Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 13ης Mαρτιου 2021 για 7-14 ημέρες.

Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση καιρού για τις επόμενες 7 έως 14 μέρες στη χώρα μας. Όλα τα πιθανά σενάρια Και τα ποσοστά που αντιστοιχούν στο καθένα μόνο εδώ στο weathergroup.gr.

 21 με 23 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 50%  βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικά προς την Μακεδονία και τη βόρεια Τουρκία. Σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα δυτικά Ηπειρώτικα τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και κατά δεύτερο λόγο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Στερεά Ελλάδα  με αρκετές βροχές και λίγα χιόνια στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη που πρόσκαιρα στο τέλος της περιόδου θα πέσει λίγο.

 Πιθανότητα 32% βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί βορειοανατολικά προς τις Κυκλάδες και την κεντρική Τουρκία. Θερμοκρασία στη Θεσσαλία τη Μακεδονία και τη Θράκη  σε χαμηλά επίπεδα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά στα νότια θα σημειώσει σημαντική άνοδο. Ισχυρή κακοκαιρία στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με πολλές βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και πρόσκαιρα και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας.

 Πιθανότητα 18% εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Αφρική μέχρι τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθεί βορειοανατολικά ενώ νέο χαμηλό από τη Σύρτη θα κινηθεί προς το Ιόνιο και τα βόρεια Βαλκάνια με σημαντική εμβάθυνση. Κακοκαιρία στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα με πολλές βροχές και καταιγίδες ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στις άλλες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα με σταδιακή πτώση στο τέλος της περιόδου μόνο σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας. Χιόνια μόνο στα βουνά της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης.

++++++++++++++

 24 με 28 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 36% βαρομετρικό χαμηλό στο βόρειο Αιγαίο θα κινηθεί προς την Τουρκία και θα ενισχυθει ενώ υψηλό βαρομετρικό θα καλύψει τις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου εκτός από την περιοχή των Δωδεκανήσων και της Κύπρου. Στο τέλος της περιόδου χαμηλό βαρομετρικό θα καλύψει την δυτική και βόρεια Ευρώπη. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το Αιγαίο έως και τις 26 του μήνα ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει σταδιακή άνοδο από τα δυτικά και νότια της χώρας. Αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν πρώτα στη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας με βελτίωση στη συνέχεια.

 Πιθανότητα 32% βαρομετρικό χαμηλό στα Δωδεκάνησα θα κινηθεί αργά προς την Κύπρο και υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της χώρας μας. Θερμοκρασία στην αρχή σε χαμηλά επίπεδα στην ανατολική χώρα αλλά σταδιακά από τις 26 του μήνα και μετά θα σημειώσει σταδιακή άνοδο πρώτα στα δυτικά και νότια και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές. Λίγα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας μας όπως και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά με βελτίωση αργότερα.

 Πιθανότητα 32% βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο θα κινηθεί ανατολικά ενώ θα δημιουργηθεί εκ νέου ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά που θα κινηθεί προς το βόρειο Αιγαίο και στη συνέχεια προς την περιοχή της Βουλγαρίας και της Μαύρης θάλασσας ενώ υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύψουν τη δυτική Μεσόγειο. Θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα  στη Μακεδονία και στη Θράκη με περαιτέρω πτώση στο τέλος της περιόδου ενώ στα υπόλοιπα θα βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα με μικρή πτώση προς το τέλος της περιόδου. Αρκετά αξιόλογη αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολλές βροχές στη δυτική Ελλάδα τη Μακεδονία και το ανατολικό Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Θράκης της Ηπείρου με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια.

++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ

 Φαίνεται λοιπόν ότι ο άστατος καιρός με τις κατά τόπους ισχυρές βροχές θα συνεχιστεί και την περίοδο 21 με 28 Μαρτίου. Τα περισσότερα σενάρια ευνοούν τη δυτική Ελλάδα στη συνέχεια τη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μεγάλες όμως είναι οι πιθανότητες να βρέξει τελικά σε όλη τη χώρα αφού τα βαρομετρικά χαμηλά θα κάνουν παρέλαση το ένα μετά το άλλο επηρεάζοντας τη χώρα. Χιονοπτώσεις φαίνεται να σημειώνονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας με την θερμοκρασία να βρίσκεται σε σκαμπανεβάσματα ειδικά στα κεντρικά και νότια τμήματα που η άνοιξη θα ανταγωνίζεται το χειμώνα. Για τη βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι ο ελαφρύς χειμώνας θα συνεχιστεί για αρκετές μέρες ακόμα.

Μείνετε συντονισμένοι ώστε να έχετε την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και όχι την πιο γρήγορη και βιαστική. 

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *