Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 2ας Mαρτιου 2021 για 14 ημέρες.

Ανάλυση πρωινών δεδομένων της 2ας Μαρτίου 2021 για τις επόμενες 6 έως 14 ημέρες.

 Πριν κάνουμε την ανάλυση να εξηγήσουμε λίγα πράγματα. Όταν η τάση του καιρού είναι σταθερή έχουμε συνήθως ένα σενάριο ή το πολύ δύο. Όταν ο καιρός είναι πολύ ρευστός τα σενάρια είναι πολλά με αποτέλεσμα και η πιθανότητα για κάθε ένα από αυτά να είναι μικρότερα.  Δεν χρειάζονται σημαντικές γνώσεις για να αντιλαμβάνεστε ότι όποια σενάρια έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι και  αυτά που συνήθως θα επιβεβαιωθούν στο τέλος.

 7 με 9 Μαρτίου.

 Πιθανότητα> 90% βαρομετρικό χαμηλό σχεδόν στάσιμο στα νοτιοδυτικά του Ιονίου ενώ ταυτόχρονα διαταραχή από τα βορειοδυτικά της Ευρώπης θα κατέβει προς το Αιγαίο και τη Μαύρη θάλασσα. Θερμοκρασία σε πτώση σε τμήματα από τη Θεσσαλία και βορειότερα στην αρχή και στο τέλος της περιόδου ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τα δυτικά και βόρεια της Θεσσαλίας και πιθανόν στη Στερεά Ελλάδα τη Μακεδονία η Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο μικρής διάρκειας και έντασης.

++++++++++++

 10 με 12 Μαρτίου.

 Πιθανότητα 33% εκτεταμένο πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Ευρώπη θα κινηθεί προς τα βόρεια Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα. Θερμοκρασία αρχικά σε πολύ υψηλά επίπεδα ειδικά στα κεντρικά και νότια θα σημειώσει πτώση στα βόρεια και ανατολικά στο τέλος της περιόδου. Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου την δυτική χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τμήματα της Πελοποννήσου της Στερεάς Ελλάδας της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας μικρότερης έντασης και διαρκείας.

 Πιθανότητα 27% ομαλές συνθήκες στην περιοχή της Μεσογείου με ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό να διέρχεται από την κεντρική Ευρώπη προς περιοχές της Ουκρανίας και να επηρεάζει τη χώρα μας μόνο με τα νότια κράσπεδα. Θερμοκρασία σε  χαμηλά για την εποχή επίπεδα αρχικά αλλά θα σημειώσει σημαντική άνοδο από τις 11 του μήνα και μετά. Λίγες βροχές και μπόρες θα σημειωθούν στα νησιά του βόρειου Ιονίου την Ήπειρο και πιθανόν και δυτική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

 Πιθανότητα 24% χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή της Κρήτης στα κίνηση αργά προς την Ανατολική Μεσόγειο ενώ γρήγορα βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική θα κινηθεί προς τα βόρεια Βαλκάνια ενώ δευτερεύων θα αναπτυχθεί στο βόρειο Αιγαίο. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στη βορειοανατολική χώρα ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα βρίσκεται σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σημαντική αλλαγή του καιρού πρώτα στα δυτικά Και βόρεια τμήματα και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες περιοχές με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Λίγα θα είναι τα φαινόμενα σε περιοχές της Κρήτης των Κυκλάδων Και πιθανόν του βορειοανατολικού Αιγαίου.

 Πιθανότητα 16%  ασθενές βαρομετρικό χαμηλό στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και στην περιοχή της Κρήτης σταδιακά θα κινηθούν νότια προς την περιοχή της Κύπρου ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό από τη βορειοδυτική Ευρώπη θα κινηθεί προς την περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Θερμοκρασίες μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα βρίσκονται κατά διαστήματα σε χαμηλά επίπεδα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα βρίσκονται σε υψηλότερα για την εποχή και μάλιστα στα νότια τμήματα σε πολύ υψηλά. Αξιόλογη αλλαγή του καιρού σε τμήματα του Ιονίου στα ηπειρωτικά τμήματα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ πολύ λίγα θα είναι τα φαινόμενα στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

+++++++++++++++

 13 με 17 Μαρτίου.

 Πιθανότητα> 80% ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη Μαύρη Θάλασσα θα κινηθεί προς τη Ρωσία και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα στη χώρα μας ενώ από τις 15 του μήνα βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη επηρεάζοντας τη χώρα μας με τα νότια κράσπεδα. Τέλος στο τέλος της περιόδου αναμένεται ανάπτυξη νεου βασρομετρικου χαμηλού στον κόλπο της Σύρτης. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας αλλά θα σημειώσει σημαντική άνοδο πρώτα στα δυτικά και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα. Αναμένονται αρκετά φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ στη συνέχεια δεν φαίνεται κάποιο αξιόλογο σύστημα να επηρεάζει τις περισσότερες περιοχές της χώρας και έτσι τα φαινόμενα θα είναι λίγα και κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα.

++++++++++++++

 Σύνοψη.

 Συνεχίζεται η τάση του καιρού για σταδιακή είσοδος στην Άνοιξη με άνοδο της θερμοκρασίας μετά τη μικρή πρόσκαιρη πτώση στις 7 με 9 του μήνα. Λιγοστές βροχές στο διήμερο 7 με 9 Μαρτίου και λίγα χιόνια στα βουνά ενώ για την περίοδο 10 με 12 Μαρτίου ανοίγετε ένα τριήμερο που υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να σημειωθούν αξιόλογες βροχές στο Ιόνιο ολόκληρη την Ηπειρωτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ μικρή είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί τμήματα των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκάνησων.

Τέλος για την περίοδο 13 με 17 Μαρτίου παρόλο την ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών δυτικά και βόρεια της χώρας μας αυτή τη στιγμή  τα πιο αξιόλογα φαινόμενα φαίνεται να πέφτουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ στα ηπειρωτικά τμήματα  θα είναι λίγα και ασθενικά. 

Τα σενάρια για πεδινά χιόνια και πολικό ψύχος έχουν φύγει ανεπιστρεπτί και αυτό πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους σας να αποφεύγετε να γυρίζετε από site σε site και από μετεωρολόγος σε μετεωρολόγο. Διαλέξτε δυο-τρεις σωστές και μετρημένες πήγες.

 Όπως είπαμε όμως βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα της άνοιξης που ο καιρός είναι ευμετάβλητος οπότε μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθήστε τις μεσοπρόθεσμες 14 ημέρες εκτιμήσεις του καιρού της ομάδας μας.

Κάντε αίτημα στην ομάδα μας για να έχετε όλα τα τελευταία καιρικά νέα για τη χώρα μας.

https://www.facebook.com/groups/weathergroupteam

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *