οποία και πάλι φαίνεται να επηρεάσει περισσότερο τη δυτική και βόρεια χώρα με βροχές και καταιγίδες.

 Σημαντικές είναι οι πιθανότητες και για ένα τρίτο κύμα αστάθειας μεταξύ 16 και 18 Μαΐου χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε την ακριβή ένταση και διάρκεια του το οποίο δίνει  αρκετές πιθανότητες για φαινόμενα βροχών σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα και όχι μόνο στα δυτικά και βόρεια της χώρας.

Τέλος υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 35 με 40% αν και πολύ μακριά και για 4η διαταραχή μετά τις 19 του μήνα με φαινόμενα που θα επηρεάσουν περισσότερο τη βόρεια Ελλάδα.

 Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο κάποια (είτε κάποιες) από τις 4 εμφανείς διαταραχές που φαίνονται τις επόμενες 14 μέρες να μας επηρεάσουν.  Η ενημέρωση που πήραμε από τη μακροπρόθεσμη πορεία του καιρού για τις επόμενες 4 εβδομάδες συνηγορεί σε αυτό το σενάριο της αστάθειας και της σχετικής δροσιάς σε τμήματα της δυτικής κεντρικής βόρειας και ανατολικής χώρας.

 Μείνετε συντονισμένοι για ότι νεότερο.  Σπεύδω να τονίσω ότι τη θερινή περίοδο όπως το έχουμε πει χιλιάδες φορές δεν υπάρχει τοπική πρόγνωση για κάθε χωριό η κάθε πόλη αλλά μία γενική τάση αστάθειας για ευρύτερες περιοχές.  Ακριβή δεδομένα θα βρίσκεται στις προγνώσεις 2 ή 3 ημερών που η προγνωστική μας ομάδα αναρτά στο weather group.gr. 

Είναι το νέο πανελλαδικό site καιρού το οποίο βρίσκεται μέσα στα 5 μεγαλύτερα στη χώρα μας και είναι το μεγαλύτερο στη Θεσσαλία με μεγάλη διαφορά. 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

2 thoughts on “Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 8ης Μαΐου.

  1. Pingback: Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 11ης Μαΐου. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *