Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 20-21/3/2021(χάρτης βροχής)

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021.

 Προβλέπεται αρχικά στην Πελοπόννησο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα στην Πιερία την Ημαθία την Πελλα τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες νεφώσεις με τοπικές βροχές που σταδιακά θα ενταθούν και τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές. Αξιόλογες θα είναι οι βροχές από το μεσημέρι και μετά στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά Ελλάδα την Εύβοια τις Σποράδες στη Μακεδονία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και αργά το απόγευμα και σε τμήματα της Θράκης. Πυκνές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν  να σημειώνονται στα ορεινά της Μακεδονίας της Θεσσαλίας  και της Ηπείρου πάνω από τα 1.000 μέτρα κατά μέσο όρο υψόμετρο. Σταδιακά τα υψόμετρα σε αυτές τις περιοχές θα πέσουν έως και αργά το βράδυ στα 700 με 800 μέτρα κατά μέσο όρο ενώ στη Θεσσαλία θα ανέβουν. Τα σημαντικότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Μακεδονία τις Σποράδες τη δυτική  και κεντρική Στερεά Ελλάδα τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο ,Ρόδο και πιθανόν στο νομό Αχαΐας και Ηλείας όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 15 με 30 χιλιοστά βροχής.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί  6 και αργότερα 7 με 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας από 0 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 14 με 17 και στην Κρήτη τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας Μαγνησίας και στις Σποράδες αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλες τις περιοχές και θα χιονίσει σταδιακά στα ορεινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας πάνω από 900 με 1000 m ενώ προς το βράδυ αυτά τα υψόμετρα θα ανέβουν στα 1.200 με 1.600 μέτρα.  Αναμένονται κατά μέσο όρο και πάνω από 10 με 15 χιλιοστά βροχής στις πεδινές περιοχές ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα θα ξεπεράσουν τα 20 με 30.

 Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές  που από το μεσημέρι και μετά θα ενταθούν.

 Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα πάνω στα θαλάσσια τμήματα τις Σποράδες και 2 με 4 μποφόρ στα πεδινά με εξασθένηση το βράδυ.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σε

 Λάρισα 5 με 11°C

 Τρίκαλα 5 με 10°C

 Καρδίτσα 5 με 10°C

 Βόλος 7 με 12°C

 Ελασσόνα  4 με 9°C

Φάρσαλα 5 με 10°C

Αγία 4 με 9°C

Καλαμπάκα 4 με 9°C

 Σποράδες 9 με 13°C

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021.

Προβλέπεται κακοκαιρία στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και πρόσκαιρα τμήματα της Φθιώτιδας της Βοιωτίας της Εύβοιας και τα ημιορεινά και ορεινά κυρίως τμήματα της Πελοποννήσου με ισχυρές βροχές στα πεδινά τοπικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης πάνω από τα 600 με 800 μέτρα κατά μέσο όρο αλλά μετά το μεσημέρι τα υψόμετρα  θα ανέβουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές (μόνο η περιοχή της Φλώρινας και της Πέλλας ενδέχεται να έχει χιονοπτώσεις έως και τα 900 μέτρα έως και αργά το βράδυ).  Στον Έβρο είναι πιθανόν να χιονίσει πρόσκαιρα το πρωί και σε υψόμετρο 300 με 400 μέτρα αλλά μετά το μεσημέρι  θα ανέβουν τα υψόμετρα αρκετά.  Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι αρκετά βελτιωμένος με υψηλές θερμοκρασίες και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στην Κέρκυρα ολόκληρη την Ήπειρο τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας τμήματα του νομού Γρεβενών Κοζάνης Φλώρινας στη Θράκη και πιθανόν στη Λήμνο όπου τοπικά θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχής.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας απο 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους  20 με 23 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 26 με 27.

Θεσσαλία: προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα βουνά σε μεγάλα υψόμετρα. Από τις απογευματινές ώρες και κυρίως τις βραδινές ενδέχεται να σημειωθούν και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του νομού Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας. Κατά μέσο όρο αναμένονται 25 με 50 χιλιοστά βροχόπτωσης στις πεδινές περιοχές και 5 με 20 στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια τμήματα του Παγασητικού.

 Λάρισα: προβλέπεται συννεφιά με τοπικές βροχές που το απόγευμα θα ενταθούν και το βράδυ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και καταιγίδες.

 Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και 2 με 4 μποφόρ στα πεδινά τμήματα.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε

  Λάρισα 8 με 12°C

 Τρίκαλα 7 με 11°C

 Καρδίτσα 7 με 11°C

 Βόλος 10 με 14°C

 Καλαμπάκα 6 με 9°C

 Ελασσόνα 6 με 11°C

 Φάρσαλα  7 με 12°C

 Αγία 7 με 11°C

Σποράδες 10 με 15°C

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *