Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 3ης Mαρτιου 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινό δεδομένων της 3ης Μαρτίου 2021 για τις επόμενες 14 ημέρες.

 6 με 7 Μαρτίου.

 Πιθανότητα >90% ομαλό βαρομετρικό πεδίο στην περιοχή μας ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί από τα βόρεια Βαλκάνια ισχυρός αντικυκλώνας. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση στη Μακεδονία τη Θράκη και πιθανόν τη Θεσσαλία και το βόρειο Αιγαίο. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν σε τμήματα του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της βόρειας Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας των Σποράδων και της Θράκης και πιθανόν στα βόρεια της Κρήτης ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας άνευ σημασίας.

++++++++++++++

 8 με 10 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 40% ομαλό βαρομετρικό πεδίο αρχικά αλλά από τον κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί βαρομετρικό χαμηλό αργά προς την περιοχή της Κρήτης ενώ τα νότια κράσπεδα ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού της κεντρικής Ευρώπης θα επηρεάσουν τη βόρεια Ελλάδα. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα στην ανατολική και βόρεια χώρα αλλά σταδιακά οι νοτιάδες θα ανεβάσουν σημαντικά τον υδράργυρο. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν μόνο του τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο με την προσέγγιση του βαρομετρικού χαμηλού από τη Συρτή.

 Πιθανότητα 33%  χαμηλό βαρομετρικό νότια της Κρήτης αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο θα συνδυάζεται με τις υψηλές σχετικά πιέσεις στα βόρεια Βαλκάνια ενώ στο τέλος της περιόδου χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις θα επεκταθούν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Θα σημειωθούν παροδικά φαινόμενα σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Εύβοιας και αργότερα και τις υπόλοιπες ηπειρωτικής χώρας ενώ δεν θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα αλλά και η Θράκη. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα αλλά θα ανέβει αισθητά σε όλη τη χώρα.

 Πιθανότητα 27% ομαλό βαρομετρικό πεδίο αρχικά αλλά στη συνέχεια χαμηλό βαρομετρικό στη δυτική και κεντρική Ευρώπη θα επηρεάσει με τα νότια κράσπεδα του τη δυτική και βόρεια Ελλάδα.  Θα σημειωθούν σταδιακά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές του Ιονίου της δυτικής χώρας και λιγότερο σε τμήματα της Θεσσαλίας της Κεντρικής Μακεδονίας της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

+++++++++++++

11 με 13 Μαρτίου.

 Πιθανότητα>80% το βασικό σενάριο του καιρού για αυτό το τριήμερο θα είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης  το οποίο θα παραμένει γενικά στάσιμο και θα τροφοδοτεί με νοτιάδες ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στη δυτική και νότια χώρα που σταδιακά θα επεκταθούν και στα  στην υπόλοιπη Ελλάδα. Λίγες μπόρες μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και πιθανόν και Μακεδονία.

++++++++++++++++

 14 με 18 Μαρτίου.

 Πιθανότητα>80%  το βασικό σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι η επικράτηση χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη που στην αρχή της περιόδου θα επηρεάσει τοπικά και την χώρα μας ενώ στη συνέχεια νέο βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία θα κινηθεί προς την Ρωσια και θα επηρεάσει και πάλι με τά νότια κράσπεδα τη χώρα μας. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ειδικά στην κεντρική και νότια Ελλάδα που θα ξεπεράσει τοπικά και τους 25 βαθμούς ενώ στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει το ενδεχόμενο στις 15 αλλά και στις 18 του μήνα η θερμοκρασία να πέσει πρόσκαιρα. Μεγάλες πιθανότητες για μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη δυτική και νότια και πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.

ΣΥΝΟΨΗ

Φαίνεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και μέσω συνεχών δονήσεων από μετασεισμούς ότι θα υπάρξει πράγματι μία σύντομη ψυχρή εισβολή στη χώρα μας στις 6  με 8 του μήνα. Αντικυκλώνικος τύπος καιρού με αποτέλεσμα τα λίγα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα τμήματα της χώρας και πιθανόν λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας.

Στη συνέχεια φαίνεται οτι διαταραχές της κεντρικής Ευρώπης θα επηρεάζουν σταδιακά στις 9 ,10 και 11 του μήνα αρκετές περιοχές στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά τμήματα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με αξιόλογα πόσα βροχοπτώσεων.  Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο τα φαινόμενα να είναι πιθανόν έντονα.

Φαίνεται μία πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας καιρός στο διάστημα 13 έως 17 του μήνα όπου η χώρα μας φαίνεται να επηρεάζεται  μόνο από τα νότια κράσπεδα ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που θα βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη.

Για ότι νεότερο θα είμαστε και πάλι εδώ για να δώσουμε την εικόνα του καιρού των επόμενων τουλάχιστον 14 ημερών με τα νεότερα στοιχεία.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *