Ανασκόπηση σεισμού Λάρισας 3 Μαρτίου 2021.

Πέρασε σχεδόν 1,5 μήνας από τον πολύ μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,3 ρίχτερ στο ρήγμα Δαμασίου και θεωρούμε χρήσιμο να κάνουμε μία ανασκόπηση της ακολουθίας.

 Είχαμε λοιπόν ένα σεισμό μεγέθους 6,3 ρίχτερ σε βάθος 8 χιλιομέτρων στις 3 Μαρτίου του 2021.  Σημειώθηκαν επίσης ακόμα δύο σεισμοί που υπερέβησαν τα 5,5 ρίχτερ εναν στις 4 Μαρτίου το βράδυ με 5,8 ρίχτερ και ένας στις 12 Μαρτίου το μεσημέρι με 5,6 ρίχτερ.

H  μετασεισμική ακολουθία ήταν πολύ δυνατή με αποτέλεσμα να υπάρξει  πολύ γρήγορα εκτόνωση στο φαινόμενο.

 Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τα επίκεντρα όλων των σεισμών από τα 3,5 ρίχτερ και πάνω που καλύπτουν όλο το μήκος του ρήγματος το οποίο ήταν ευτύχημα που έσπασε σταδιακά και όχι με ένα σεισμό.

 Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι σημειώθηκαν 

7 σεισμοί από 5,0 έως 6,3 ρίχτερ

26 σεισμοί από 4 έως 4,9 ρίχτερ

47 σεισμοί από 3,5 έως 3,9 ρίχτερ

 Για τους πιο μικρούς οι οποίοι είναι εκατοντάδες και χιλιάδες δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε αφού στην πραγματικότητα η εκτόνωση που προκαλούν είναι πολύ μικρή.

 Στα παραπάνω στατιστικά  πρέπει να πούμε ότι το σεισμό σεισμικό δυναμικό που είχε συγκεντρωθεί ήταν πολύ μεγάλο αφού σπάνια μετά από ένα σεισμό 6,3 ρίχτερ  έχουμε συνολικά άλλους 6 μετασεισμους που να υπερβαίνουν τα 5 Ρίχτερ.  Αυτό βοήθησε να μην υπάρξουν τελικά πολύ μεγάλες ζημιές στην πόλη της Λάρισας αλλά να αντέξουν και τα  νέα σπίτια στα χωριά που βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά στο επίκεντρο.

 Τα πράγματα θα ήταν αρκετά διαφορετικά αν το ρήγμα έσπαγε με ένα μόνο σεισμό  κοντά στα 6,8 με 7 ρίχτερ με πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και σε τμήματα της πόλης της Λάρισας αφού τα κτίρια θα βρισκόταν στα όριά τους.  Δεν θέλω να σκέφτομαι τις καταρρεύσεις που θα είχαμε στα χωριά που επλήγησαν πιο πολύ και που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το  ρήγμα.  Νομίζω ότι οι ανθρώπινες απώλειες τότε δεν θα ήταν εύκολο να αποφευχθούν.

Σαν τελική τοποθέτηση θα ήθελα να τονίσω ότι ο σεισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανέναν και έτσι μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλάμε για κάποιες περιοχές της χώρας που έχουν κάποιες πιθανότητες να συμβεί σεισμός. Για παράδειγμα στην περιοχή της Λάρισας υπήρχε στατιστικά μεγάλη πιθανότητα να συμβεί κάποιο σεισμός από το 2000 και μετά αλλά όπως είδαμε έπρεπε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια για να συμβεί τελικά αυτός ο σεισμός.  Τέλος όπως προείπα η μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική και μάλιστα με πολύ καλά μεγέθη που έχουνε εκτονώσει τελείως το ρήγμα το οποίο πια δίνει πολύ μικρά μεγέθη σεισμών.  Είναι βέβαια λογικό για τον επόμενο 1-3 μήνες να εχουμε κάποιους 3 με 3,5R ίσως και κάποιον στα 4R αλλά αυτοί θα είναι μετρημένα στα χέρια του ενός χεριού και δεν νομίζω να φοβίσουν κάποιον.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *