Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 4ης Απριλιου 2021 για 5-14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 4ης Απριλιου 2021 για 5-14 ημέρες.

9 έως 11 Απριλίου.

 Πιθανότητα>90% Το βασικό μοτίβο του καιρού είναι η επικράτηση υψηλού βαρομετρικού στα βόρεια Βαλκάνια  και χαμηλού στην περιοχή των Δωδεκανήσων ενώ σταδιακά υψηλές πιέσεις θα καλύψουν όλη την βαλκανική και την Τουρκία. Δεν αναμένονται φαινόμενα στη χώρα και η θερμοκρασία θα είναι πολύ χαμηλή στην αρχή της περιόδου με σταδιακή άνοδο από τις 10 του μήνα και μετά.

++++++++++++++++++++++++

12 έως 14 Απριλίου.

Πιθανότητα >80%  υψηλό βαρομετρικό στην ανατολική Ευρώπη σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Αναμένεται στην αρχή της περιόδου να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και Σποράδες και γρήγορη βελτίωση του καιρού από το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε σχετικά δροσερά επίπεδα στην ανατολική και βόρεια χώρα ενώ στα δυτικά και νότια θα σημειώσει μικρή άνοδο.

++++++++++++++++++++++

15 έως 19 Απριλίου.

Πιθανότητα 40%. Χαμηλό βαρομετρικό στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο θα μείνει στάσιμο ενώ σχετικά υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν τις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο πρώτα στα δυτικά και νότια και στην συνέχεια και στα ανατολικά και βόρεια τμήματα με την παρουσία του βόρειου ρεύματος όμως να παραμένει έως και το τέλος της περιόδου. Αναμένονται στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας κάποιες ασθενικές βροχές κατά περιόδους  Δηλαδή θα έχουμε μοτίβο του βόρειου ρεύματος ενώ προς το τέλος της περιόδου η αστάθεια πολύ πιθανόν να δώσει φαινόμενα και στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Δεν αναμένονται σε γενικές γραμμές αξιόλογα και έντονα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές χώρας.

 Πιθανότητα 30%. Αβαθη χαμηλά βαρομετρικά χαμηλά θα βρίσκονται στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο από την αρχή έως το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία αρχικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια αλλά προς το τέλος της περιόδου αναμένεται μία μικρή σταδιακή πτώση στη βόρεια Ελλάδα. Αρκετά έντονη αστάθεια κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν αναμένονται φαινόμενα.  Χιονοπτώσεις στα ορεινά  ηπειρωτικής χώρας στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου.

 Πιθανότητα 30%.. Άβαθη βαρομετρικά χαμηλά στην περιοχή του Λιβυκού πελάγους του Αιγαίου και της Τουρκίας με κίνηση ανατολική ενώ θα επικρατήσει πρόσκαιρα αντικυκλώνας στη χώρα μας ενώ προς το τέλος της περιόδου νέα βαρομετρικά χαμηλά αβαθή από τα δυτικά θα πλησιάσουν τη χώρα μας δίνοντας σημαντική αλλαγή του καιρού. Θερμοκρασία χαμηλή στη βόρεια Ελλάδα ενώ κανονικές τιμές στις υπόλοιπες περιοχές  αλλά θα υπάρξουν αρκετές εναλλαγές έως το τέλος της περιόδου. Το βασικό μοτίβο θα είναι οι σχετικά  υψηλές θερμοκρασίες στην νότια Ελλάδα και δυτική ενώ σχετικά χαμηλές στα ανατολικά και βόρεια. Αξιόλογα φαινόμενα στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο στην αρχή της περιόδου, πρόσκαιρη βελτίωση στις 16 και 17 του μήνα ενώ εκ νέου σημαντική αλλαγή του καιρού στις ίδιες περιοχές από την έλευση του δεύτερου βαρομετρικού χαμηλού.  Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας.

ΣΥΝΟΨΗ

Η ανάλυση μας δείχνει ότι το βασικό μοτίβο του καιρού από τις 9 έως και τις 15 του μήνα θα είναι ο σχετικά καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά και νότια ενώ στα βόρεια και ανατολικά ο βοριάς που θα επικρατεί κατά περιόδους τα κράτα τη θερμοκρασία σε δροσερά επίπεδα. Σημαντικές οι πιθανότητες από κει και μετά μέχρι και τις 19 του μήνα ο καιρός να αλλάξει με έντονη αστάθεια  με βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές κυρίως ώρες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και κάμψη της θερμοκρασίας σε αυτές τις περιοχές.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook: https://www.facebook.com/vassilis.weatherking

Ομάδα facebook: https://www.facebook.com/weathergroupteam

2 thoughts on “Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 4ης Απριλιου 2021 για 5-14 ημέρες.

  1. Αντώνης says:

    Βασίλη, η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου λέει 29-31/1, νομίζω θέλει διόρθωση..
    Καλή επιτυχία στην πρόβλεψη!

  2. Pingback: Τάση καιρού οσο αφορά τις βροχοπτώσεις τις επόμενες 14 μέρες(10-21/4/2021) στη χώρα ανά διαμέρισμα. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *