Νεότερα στοιχεία για την πορεία του καιρού στη χώρα μας τις επόμενες 4 εβδομάδες

 Tα βασικά στοιχεία του καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα είναι  τα εξής:

1) σταδιακό πέρασμα του δείκτη NAO  από αρνητικές σε θετικές τιμές  από τις 13 περίπου του μήνα και μετά.  Επίσης την ίδια περίοδο φαίνεται  και η εγκαθίδρυση υψηλού βαρομετρικού στη βορειοδυτική και βόρεια Ευρώπη.

2) αυτή η περίοδος φαίνεται ότι θα διαρκέσει έως τις  20 με 23 του μήνα.

3) επικράτηση γενικά βόρειου ρεύματος από τις 10 του μήνα έως και το τέλος αυτού τουλάχιστον στο Αιγαίο πέλαγος. 

 Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η πιθανή πορεία του καιρού είναι η εξής:

 Λίγες βροχές στην αυριανή ημέρα σε τμήματα των νησιών του Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Τα ποσά αστάθειας είναι μηδαμινά οπότε δεν αναμένονται καταιγίδες σε καμία περιοχή της χώρας.

 Βελτιωμένος ο καιρός στη συνέχεια έως τις 13 του μήνα με επικρατούντες ανέμους τους βοριάδες και τη θερμοκρασία σε γενικές γραμμές στα ανατολικά και βόρεια τμήματα να βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μόνο στα δυτικά πιθανόν να ανέβει κάποιες μέρες λίγο πιο πάνω. Από τις 14 του μήνα και μετά άνοιγει ένα παράθυρο τουλάχιστον 7 ημερών όπου αυξάνονται οι πιθανότητες η αστάθεια να αρχίσει να επισκέπτεται τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας ενώ φαίνεται στη συνέχεια να επεκτείνεται σε όλα τα ηπειρωτικά εκτός από τα θαλάσσια.

 Αυτό το μοτίβο του καιρού θα κρατήσει τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα έως και τις 21 με 23 του μήνα. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά αλλά είναι σίγουρο ότι και κάποιες μέρες της τελευταίας εβδομάδας του μήνα θα υπάρχει αστάθεια σε ορεινές κυρίως περιοχές ενώ και η θερμοκρασία με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνει να ανεβαίνει σημαντικά.

 Υπάρχει η πιθανότητα ο μήνας να μπήκε σαν λιοντάρι αλλά στη συνέχεια  θα εναρμονιστεί με τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. 

 Βρισκόμαστε εδώ για να ενημερώνουμε μόλις συλλέγουμε τα νεότερα δεδομένα. 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *