Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 15ης Mαρτιου 2021 για 5-14 ημέρες.

Ανάλυση δεδομένων της 15ης Μαρτίου 2021 για τις επόμενες 7 έως 14 ημέρες για τη χώρα μας.

 20 έως 22 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 50% ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης θα παραμείνει σε εκείνη την περιοχή ενώ ασθενές βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται στάσιμο και στην περιοχή της Κύπρου. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα  με σταδιακή πτώση και στην υπόλοιπη ανατολική χώρα στο τέλος της περιόδου. Βροχές θα σημειωθούν στο Ιόνιο τη δυτική χώρα τη Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

 Πιθανότητα 50% ασθενές βαρομετρικό χαμηλό από τη χώρα μας θα κινηθεί και θα διαλυθεί προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό  στην περιοχή της Σικελίας  θα κινηθεί σταδιακά και αργά προς το βόρειο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα και ειδικά στα νότια που θα ξεπερνάει τους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου αλλά σταδιακά στο τέλος της περιόδου στη βορειοδυτική  χώρα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση. Σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα με πολλές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη δυτική χώρα και αξιόλογα φαινόμενα στην υπόλοιπη εκτός ίσως από τις Κυκλάδες την Κρήτη  και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας σε μεγάλα υψόμετρα.

+++++++++++++++

 23 με 25 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 35% βαρομετρικό χαμηλό στο βόρειο Ιόνιο θα κινηθεί προς τις Κυκλάδες και την Τουρκία ενώ υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα πλησιάσουν στη χώρα μας από τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα με μικρή άνοδο στο τέλος της περιόδου. Σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αρκετές βροχές στα πεδινά τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς.

 Πιθανότητα 30% ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ρόδου θα κινηθεί γρήγορα προς την κεντρική Τουρκία και υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν τη χώρα μας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα με σταδιακή άνοδο στο τέλος της περιόδου από τα δυτικά. Αξιόλογη αλλαγή του καιρού  στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τη Θράκη την ανατολική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την ανατολική Πελοπόννησο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με αρκετές βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας και σε ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα 21% βαρομετρικό χαμηλό στην Τουρκία θα κινηθεί ανατολικά και θα επικρατήσουν σχετικά ομαλές συνθήκες στην περιοχή μας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στην ανατολική και βόρεια χώρα με σταδιακή σημαντική άνοδο στη συνέχεια από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Φαινόμενα τοπικά θα σημειωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ανατολική και νότια χώρα με βελτίωση στη συνέχεια. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της ανατολικής χώρας μικρής διάρκειας και έντασης.

Πιθανότητα 14% βαρομετρικό χαμηλό από την κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί προς την Κρήτη και στη συνέχεια προς την περιοχή της Κύπρου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα από το ύψος της βόρειας Στερεάς και βορειότερα ενώ στη νότια χώρα θα βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ενώ σταδιακά θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν  στο Ιόνιο  όλη τη δυτική χώρα τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και πιθανόν της ανατολικής Πελοποννήσου και της κεντρικής Μακεδονίας.

+++++++++++++++

26 με 30 Μαρτίου.

Πιθανότητα 43% βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Κύπρου θα κινηθεί ανατολικά ενώ ισχυρός αντικυκλώνας θα επεκταθεί στη δυτική και βόρεια Ευρώπη και θα προκαλεί ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο. Θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα με μικρές πρόσκαιρες πτώσεις στην ανατολική και νότια χώρα. Λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν στις 27 και 28 του μήνα στο Ιόνιο τα δυτικά ηπειρώτικα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία από μία μικρό διαταραχή. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αυτή την περίοδο και στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας  άνευ σημασίας.

Πιθανότητα 32% βαρομετρικό χαμηλό στην Κύπρο θα κινηθεί ανατολικά και υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν τη χώρα μας έως και περίπου στο τέλος της περιόδου που αναμένεται να αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης με κίνηση προς την Ιταλία. Θερμοκρασία  σε χαμηλά επίπεδα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα ενώ στα δυτικά και νότια σε υψηλά. Τοπικά φαινόμενα θα επηρεάσουν το Ιόνιο και πιθανόν τα δυτικά και νότια τμήματα προς το τέλος της περιόδου ενώ λίγα χιόνια θα σημειωθούν στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου την ίδια περίοδο.

 Πιθανότητα 26% βαρομετρικό χαμηλό στην Κύπρο κινείται ανατολικά και υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύπτουν ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα αλλά στα δυτικά και νότια θα σημειώσει σταδιακή άνοδο. Τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν στην αρχή της περιόδου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη και προς το τέλος της περιόδου σε τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας μικρής έντασης και διάρκειας.

++++++++++++++++++

 Σύνοψη.

  Συνεχίζεται η τάση του καιρού που  αναφέρουμε εδώ και πολλές ημέρες για ανάπτυξη του  αντικυκλώνας των αζορών κατά διαστήματα μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και γενικά την κεντρική Μεσόγειο. Αυτό το μοτίβο του καιρού φαίνεται να συνεχίζεται και για την περίοδο μετά τις 20 του μήνα με αποτέλεσμα αρκετές βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες στα νησιωτικά και αρκετά χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κατά περίπτωση ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Όψιμος χειμώνας θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς βέβαια να έχουμε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν το χειμώνα  με παρόμοιο μοτίβο του καιρού. Πρώτη μεταβολή του καιρού φαίνεται στις 20 με 22 Μαρτίου όπου βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά σίγουρα θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει αν το ψύχος που θα μεταφερθεί θα είναι ικανό να κατεβάσει τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα ή θα παραμείνουν στα ορεινά. Στη συνέχεια για την επόμενη περίοδο 23 έως 25 Μαρτίου και πάλι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επηρεαστούμε από νέο βαρομετρικό χαμηλό και αρκετά ψυχρές αέριες μάζες. Τέλος για την περίοδο μετά τις 26 του μήνα φαίνεται και ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη χώρα και ο αντικυκλώνας θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου με αποτέλεσμα να έχουμε και αρκετές ώρες ηλιοφάνειας και λίγα φαινόμενα κατά περίπτωση.

Μείνετε συντονισμένοι ώστε να έχετε την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και όχι την πιο γρήγορη και βιαστική. 

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *