Ψυχρό μέτωπο εν όψει και πρώτη εικόνα για Μεγάλη Εβδομάδα

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία του καιρού το επόμενο διάστημα. Αρκετές περιοχές στην Ήπειρο στη Μακεδονία και τη Θράκη δέχτηκαν στην τελευταία αλλαγή του καιρού αρκετά αξιόλογα πόσα νερού και έτσι ξηρασία αμβλύνθηκε. Στις υπόλοιπες όμως περιοχές η σημαντική  ξηρασία για μήνα Απρίλιο συνεχίζεται. Ρίχνοντας μία ματιά στο μετεωρολογικό μας σταθμό στην πόλη της Λάρισας βλέπουμε ότι τελευταία αξιόλογη βροχή σημειώθηκε στις 22 Μαρτίου δηλαδή ένα μήνα πριν. Το ίδιο συμβαίνει και στο 80% της χώρας. Ο καιρός δείχνει διάθεση να δώσει βροχές και σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας εκτός από τη δυτική και βόρεια χώρα όπου και πάλι θα είναι πρωταγωνιστές.

 Όπως βλέπετε στον αποκλειστικό χάρτη υετού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι η δυτική Στερεά τα νησιά του Ιονίου η Θεσσαλία και τα ημιορεινά και ορεινά της βόρειας Πελοποννήσου και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας θα δεχτούν αξιόλογες βροχές.  Το ποσοστό επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου είναι αρκετά μεγάλο και ξεπερνάει το 80% σύμφωνα με την ανάλυση του πολλαπλού δείγματος των τριών βασικών προγνωστικών μοντέλων.

Αν ρίξουμε μία ματιά στο πολλαπλό δείγμα του ευρωπαϊκού προγνωστικό μοντέλου που είναι και το καλύτερο οι περιοχές που φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να επηρεάζονται αρκετά αξιόλογα το βόρειο Ιόνιο η Ήπειρος η Μακεδονία το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και πολύ πιθανόν τμήματα της Φθιώτιδας της Θράκης  και τα ορεινά τμήματα της βόρειας Πελοποννήσου και των ορεινών της υπόλοιπης ανατολικής Στερεάς.  Λιγότερα φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν και στα πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς των Σποράδων και των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου.

Η πιθανότητα καταιγίδων περιορίζεται μόνο για το απόγευμα του Σαββάτου και αυτό από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και νοτιότερα που τα φαινόμενα θα είναι διάσπαρτα και η θερμική αστάθεια πιθανόν να ευνοήσει κάποιες από αυτές. Για τις υπόλοιπες περιοχές η τάση είναι για ποτιστικές βροχές.

Στα λίγο πιο μακροπρόθεσμα να πούμε ότι τελευταία ανάλυση που πήραμε χθες για τις επόμενες 30 μέρες δείχνει  ότι η Μεγάλη Εβδομάδα θα  εχει βελτιωμένο καιρό με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στη δυτική κεντρική και νότια χώρα και κατά μεγάλη πιθανότητα και στα βόρεια τμήματα και απουσία βροχών. Υπαρκτές πιθανότητες να δούμε και θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Αύριο θα αναρτηθεί και πρόγνωση καιρού για την Πέμπτη και την Παρασκευή και αν τα στοιχεία έχουν ξεκαθαρίσει και για το σαββατοκύριακο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *