Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 6ης Mαρτιου 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων της 6ης Μαρτίου 2021 για τις επόμενες 5 έως 14 ημέρες στη χώρα μας.

 11 έως 13 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 55% πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη θα μετακινηθεί ανατολικά προς την περιοχή της Ρωσίας επηρεάζοντας τη χώρα μας με τα νότια κράσπεδα. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ειδικά στη νότια χώρα. Τοπικά φαινόμενα κυρίως στη δυτική Ελλάδα και πολύ λίγα στην ανατολική Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

 Πιθανότητα 45% βαρομετρικό χαμηλό στα Δωδεκάνησα θα κινηθεί προς την ανατολική Μεσόγειο ενώ χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την Ρωσία. Τοπικές βροχές στην αρχή της περιόδου κυρίως στην ανατολική Στερεά,  την Κρήτη, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και  τις Κυκλάδες μικρής έντασης και διαρκείας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στην αρχή της περιόδου στην ανατολική και βόρεια χώρα με σταδιακή άνοδο προς το τέλος της περιόδου

+++++++++++++++

14 με 16 Μαρτίου.

 Πιθανότητες 37% ομαλό βαρομετρικό πεδίο αρχικά αλλά στη συνέχεια χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα δώσουν τοπικές βροχές στο Ιόνιο την δυτική ηπειρωτική χώρα, την Μακεδονία την Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα και στη Θεσσαλία. Θερμοκρασία σε υψηλά γενικά επίπεδα σε όλη τη χώρα.

 Πιθανότητα 37%  χαμηλό βαρομετρικό στη Μαύρη Θάλασσα θα επηρεάζει με τα νότια κράσπεδα τη χώρα μας με πρόσκαιρη βελτίωση ενώ στο τέλος της περιόδου νέο βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Ιταλία θα κινηθεί προς τα βόρεια Βαλκάνια. Θερμοκρασία αρχικά χαμηλή στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα με σταδιακή άνοδο στη συνέχεια αρκετά φαινόμενα θα σημειωθούν στη δυτική Ελλάδα το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε περιοχές της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου και της Θράκης. Αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη δυτική Μακεδονία πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρο.

 Πιθανότητα 26% χαμηλό βαρομετρικό από την κεντρική Ευρώπη θα κινηθεί προς τη Ρωσία ενώ τα νότια κράσπεδα του θα δημιουργήσουν χαμηλό στην δυτική Ελλάδα που θα κινηθεί προς το κεντρικό Αιγαίο και την κεντρική Τουρκία ενώ θα επεκταθεί ο αντικυκλώνας από τη δυτική Ευρώπη προς την κεντρική. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα αρχικά αλλά από τις 15 του μήνα και μετά θα σημειώσει σημαντική πτώση στη βόρεια Ελλάδα επεκτεινόμενη και στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα. Αξιόλογη αλλαγή του καιρού με πολλές βροχές στα πεδινά στη δυτική ,κεντρική και βόρεια χώρα και αργότερα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ χιονοπτώσεις αρχικά θα σημειωθούν στα ορεινά  και ημιορεινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης και πρόσκαιρα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης.

+++++++++++++++

17 με 21 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 33% βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο θα κινηθεί αργά ανατολικά προς την κεντρική Τουρκία  ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας θα κινηθεί προς τη χώρα μας στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία αρχικά σε υψηλά σχετικά επίπεδα αλλά σταδιακά στη βόρεια Ελλάδα θα πέσει αρκετά και θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έως και τις 20 του μήνα με σταδιακή άνοδο στη συνέχεια. Σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλη τη χώρα με πολλές βροχές εκτός από τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη από το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό ενώ στο τέλος της περιόδου θα ξεκινήσει να επηρεάζεται και πάλι η δυτική Ελλάδα από το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας στην αρχή της περιόδου.

 Πιθανότητα 26% χαμηλό βαρομετρικό θα διασχίσει την Ελλάδα στην αρχή της περιόδου αργά προς τη Μαύρη θάλασσα σε συνδυασμό με ισχυρό αντικυκλώνας στην Κεντρική Ευρώπη. Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ενώ μετά τις 20 του μήνα νέο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τη Σύρτη θα κινηθεί βορειοανατολικά προς το κεντρικό Ιόνιο. Χαμηλές θερμοκρασίες στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα επεκτεινόμενες και σε ανατολικά τμήματα και αργότερα στα νότια ενώ μετά τις 20 του μήνα θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή άνοδο στα νότια με την προσέγγιση του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού από την Συρτή. Η θερμοκρασία θα παραμείνει ως το τέλος της περιόδου χαμηλή μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Σημαντική αλλαγή του καιρού από το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας ενώ πιο λίγα θα είναι τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και την Κρήτη και πολύ έντονα στη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στη δυτική Ελλάδα. Νέες βροχές θα αρχίσουν να σημειώνονται στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα προς το τέλος της περιόδου από το νέο βαρομετρικό χαμηλό. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά σε ορεινά ημιορεινά και πιθανόν πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και πρόσκαιρα και της Θεσσαλίας.

 Πιθανότητα 23%  δύο βαρομετρικά χαμηλά διαδοχικά θα κινηθούν από τα βόρεια Βαλκάνια προς τη Μαύρη θάλασσα και με τά νότια κράσπεδα τους θα επηρεάσουν τη χώρα μας πρόσκαιρα. Θερμοκρασία σε διαδοχική πτώση και άνοδο με την προσέγγιση των δύο διαταραχών κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Φαινόμενα θα σημειωθούν αξιόλογα σε όλο το Ιόνιο και την δυτική χώρα, την Μακεδονία την Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ λιγότερα θα είναι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τοπικές χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της βόρειας Ελλάδας. 

 Πιθανότητα 18% ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Τυνησίας θα κινηθεί βορειοανατολικά προς τη χώρα μας και την ανατολική Ευρώπη ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στα δυτικά της χώρας μας προς το τέλος της περιόδου παραμένοντας εκεί έως και το τέλος. Θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα στα ανατολικά και νότια στην αρχή της περιόδου με πρόσκαιρη πτώση στα δυτικά και βόρεια και σταδιακή άνοδο και πάλι στις νότιες κυρίως περιοχές της χώρας. Πολύ έντονη κακοκαιρία στη χώρα μας σε όλη τη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα με ισχυρές βροχές και κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα ενώ πρόσκαιρα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

ΣΥΝΟΨΗ

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου  θα επηρεαστούν κατά περίπτωση λίγο αρκετές περιοχές της χώρας.  Δεν φαίνονται έντονα φαινόμενα σε καμία. Στη συνέχεια το τριήμερο 14 με 16 Μαρτίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για αρκετά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας εκτός από τα νότια τμήματα ενω υπάρχει και ένα ενδεχόμενο κοντά στο 26% για πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας.  Τέλος για την περίοδο 17 με 21 Μαρτίου υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας με αρκετές βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Υπάρχει και πάλι ένα ποσοστό κοντά στο 26% να υπάρξει ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας.

Η γενική εικόνα που δώσαμε την 1η Μαρτίου με σύντομο άρθρο στο Facebook πηγαίνει αρκετά καλά με λίγες μέρες απόκλιση.

 Σύντομη ψυχρή εισβολή  7 με 9 Μαρτίου

 Νοτιάδες και αρκετές βροχές 9 με 16 του μήνα

 Ψυχρή εισβολή την τρίτη εβδομάδα 15 με 22 του μήνα με πολλές βροχές και πολλά χιόνια στα ορεινά/ημιορεινά

 Άγνωστη ακόμα πορεία για μετά τις 23 λόγω ρευστότητας της εποχής.

+++++++++++++++++++++++++++++++

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *