Από τους παγετούς στην Άνοιξη.

 Όπως και την περσινή χρονιά έτσι και τη φετινή ο όψιμος χειμώνας δείχνει τα δόντια του και με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά και με τον παγετό. Η θερμοκρασία τη σημερινή ημέρα έπεσε κάτω από το μηδέν σε αρκετές περιοχές ακόμα και πεδινές της χώρας. Σε τμήματα της Βοιωτίας  Αττικης και της Εύβοιας συνδυάστηκε με ασθενείς χιονοπτώσεις άνευ σημασίας ενώ σε υπόλοιπες περιοχές βορειότερες λόγος ξαστεριά είχαμε παγετό ακτινοβολίας.

 Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί.

 Αλεξανδρούπολη -3 °C

 Ορεστιάδα – 2°C

 Ξάνθη -4 °C

Σέρρες -3 °C

Κιλκίς -3 °C

Κατερίνη 0°C

Φλώρινα -5 °C

Κοζάνη -4 °C

Γρεβενά -4 °C

Γιάννενα 0 °C

Ιστιαία Ευβοίας 0 °C

Λιβαδειά +1 °C

Θήβα 0 °C

Μαλακάσα 0 °C

Τρίπολη 0 °C

 

Στη Θεσσαλία είχαμε τις εξής ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα νωρίς το πρωί 25/3/2021

Σκόπελος + 5 °C

Αλόννησος + 5 °C

Σκιάθος+ 4 °C

Καλαμπάκα +2 °C

Βόλος + 2 °C

Λάρισα κέντρο +2 °C

Τρίκαλα +1 °C

Πλατύκαμπος Λάρισας +1 °C

Συκούριο +1 °C

Μουζάκι Καρδίτσας 0 °C

Χαρά Λάρισας 0 °C

Γόννοι Λάρισας 0 °C

Χάλκη Λάρισας 0 °C

Nέσσωνας Λάρισας -1 °C

Λάρισα αεροδρόμιο -1 °C

Φάρσαλα – 1 °C

Πλατανούλια Λάρισας -2 °C

Ελασσόνα – 2 °C

Αγια -2 °C

Μακρυνίτσα Μαγνησίας -3 °C

Περτούλι Τρικάλων – 7 °C

Φαίνεται λοιπόν ότι ο παγετός θα δημιουργήσει και φέτος μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες σε αυτές τις περιοχές που οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους 0°C  τόσο αργά μέσα στην Άνοιξη.

Συνθήκες παγετού αναμένονται και το πρωινό της 26ης Μαρτίου όπως έγκαιρα και έγκυρα σας έχουμε ενημερώσει από την Τρίτη με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να πέφτουν στους -2 με -3 βαθμούς Κελσίου στην ύπαιθρο της Θεσσαλίας.

Η συνέχεια όμως και η τάση του καιρού για τις επόμενες αρκετές ημέρες αλλάζει σημαντικά αφού ο αντικυκλώνας των Αζορών υποχωρεί και στη θέση του θα αναπτυχθούν χαμηλές βαρομετρικες πίεσεις όπως είχαμε πει εξάλλου και πριν λίγες μέρες. Είχαμε πει χαρακτηριστικά ότι η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου θα έχει βελτιωμένο καιρό και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτό οφείλεται στην άνοδο του υπότροπικού αεροχειμαρου από τη βόρεια Αφρική στην περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα τον βελτιωμένο καιρό, τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες νωρίς το πρωί αλλά και τη σημαντική άνοδο τις μεσημεριανές ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σάββατο και μετά θα σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας 20 βαθμοί Κελσίου ή και περισσότερο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Αυτή η περίοδος μπορούμε να πούμε σχεδόν με σιγουριά ότι θα διαρκέσει έως τις 3-4 Απριλίου ενώ στη συνέχεια είναι πιθανόν να επανέλθουν και πάλι σε άστατο καιρό.

ΠΗΓΗ : wetterzentrale.de

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *