Η πορεία της θερμοκρασίας και τις νεφώσης όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας. Ανάλυση της συνοπτικής κατάστασης (ΧΑΡΤΕΣ).

Σημαντική θερμη εισβολή η Μεγάλη Εβδομάδα στη χώρα. Όπως βλέπετε και στις δύο πρώτες εικόνες ο υποτροπικός αεροχειμαρος θα μεταφερθεί στα βόρεια Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη κάνοντας στο ρεύμα στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα νοτιοδυτικό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας που όπως βλέπετε θα φτάσει και τους 8 με13 βαθμούς Κελσίου στη χώρα μας και κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα. Αντίθετα στη δυτική και βόρεια Ευρώπη παραμονή χαμηλών γεωδυναμικων  υψων θα μεταφέρει πολύ ψυχρές αέριες μάζες από το βόρειο Πόλο και τη Σκανδιναβία με αποτέλεσμα χαμηλές θερμοκρασίες έως και 4 με 8 βαθμούς και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές αφού αυτή είναι η βασική βαρομετρική διάταξη που ευνοεί τις θερμές εισβολές στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και των Βαλκανίων.

 Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά από ένα μακρύ διάστημα με χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα μπούμε απότομα σε καλοκαιρινές συνθήκες.

Στις επόμενες εικόνες βλέπουμε όλο το ύψος της ατμόσφαιρας από το έδαφος έως και τα 15 χιλιόμετρα και την κατανομή της σχετικής υγρασίας που υποδηλώνει αραιές ή και πυκνές νεφώσεις. Διαλέξαμε μεγάλες πόλεις της χώρας για να αναδείξουμε ότι κατά βάση σε όλη σχεδόν τη χώρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρχουν κατά τόπους αραιές υψηλές νεφώσεις που θα προσπαθούν να καλύψουν τον ουράνιο θόλο για κάποιες ώρες της ημέρας. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται ότι αυτό θα είναι ικανό να σταματήσει τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας ειδικά από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και την Κυριακή του Πάσχα.  Αντίθετα φαίνεται ότι την μεγάλη Δευτέρα την μεγάλη Τρίτη καθώς και τη μέρα του Πάσχα από το μεσημέρι και μετά θα υπάρχουν κάποιες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες σε μεγάλο μέρος της χώρας  που ίσως κρατήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία.

 Τέλος για να έχουμε μία γενική εικόνα της ανόδου της θερμοκρασίας διαλέξαμε τρεις χαρακτηριστικούς σταθμούς της Ελλάδας της Θεσσαλονίκης του Ηρακλείου και της Αθήνας και δείχνουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας από το έδαφος πέφτει και τα 5 χιλιόμετρα. Φαίνεται λοιπόν  ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη θα είναι εμφανης κυρίως από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά έως και την Κυριακή του Πάσχα με τη θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα υψόμετρο  να ανεβαίνει σταδιακά από τους 6 με 8 βαθμούς σήμερα στους 16 με 18 βαθμούς προς την παραμονή του Πάσχα. Αυτό εκτιμάμε ότι θα δώσει μέγιστες θερμοκρασίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου εκείνες τις ημέρες.

Για την περιοχή του Ηρακλείου αντίθετα φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι γεγονός ήδη από νωρίς της Μεγάλης Τρίτης σταθερα έως και την μέρα του Πάσχα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά στους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο.  Εκτιμούμε λοιπόν ότι αν ευνοήσει το άνεμολογικό πεδίο οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.  Βέβαια αυτό θα το ξέρουμε όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και θα έχουμε μία ακριβή εκτίμηση της διεύθυνσης και έντασης των ανέμων.

Τέλος για την περιοχή των Αθηνών φαίνεται ότι και εδώ σταδιακά η χαμηλή τροπόσφαιρα θα αρχίσει να θερμαίνεται από τη Μεγάλη Τρίτη και μετά και οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου στα 1500 μέτρα υψόμετρο.  Λόγω της μεγάλης έκτασης της πόλεως νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι θα δούμε 33 με 34 βαθμούς Κελσίου σίγουρα στο εσωτερικό αυτής σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές όπως το Μενίδι. η Νέα Φιλαδέλφεια και το Ψυχικό.

Να τονίσουμε επίσης ότι και σε περιοχές της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και ολόκληρης της πεδινής Πελοποννήσου θα δουν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Αυτό που ακόμα δεν γνωρίζουμε είναι αν οι αραιές νεφώσεις που όπως είπαμε θα υπάρχουν για κάποιες ώρες κάποιες από τις ημέρες κρατήσουν τις θερμοκρασία κοντά στους 32 με 34 βαθμούς ή θα εκτοξευθούν λόγω τοπικών ανέμων στους 35 με 36.

Τα ακριβή νούμερα φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σημασία αυτή τη στιγμή αφού όπως είπαμε πρέπει να προχωρούμε ανα τριήμερο ώστε να έχουμε όλα τα δεδομένα.  Το σημαντικό είναι ότι ο χειμώνας φεύγει ανεπιστρεπτί και από ότι φαίνεται και το καλοκαίρι έρχεται ανεπιστρεπτί στην περιοχή μας αρκετά νωρίτερα  από τα κανονικά.

Μείνετε συντονισμένοι αφου Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα θα αναρτηθεί πρόγνωση καιρού για όλη την υπόλοιπη μεγάλη εβδομάδα για ενημέρωση όλων των πολιτών.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *