Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 8ης Mαρτιου 2021 για 5-14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 8ης Μαρτίου 2021 για τις επόμενες 5 έως 14 ημέρες στη χώρα μας.

 13 με 15 Μαρτίου.

  Πιθανότητα>90% το βασικό μοτίβο του καιρού θα είναι ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σκανδιναβίας το οποίο θα κινηθει αργά ανατολικά και με τά νότια κράσπεδα του θα επηρεάσει την περιοχή των Βαλκανίων. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή  επίπεδα ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια χώρα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική ηπειρωτική χώρα και κατά τόπους στη Μακεδονία και τη Θράκη.

+++++++++++++++

 16 με 18 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 43% βαρομετρικό χαμηλό στο Αιγαίο θα κινηθεί ανατολικά αλλά οι χαμηλές πιέσεις τα διατηρηθούν με ανάπτυξη νέου ασθενούς βαρομετρικού χαμηλού και βελτίωση στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στη νότια χώρα ενώ στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια θα σημειώσει πτώση. Σημαντική αλλαγή του καιρού με αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ειδικά στα δυτικά τα ανατολικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν στη δυτική Μακεδονία και σε χαμηλά υψόμετρα.

 Πιθανότητα 40% βαρομετρικό χαμηλό στην ανατολική Μεσόγειο θα κινηθεί αργά προς την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή ενώ στο τέλος της περιόδου θα προσεγγίσει από τα δυτικά  νέο βαρομετρικό χαμηλό. Θερμοκρασία αρχικά σε μικρή πτώση στα ανατολικά και βόρεια τμήματα αλλά στη συνέχεια θα ανέβει σημαντικά σε όλη τη χώρα. Τοπικές βροχές αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη, την Θράκη και τα Δωδεκάνησα και δευτερευόντως σε κάποιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας στο τέλος της περιόδου. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της βόρειας Ελλάδας.

 Πιθανότητα 17% βαρομετρικό χαμηλό στη Μαύρη Θάλασσα θα κινηθεί γρήγορα και σταδιακά θα επεκταθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά υψηλό βαρομετρικό. Θερμοκρασία αρχικά ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά θα σημειώσει σημαντική πτώση στο τέλος της περιόδου στα ηπειρωτικά τμήματα και το Αιγαίο. Αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρώτικα τμήματα της χώρας, τη Θράκη το ανατολικό Αιγαίο και δευτερευόντως στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.

++++++++++++

 19 με 23 Μαρτίου.

Πιθανότητα 33% ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας θα κινηθεί προς την Αφρική και θα διαλυθεί ενώ σχετικά υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα παραμείνουν στον ελλαδικό χώρο έως και τις 22 του μήνα που θα αναπτυχθεί βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά και βόρεια της χώρας. Θερμοκρασία αρχικά αρκετά χαμηλή αλλά σταδιακά θα ανέβει σημαντικά πρώτα στα δυτικά τμήματα και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές. Λίγα φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στα ανατολικά και νότια τμήματα ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειωθούν αρκετά έντονα φαινόμενα στη δυτική χώρα και λιγότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιθανότητα 18% ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο θα κινηθεί αργά ανατολικά ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην νότια Αδριατική και τα βόρεια Βαλκάνια και θα παραμείνει εκεί έως το τέλος της περιόδου. Υψηλές γενικά θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με περαιτέρω άνοδο στη συνέχεια ενώ από τις 22 του μήνα και μετά θα σημειώσει σταδιακή πτώση κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλη τη χώρα με πολλές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και τη Θράκη ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της δυτικής και βόρειας χώρας και πιθανόν πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία.

Πιθανότητα 15% βαρομετρικό χαμηλό στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα κινηθεί αργά προς τη Μαύρη θάλασσα ο καιρός θα βελτιωθεί. Σταδιακά προς το τέλος της περιόδου σημαντική αλλαγή του καιρού με πάρα πολλές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ αξιόλογα αλλά όχι επικίνδυνα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα δυτικά και βόρεια τμήματα και στη συνέχεια πρόσκαιρα και στην υπόλοιπη χώρα με σταδιακή άνοδο προς το τέλος της περιόδου. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας.

Πιθανότητα 14%  ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας θα παραμείνει εκεί  ενώ δευτερεύον βαρομετρικό χαμηλό νοτιοδυτικά της χώρας μας θα κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα και την κεντρική Τουρκία ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα ενώ πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα στην αρχή της περιόδου και στο τέλος η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Σημαντική αλλαγή του καιρού πρώτα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και σε δεύτερο χρόνο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με πολλές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία καθώς και στα ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης.

Πιθανότητα 12% ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία θα κινηθεί προς τα βόρεια Βαλκάνια και προς τη Μαύρη θάλασσα ενώ δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό  θα αναπτυχθεί στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο στα κεντρικά και νότια τμήματα με μικρή κάμψη αργότερα και εκ νέου σημαντική άνοδο στα νότια στο τέλος της περιόδου.  Αξιόλογη αλλαγή του καιρού με πολλές βροχές στα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και ισχυρές καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα. Λίγα τα φαινόμενα στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας στην αρχή της περιόδου.

Πιθανότητα 8% ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί προς την Μακεδονία και τη Θράκη και στη συνέχεια στα βόρεια Βαλκάνια και την Ουκρανία. Σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα ηπειρώτικα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα με πολλές βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα θα είναι πολύ έντονα. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια τμήματα αρχικά με σταδιακή κάμψη ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειώσει σημαντική πτώση στη δυτική και την βόρεια Ελλάδα.

ΣΥΝΟΨΗ

 Την περίοδο 13 με 15 Μαρτίου φαίνεται να επηρεάζεται η Δυτική ,και βόρεια χώρα με κατά τόπους βροχές ενώ για την περίοδο 16 με 18 Μαρτίου πιθανότητες ξεπερνούν το 60% να σημειωθεί σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αρκετές βροχές και χιόνια στα βουνά. Τέλος η πρώτη εικόνα που έχουμε για την περίοδο 19 με 23 Μαρτίου αν και τα σενάρια είναι πολλά είναι ότι οι βροχές θα συνεχιστούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας  ενώ στη δυτική και βόρεια χώρα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρές.  Οι ανοιξιάτικες πινελιές αρχίζουν να είναι πιο πολλές στον καιρό των επόμενων ημερών ειδικά  στη δυτική χώρα και τα νησιά του Αιγαίου οπου η παρουσία των καταιγίδων θα είναι εμφανής. 

 Συνεχίζει Λοιπόν η τάση που έχουμε δώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για μία περίοδο με αρκετές βροχές και κατά περιόδους κρύο στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας να επαληθεύεται. Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα διάστημα αρκετών βροχών από τις 9 έως και τις 23 περίπου του μήνα περιμένοντας και τα τελευταία στοιχεία που θα πάρουμε σήμερα το βράδυ για την πορεία του καιρού την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

 Μείνετε συντονισμένοι ώστε να έχετε την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και όχι την πιο γρήγορη και βιαστική. 

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

One thought on “Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 8ης Mαρτιου 2021 για 5-14 ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *