Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 22-23/3/2021(χάρτης βροχής)

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021.

  Προβλέπεται στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 700 με 1.000 μέτρα υψόμετρο. Στην υπόλοιπη δυτική χώρα τη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και πιθανόν και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας της βόρειας Μακεδονίας και της βόρειας Θράκης πάνω από τα 700 με 1000 μέτρα υψόμετρο. Σταδιακά προς τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες ο καιρός  θα καταστεί άστατος στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου της Μακεδονίας και της Θράκης στα προαναφερθέντα υψόμετρα ενώ προς το απόγευμα και το βράδυ δεν αποκλείεται να βρέξει ή να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στην Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Τοπικές ομίχλες νωρίς το πρωί σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας  της Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής Πελοποννήσου. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα αλλά όχι έντονα σε τμήματα του νομού Ιωαννίνων Άρτας Πρέβεζας Αιτωλοακαρνανίας Αχαΐας Ηλίας Μεσσηνίας και πιθανόν Δράμας Καβάλας  Ξάνθης όπου αναμένονται κατά μέσο όρο πάνω από 15 με 20 χιλιοστά βροχόπτωσης.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο και το Κρητικό βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ αλλά σταδιακά μετά το μεσημέρι θα στραφούν στα νότια πελάγη σε νοτιοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ ενώ στο βόρειο Ιόνιο το Θερμαϊκό και το βορειοανατολικό Αιγαίο σε βοριάδες 5 με 6 και τοπικά το βράδυ στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 15 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές στα πεδινά, καταιγίδες στην περιοχή της Πίνδου ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 με 1.000 μέτρα υψόμετρο θα χιονίζει. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί και θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης και ομίχλες στις πεδινές περιοχές αλλά και διαστήματα με νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα που δεν αποκλείεται να αφήσουν εκ νέου λίγες μπόρες στα πεδινά τμήματα και λίγες καταιγίδες στα ορεινά. Αναμένονται και κατά μέσο όρο 2 με 5 χιλιοστά βροχής για τις πεδινές περιοχές και κυρίως στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας ενώ στην Πίνδο και τον Όλυμπο πιθανόν να σημειωθούν και πάνω από 10 χιλιοστά.

 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές και πιθανόν σύντομη καταιγίδα αλλά ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν και διαστήματα με βελτίωση μέχρι και το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί δεν αποκλείεται να σημειωθεί ομίχλη. Το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθεί σύντομη μπόρα.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά αλλά από τις μεσημεριανές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 στα πεδινά βορειοδυτικούς 6 με 7 στα θαλάσσια τμήματα ενώ το βράδυ θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και στα πεδινά ανατολικοί 2 με 4.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 7 με 16°C

 Τρίκαλα 7 με 15°C

 Καρδίτσα 7 με 15°C

 Βόλος 8 με 17°C

 Καλαμπάκα 6 με 14°C

 Ελασσόνα 6 με 13°C

 Φάρσαλα 6 με 15°C

  Αγία 6 με 14°C

 Σποράδες 11 με 15°C

+++++++++++++++++++++++++++++++

Τρίτη 23 Μαρτίου 2020.

 Προβλέπεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια και πεδινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά πάνω από τα 100 με 200 μέτρα κατά μέσο όρο αλλά σταδιακά προς το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις στα νησιά του Αιγαίου με τοπικές βροχές και καταιγίδες. σταδιακά οι βροχές θα μεταφερθούν και σε τμήματα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Στερεάς της Πελοποννήσου των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί και όλη η Δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Δυτική Μακεδονία από τα 200 με 400 μέτρα υψόμετρο όπως και στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα ενώ στην Πελοπόννησο τα χιόνια θα ξεκινούν από τα 700 με 800 μέτρα και πάνω. Σταδιακά από τις απογευματινές ώρες και μετά τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά τις Σποράδες την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και ο καιρός θα σημειώσει πρόσκαιρη βελτίωση στις υπόλοιπες περιοχές. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα συνθήματα της Εύβοιας των Σποράδων της βόρειας Κρήτης της Λακωνίας της Σάμου της Χίου της Κω της Ρόδου όπου αναμένονται κατά μέσο όρο πάνω από 15 με 25 χιλιοστά βροχής.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και αργότερα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο αρχικά δυτικοί στα νότια 5 με 6 και βορειοανατολικοί 8 μποφόρ στα βόρεια αλλά σταδιακά θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες σε όλο το Αιγαίο έντασης 8 με 9 μποφόρ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 με 400 μέτρα κατά μέσο όρο  με πρόσκαιρη βελτίωση αργά το βράδυ. Αναμένονται κατά μέσο όρο 2 με 7 χιλιοστά βροχής τις πεδινές περιοχές ενώ στα ανατολικά τμήματα του Πηλίου τις Σποράδες και τα ανατολικά της Όθρυς δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 10 με 20  χιλιοστά.

 Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά περιόδους.

 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί και στις Σποράδες βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και βόρειοι 3 με 4 στα πεδινά αλλά σταδιακά από το μεσημέρι και μετά παντού θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 7 με 8 μποφόρ στις Σποράδες και 3 με 5 μποφόρ στα πεδινά τμήματα με εξασθένηση το βράδυ μόνο στα πεδινά.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

 Λάρισα 5 με 8°C

 Τρίκαλα 3 με 6°C

 Καρδίτσα 4  με 7°C

 Βόλος 5 με 10°C

 Καλαμπάκα 1 με 4°C

 Ελασσόνα 2 με 5°C

  Αγία 3 με 6°C

 Φάρσαλα 2 με 6°C

 Σποράδες 7 με 10°C

Ενδεικτικός χάρτης βροχόπτωσης

 

Ενδεικτικός χάρτης χιονοστρωσης

ΧΑΡΤΕΣ: WXCHARTS

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *