Σεισμός Λάρισα 3/3/2021 – Πορεία επικέντρων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου συνέβη σεισμός 6,3 ρίχτερ από το ρήγμα της περιοχής Δαμασιου στην περιοχή του Τυρνάβου.  Δημιουργήθηκαν εν τέλει αρκετές ζημιές σε περιοχές δυτικά της Λάρισας όπως στα χωριά Ραχούλα, Κουτσόχερο, Αμυγδαλέα καθώς και σε όλα τα χωριά της περιοχής Δαμασιου όπως το Βλαχογιάννι, το Μεσοχώρι, το  Αμούρι. Στο χάρτη βλέπετε με  άσπρους κύκλους τους σεισμούς πάνω από 4 ρίχτερ που συνέβησαν την πρώτη μέρα την Τετάρτη 3 Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώθηκαν συνολικά 11 σεισμοί από τους οποίους τρεις κοντά στα 5 με 5,2 ρίχτερ σε αποστάσεις 20 έως 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας που έγιναν πολύ έντονα αισθητοι.

 Την Πέμπτη  4 Μαρτίου ενεργοποιήθηκε το βόρειο κομμάτι του ρήγματος σε περιοχές πιο κοντά στο Δομένικο και βόρεια από το Βλαχογιάννι που έδωσαν μεγάλο νέο σεισμό 5,9 ρίχτερ. Στη συνέχεια σημειώθηκαν και αρκετοί μετασεισμοί (6) πάνω από 4 ρίχτερ ενώ ένας από αυτούς έφτασε τα 5 Ρίχτερ σε αρκετά όμως μακρινή απόσταση από τον κύριο σεισμό σε ορεινές περιοχές της Βερδικούσιας. Υπήρξε συγχρόνως μία αισθητή μείωση της σεισμικής ενέργειας στο νότιο τμήμα του ρήγματος που έδωσε τον πρώτο σεισμό την Τετάρτη και μία νέα ενεργοποίηση του βόρειου κομματιού του ρήγματος αρκετά μακρύτερα από τη Λάρισα. Αυτό με μία πρώτη ματιά δείχνει ότι ο κίνδυνος για την περιοχή της Λάρισας μειώνεται σταδιακά μέρα με τη μέρα.

 Την Παρασκευή 5 Μαρτίου έως και αυτή την ώρα 23:00 έχουν σημειωθεί μόνο δύο σεισμοί πάνω από 4 ρίχτερ όπως βλέπετε και στο χάρτη με το χαρακτηριστικό χρώμα στο βόρειο κομμάτι του ρήγματος από το Δομένικο και βορειότερα.

Ο σεισμός της Τετάρτης 3 Μαρτίου και ο επόμενος της Πέμπτης 4 Μαρτίου φανέρωσαν στους σεισμολόγους το δεύτερο κομμάτι (το βόρειο) του ρήγματος του Δαμασίου. Μάλιστα σημερινές μετρήσεις έδειξαν ότι η ευρύτερη περιοχή από την περιοχή του Δομενίκου έως την περιοχή της Αμυγδαλέας βυθίστηκε κατά 35-39 εκατοστά περίπου λόγω του πρωτου σεισμού για αυτό και οι περισσότερες ζημιές βρίσκονται σε χωριά δυτικά της Λάρισας και βορειοδυτικά. Επίσης μετα τις καινούργιες ανακαλύψεις το ρήγμα δεν έχει μήκος 10 έως 12 χιλιόμετρα που φαινόταν έως τώρα αλλά αρκετά μεγαλύτερο αφού υπάρχει όπως είπαμε και βόρειος τομέας οπότε εκτιμάται σε τουλάχιστον 20 με 25 χιλιόμετρα. Μία πρόχειρη εκτίμηση που γίνεται είναι ότι αν γινόταν συγχρόνως σπάσιμο ολοκλήρου τελικά του ρήγματος θα μπορούσε να υπάρχει σεισμός κοντά στα 6.7-7.0 ρίχτερ στην περιοχή με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καταστροφές ίσως ακόμα και ανθρώπινα θύματα. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι για κάθε ένα ρίχτερ μεγαλύτερου σεισμού η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι 30 φορές μεγαλύτερη. Με απλά λόγια ένας σεισμός 7 ρίχτερ εκλύει 30 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 6 ρίχτερ.

Τέλος αναφέρω τη σημερινή μέρα είναι αρκετά υποτονική σε σχέση με την σεισμική ακολουθία που είχαμε τις προηγούμενες 2 ημέρες και ειδικά μετά από δύο σεισμούς κοντά στα 6 ρίχτερ. Ίσως στο επόμενο 24 ωρο η 48 ωρο έχουμε ξανά κάποια γεγονότα 4,5 – 5,0 Ρίχτερ που είναι λογικό για τέτοιου είδους κύριους σεισμούς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις κατασκευές που δεν έχουνε ρωγμές με τέτοια μεγέθη μετασεισμου όπως έχουν πει και οι σεισμολόγοι θα συνεχιστούν για πολλές εβδομάδες ακόμα πιο αραιά βέβαια.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει” στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

 

One thought on “Σεισμός Λάρισα 3/3/2021 – Πορεία επικέντρων.

  1. Ευγενία says:

    Καλημέρα στην Λάρισα.. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα δόξα το Θεό!!Καλή δύναμη, καλό κουράγιο κ υπομονή στον κόσμο της Θεσσαλίας!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *