ΕΚΤΙΜΗΣΗ MAIOY 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που λάβαμε την 28η Απριλίου 2021 η πορεία του καιρού στην Ευρώπη για τις επόμενες 4 εβδομάδες έχει σημαντικές πιθανότητες να είναι ως εξής.

 Εβδομάδα 1η   3 έως 9 Μαΐου.

 Βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται στη δυτική και βόρεια Ευρώπη μεταφέροντας θερμές αέριες μάζες κατά περιόδους στην Μεσόγειο. Κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και πολλά φαινόμενα σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου της Γαλλίας της Σκανδιναβίας της Γερμανίας και  τμημάτων της ανατολικής Ευρώπης.  Πιθανόν στο τέλος της περιόδου να επικρατήσει βόρειο ρεύμα και κάποια αστάθεια σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας μακριά από τη θάλασσα μικρής έντασης και διάρκειας. Ξεκίνημα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα αλλά μετά τις 4 με 5 του μήνα θα πέσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ανομβρία στην χώρα.

 

Εβδομάδα 2η   9 με 16 Μαΐου.

Φαίνεται ότι το βασικό μοτίβο του καιρού θα είναι βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκανδιναβίας που θα μεταφέρει και πάλι θερμές αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο κατά περιόδους. Για τη χώρα μας τις περισσότερες ημέρες θα επικρατεί στα ανατολικά τουλάχιστον τμήματα ένα βόρειο ρεύμα που θα συγκρατεί την θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα ενώ στα δυτικά και νότια κατά τόπους τα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες.Υπαρκτή και πάλι πιθανότητα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα μακριά από τη θάλασσα να σημειωθούν λίγες σποραδικές καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας. Η ανομβρία φαίνεται λοιπόν να συνεχίζεται στη χώρα μας έως και τα μέσα του μήνα τουλάχιστον.

 

Εβδομάδα 3η    16 με 23 Μαΐου.

Εντυπωσιακά σταθερός φαίνεται να συνεχίζεται αυτός ο μήνας με το βασικό μοτίβο του καιρού την τρίτη εβδομάδα να είναι η συνέχιση του βαρομετρικού χαμηλού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία που θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες στην κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Και πάλι στην περιοχή της Ελλάδας θα υπάρχει κατά περιόδους βοριαδάκι στο Αιγαίο με φυσιολογικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός ισως από τη δυτική και νότια χώρα. Αυξάνονται ελαφρώς οι πιθανότητες να υπάρξει κάποια ψυχρή λίμνη στην ανώτερη τροπόσφαιρα που θα δώσει τοπικές μπόρες στα Βαλκάνια και πιθανόν και σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

 

Εβδομάδα 4η    24 με 30 Μαΐου.

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα φαίνεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα αφού είναι υπαρκτή πιθανότητα ανάπτυξης αντικυκλώνας στην δυτική και βόρεια Ευρώπη κάποιες από τις ημέρες με αποτέλεσμα να συνεχιστεί μία ροή βόρειου ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ενδέχεται να μεταφραστεί σε κάποια ψυχρή λίμνη που και πάλι θα δώσει σποραδικά φαινόμενα σε τμήματα της χώρας μακριά από τη θάλασσα και κανονικές θερμοκρασίες.

 

Σύνοψη.

Ο μήνας που ξεκινάει σε λίγες μέρες φαίνεται ότι ξεκινάει με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως σε τμήματα της κεντρικής και νότιας χώρας.Τοπικά θα ξεπεράσουμε τους 35 με 36 βαθμούς σε περιοχή της Κρήτης και πιθανόν της νότιας Πελοποννήσου ενώ και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα ξεπεράσουμε τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια το βόρειο ρεύμα φαίνεται να επικρατεί τις περισσότερες ημέρες έως και το τέλος του μήνα κρατώντας τη θερμοκρασία στα κανονικά η λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Συνολικά ο μήνας θα βρεθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Από άποψη βροχών και καταιγίδων φαίνεται ότι οι πιθανότητες έως και τα μέσα του μήνα είναι πολύ μικρές ενώ από κει και πέρα αυξάνονται οι πιθανότητες αλλά όχι πολύ για κάποιο γύρο αστάθειας από τις 16 έως τις 23 του μήνα ενώ ακόμα πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες για την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Η εκτίμηση μας αυτή τη στιγμή είναι ότι ο υετός θα βρεθεί σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα με τη βόρεια Ελλάδα όμως να έχει ένα προβάδισμα στο να σημειωθούν κάποια φαινόμενα κυρίως μετά τα μέσα του μήνα. Σε γενικές γραμμές μόνο τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας ενδέχεται να έρθουν κάποια φαινόμενα που θα πλησιάσουν τις κανονικές τιμές ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο μηνάς δεν θα είναι βροχερός.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

One thought on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ MAIOY 2021 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

  1. Pingback: Τάση καιρού για τις επόμενες 14 ημέρες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 11ης Μαΐου. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *