Δελτίο παγετού για τα πρωινά 9 και 10 Απριλίου.

Δελτίο παγετού για τα πρωινά 9 και 10 Απριλίου.

Όψιμος παγετός φαίνεται να επικρατεί ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της βόρειας Στερεάς και της Ηπείρου το επόμενο διήμερο για λίγες ώρες νωρίς το πρωί. Αν και ελαφρύς ο παγετός είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα στις καλλιέργειες και στα δέντρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά επικαιροποιημένα στοιχεία φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα πέσει νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατά μέσο όρο στους – 1 με -3°C σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Θράκης και πιθανόν στην περιοχή Ιωαννίνων όπως και Τριπόλεως ενώ σε ορεινά τμήματα αλλά και στη Δυτική Μακεδονία πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες και κάτω από -7°C.

Για το Σάββατο το πρωί αν και ο καιρός όπως δείχνουν και οι χάρτες μας θα μαλακώσει και πάλι σε τμήματα κυρίως της Θεσσαλίας της Ροδόπης της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και του Έβρου θα σημειωθούν θερμοκρασίες οριακές κοντά στο 0 με -1°C για λίγες ώρες νωρίς το πρωί. Στις ορεινές και πάλι περιοχές όπως και στη Δυτική Μακεδονία αλλά και την ορεινή Πελοπόννησο οι θερμοκρασίες θα πέσουν στους -4 με -6°C.

Επισημαίνω να πω ότι αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για πολύ λίγες ώρες 2 με 5 ώρες το πολύ το ξημέρωμα αυτό των 2 ημερών ενώ στη συνέχεια τα μεσημέρια η θερμοκρασία θα ανέβουν σταδιακά στους 15 με 20 βαθμούς Κελσίου. Η πιθανότητα παγετού για πεδινές περιοχές μηδενίζεται από την Κυριακή και μετά ενώ για τα βουνά μας αλλά και τη Ροδόπη θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες πιθανότητες και τις επόμενες λίγες ημέρες για πολύ μεγάλα υψόμετρα

 Είχαμε τονίσει την πιθανότητα για παγετό νωρίς το πρωί σε προηγούμενο δελτίο στις 5 Απριλίου. Τονίσαμε τις σημαντικές πιθανότητες παγετού για τις ημέρες που αναφέρουμε και σήμερα στο άρθρο link

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται σε βαθουλώματα του εδάφους και όχι σε υψώματα και ράχες.  Για αυτό πολλές φορές τα χωράφια που βρίσκονται στα πιο χαμηλά σημεία έχουν μεγαλύτερες ζημιές από ότι χωράφια που βρίσκονται σε μικρούς λόφους. Πάντα το  ψύχος συγκεντρώνεται στα πιο χαμηλά υψόμετρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *